Αγοράστε φωτοβολταϊκά online από το leditnow.gr και εξοικονομήστε ενέργεια με τις καλύτερες λύσεις για το σπίτι σας.

Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής: Μάχη για τα Φωτοβολταϊκά

Η συμμετοχή του Δήμου Κομοτηνής στο πρόγραμμα «Απόλλων» και στην ενεργειακή κοινότητα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προκαλεί έντονες συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το θέμα της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών αποδεικνύεται κεντρικό στην πολιτική ατζέντα της περιοχής.

Εμπόδια στα Φωτοβολταϊκά Σχέδια

Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Καρασταύρου ανέφερε ότι ο Δήμος έχει έτοιμα σχέδια για φωτοβολταϊκά πάρκα, ωστόσο η πραγματοποίησή τους έχει συναντήσει σοβαρά εμπόδια. Σύμφωνα με τον ίδιο, ιδιωτικά συμφέροντα εμποδίζουν την πρόοδο αυτών των σχεδίων, κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τα έσοδα του Δήμου.

Πρωτοπόροι ή Δικαιολογίες;

Δημοτικοί Σύμβουλοι άλλων Δημoύν, όπως ο Δήμος Ιάσμου και ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών, διατείνονται ότι είναι «πρωτοπόροι» λόγω της συμμετοχής τους στις ενεργειακές κοινότητες. Ωστόσο, οι κάτοικοι παραμένουν αβέβαιοι για τα πραγματικά οικονομικά οφέλη αυτής της συμμετοχής.

Οικονομική Ασάφεια και Μελλοντικές Προβλέψεις

Πολλοί αμφισβητούν ότι τα οικονομικά οφέλη από την ενεργειακή κοινότητα θα είναι άμεσα και σημαντικά. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα οφέλη αναμένονται μεσοπρόθεσμα και ενδέχεται να είναι περιορισμένα, κρύβοντας την ουσία του χρηματιστηριακού παιχνιδιού που γίνεται γύρω από την ενέργεια.

Ενέκριση Συμμετοχής στην Ενεργειακή Κοινότητα

Παρά τα ανωτέρω προβλήματα, ο Δήμος Κομοτηνής ενέκρινε τη συμμετοχή του στην Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας, με στόχο τη μείωση του κόστους ενέργειας. Ο δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης διαβεβαίωσε ότι σχεδιάζεται συμμετοχή από όλους τους Δήμους της περιοχής.

Ερωτήματα από την Αντιπολίτευση

Μέλη της αντιπολίτευσης εξέφρασαν αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτής της πρωτοβουλίας. Ιδιαίτερα επικρίθηκαν οι γραφειοκρατικές δομές που καθυστερούν τη διαδικασία ένταξης στην ενεργειακή κοινότητα.

Η Ανάγκη για Δημοτικά Φωτοβολταϊκά

Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Καρασταύρου υπογράμμισε ότι οι έτοιμες προτάσεις για δημιουργία δημοτικών φωτοβολταϊκών πάρκων θα προσέφεραν περισσότερα οφέλη. Κατήγγειλε ότι οι χώροι προορίζονται για επενδύσεις ιδιωτών που δεν προχωρούν ποτέ, υπονοώντας έναν «στημένο» σχεδιασμό εις βάρος της Αυτοδιοίκησης.

Η Στρατηγική της Κυβέρνησης

Ο δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης παρατήρησε ότι η κυβέρνηση φαίνεται να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση δημιουργίας των ενεργειακών κοινοτήτων, ωστόσο παραμένει ασαφές αν οι Δήμοι θα διατηρήσουν έλεγχο στα φωτοβολταϊκά έργα.

Κριτική για Εξυπηρέτηση Ιδιωτικών Συμφερόντων

Η Λαϊκή Συσπείρωση και ο Σπάρτακος καταψήφισαν την απόφαση συμμετοχής, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ιδιωτών αντί να μειώνει το ενεργειακό κόστος για τους δημότες. Η άποψή τους είναι ότι αυτή η κίνηση είναι επιφανειακή και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ενεργειακής πολιτικής της χώρας.

Η Φωνή των Δημοτών

Οι κάτοικοι της περιοχής, αν και αισθάνονται την ανάγκη για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από την άλλη παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με το εάν αυτές οι πρωτοβουλίες θα έχουν πραγματικά αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους. Ρωτούν πώς θα ωφεληθούν από αυτές τις συμμετοχές, αν η ενέργεια παραμένει ακριβή.

Δημόσιος Διάλογος και Διαφάνεια

Αυτή η συζήτηση τονίζει την ανάγκη για διαφάνεια και δημόσιο διάλογο γύρω από τις αποφάσεις που αφορούν την ενέργεια. Οι δημότες επιζητούν περισσότερες πληροφορίες για τις χρηματοδοτήσεις και τα ακριβή οφέλη της συμμετοχής τους στην ενεργειακή κοινότητα.

Μια προοπτική για το μέλλον

Η πρόοδος προς τη βιώσιμη ενέργεια απαιτεί τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων. Η ενεργειακή κοινότητα μπορεί να είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, εφόσον πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και διασφαλιστεί η επιτυχία των τοπικών έργων.

Συμπέρασμα

Η κατάσταση γύρω από τα φωτοβολταϊκά και την ενεργειακή πολιτική στην Κομοτηνή αποδεικνύει τη σημασία της συνεννόησης και της διαφάνειας. Η συνεργασία μεταξύ των Δήμων και η σοβαρή αντιμετώπιση των εμποδίων που προκύπτουν θα κρίνει την επιτυχία των ενεργειακών έργων στο μέλλον, προσφέροντας έτσι βιώσιμες λύσεις για τους δημότες και την τοπική οικονομία.

πηγή