Αγοράστε φωτοβολταϊκά online από το leditnow.gr και εξοικονομήστε ενέργεια με τις καλύτερες λύσεις για το σπίτι σας.

Η Καινοτόμος Ανακύκλωση Φωτοβολταϊκών Πάνελ από την Ιταλική Startup 9-tech

Μια Νέα Προσέγγιση στην Ανακύκλωση

Η ιταλική startup 9-tech φέρνει επανάσταση στον τομέα της ανακύκλωσης φωτοβολταϊκών πάνελ στο τέλος της ζωής τους, αναπτύσσοντας μια καινοτόμο θερμομηχανική διαδικασία. Αυτή η διαδικασία προσφέρει την προσδοκία για υψηλά ποσοστά ανάκτησης υλικών, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Εντυπωσιακά Ποσοστά Ανάκτησης

Τα πρώτα αποτελέσματα από τις διαδικασίες της 9-tech είναι καθηλωτικά, με ποσοστό ανάκτησης φτάνοντας το 87% για υλικά όπως το πυρίτιο, ο χαλκός και το ασήμι. Εκτός από το ποσοστό, η κατανάλωση ενέργειας στην όλη διαδικασία είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική, δείχνοντας ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να είναι βιώσιμη και οικονομικά αποδοτική.

Αρχική Φάση Διαδικασίας

Η διαδικασία ανακύκλωσης ξεκινά με χειροκίνητη αποσυναρμολόγηση του αλουμινένιου σκελετού και του κουτιού σύνδεσης του πάνελ. Η αφαίρεση αυτών των στοιχείων είναι κρίσιμη προκειμένου να απομακρυνθούν τα πλαστικά και ο χαλκός που περιέχουν.

Θερμική Επεξεργασία για Βέλτιστο Αποτέλεσμα

Μετά την αποσυναρμολόγηση, τα πάνελ κόβονται σε λωρίδες μήκους 33 cm και υποβάλλονται σε θερμική επεξεργασία. Αυτή η φάση επιτρέπει την πλήρη καύση του περιτυλιγμένου EVA, ενός υλικού που χρησιμοποιείται συχνά στη κατασκευή των πάνελ.

Μηχανικός Διαχωρισμός Υλικών

Αφού ολοκληρωθεί η θερμική επεξεργασία, οι λωρίδες που προκύπτουν περνούν σε μια μηχανική διαδικασία διαχωρισμού που απομονώνει το γυαλί, τα πυριτικά κύτταρα, και τον χαλκό. Οι κυλίνδρους αφαιρούν πρώτα τα καλώδια χαλκού, με σκοπό τη μέγιστη ανάκτηση του υλικού.

Διαδικασία Κοσκινίσματος για Καθαρότερες Πρώτες Ύλες

Ο διαχωρισμός επίσης περιλαμβάνει κοσκινίσμα για την αφαίρεση λεπτών σωματιδίων, με τη χρήση δονητικού κοσκινίσματος που μοιράζει τα φωτοβολταϊκά κύτταρα από το γυαλί, εξασφαλίζοντας έτσι ότι τα ανακτηθέντα υλικά είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρά.

Συστήματα Φιλτραρίσματος για Ασφαλή Διαδικασία

Η 9-tech υλοποιεί ένα σύστημα απορρόφησης καπνού που περιλαμβάνει φίλτρα τσέπης και ενεργό άνθρακα. Αυτό το μέτρο διασφαλίζει ότι η διαδικασία είναι περιβαλλοντικά βιώσιμη και ότι οι διαδικασίες ανακύκλωσης δεν εκτοξεύουν επιβλαβείς εκπομπές στην ατμόσφαιρα.

Ανάκτηση Πυριτίου και Άλλων Υλικών

Το πυρίτιο, ως ένα από τα βασικά υλικά των φωτοβολταϊκών πάνελ, ανακτάται σε μικρά φύλλα κάτω από 20 cm². Υπάρχει επίσης μια διαδικασία πλυσίματος που έχει δοκιμαστεί για την αφαίρεση του ασημιού και του αλουμινίου, διασφαλίζοντας έτσι καθαρότερες πρώτες ύλες.

Αναλύσεις Κύκλου Ζωής και Βελτιστοποίηση Διαδικασιών

Η 9-tech επικεντρώνεται στην βελτιστοποίηση προσωδιών για να επεκτείνει τη διαδικασία ανακύκλωσης και εξετάζει τρόπους επαναχρησιμοποίησης των ανακτηθέντων υλικών, ειδικά του πυριτίου, σε διάφορες αλυσίδες αξίας.

Περίληψη Επιτυχιών από Πιλοτική Μονάδα

Η πιλοτική μονάδα της 9-tech έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα, ανακτώντας 581 kg γυαλιού, 146 kg αλουμινίου, 14 kg κουτιών σύνδεσης, και άλλες ποσότητες κρίσιμων υλικών από 898 kg φωτοβολταϊκών πάνελ.

Ποιοτική Καθαρότητα Ανακτηθέντων Υλικών

Η ανάλυση των ανακτηθέντων υλικών επιβεβαίωσε ότι η καθαρότητά τους είναι υψηλή, γεγονός που σημαίνει ότι είναι κατάλληλα για άλλες εφαρμογές. Το γυαλί, το αλουμίνιο και ο χαλκός πληρούν τις προδιαγραφές για καθεστώς τέλους αποβλήτου, σύμφωνα με κανονισμούς της ΕΕ.

Στρατηγικές για Μελλοντική Ανάπτυξη

Η 9-tech δεν σταματά εδώ. Εξετάζει διαρκώς νέες στρατηγικές για να βελτιώσει τη διαδικασία ανακύκλωσης, εξετάζοντας νέες αγορές και εφαρμογές για τα ανακτηθέντα υλικά.

Η Ανακύκλωση ως Βασική Προτεραιότητα

Η πρωτοβουλία της 9-tech δείχνει πως η ανακύκλωση δεν είναι μόνο επιτακτική ανάγκη, αλλά και μία ευκαιρία ανάπτυξης και καινοτομίας. Μέσω της επικέντρωσής της στην ανακύκλωση φωτοβολταϊκών πάνελ, η startup έχει δείξει το δρόμο προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Συμπέρασμα: Ένα Βήμα Προς το Μέλλον

Με την καινοτόμο προσέγγιση της 9-tech στη διαδικασία ανακύκλωσης, ανοίγει ο δρόμος για μια πιο βιώσιμη ενεργειακή λύση. Αυτή η πρωτοβουλία όχι μόνο μειώνει τα απόβλητα αλλά και ενισχύει την κυκλική οικονομία, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την ποιότητα των πρώτων υλών που είναι διαθέσιμες στο εμπόριο. Είναι σαφές ότι οι προσπάθειες της startup ανταγωνίζονται τις απαιτήσεις του μέλλοντος για βιωσιμότητα και περιβαλλοντική συνείδηση.

πηγή