Πως ελέγχουμε ένα Φωτοβολταϊκό πλαίσιο – μόνο με ένα πολύμετρο
Τα Φωτοβολταϊκά πλαίσια αποτελούνται από διάφορα εξαρτήματα, καθένα από τα οποία πρέπει να λειτουργεί σωστά για να διατηρηθεί η αποδοτικότητα του συστήματος. Ένας βασικός τρόπος για να ελέγχουμε τη διάγνωση και την απόδοση ενός Φωτοβολταϊκού πλαισίου είναι με ένα πολύμετρο. Με τη χρήση ενός πολύμετρου, μπορούμε να μετρήσουμε διάφορες παραμέτρους που επηρεάζουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά πάνελ. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να ελέγξουμε ένα Φωτοβολταϊκό πλαίσιο μόνο με ένα πολύμετρο.
Βήμα 1: Ασφάλεια
Πριν ξεκινήσετε τη μέτρηση οποιασδήποτε παραμέτρου, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις κατάλληλες μέθοδους ασφαλείας. Βεβαιωθείτε ότι το πολύμετρο είναι κατάλληλο για τη μέτρηση της συγκεκριμένης παραμέτρου και ότι έχετε κατάλληλη εκπαίδευση για τη χρήση του. Απενεργοποιήστε το σύστημα Φωτοβολταϊκών κατά τη διάρκεια της μέτρησης και ελέγξτε την απουσία οποιασδήποτε τάσης στο πλαίσιο προτού προχωρήσετε. Η ανεξέλεγκτη χρήση του πολύμετρου μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα ή ζημιές.
Βήμα 2: Σύνδεση με το Φωτοβολταϊκό πλαίσιο
Συνδέστε τις βύσματα του πολύμετρου με τις κατάλληλες ακροδεκτικές επαφές του Φωτοβολταϊκού πλαισίου. Βεβαιωθείτε ότι είστε συνδεδεμένοι σωστά για να αποφύγετε τυχόν ζημιές στο πλαίσιο ή το πολύμετρο. Ανάλογα με τη μέθοδο συνδεσμολογίας του πλαισίου, μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσετε επιπλέον συνδέσεις.
Βήμα 3: Μέτρηση τάσης
Βάλτε το πολύμετρο σε λειτουργία μέτρησης τάσης (V). Ανάλογα με το πολύμετρο, επιλέξτε την κατάλληλη κλίμακα τάσης για τη μέτρηση της έντασης της συσκευής. Τοποθετήστε τις ακροδέκτες του πολύμετρου στα αντίστοιχα ακροδεκτικά που συνδέονται με τα φώτα του συστήματος, με προσοχή να μην προκαλέσετε βλάβη.
Βήμα 4: Μέτρηση ρεύματος
Αλλάξτε το πολύμετρο σε λειτουργία μέτρησης ρεύματος (I). Επιλέξτε την κατάλληλη κλίμακα ρεύματος για τη μέτρηση της έντασης της συσκευής. Τοποθετήστε τις ακροδέκτες του πολύμετρου στα αντίστοιχα ακροδεκτικά που συνδέονται με τη ροή του συστήματος, εκτελώντας όλες τις κατάλληλες συνδέσεις.
Βήμα 5: Μέτρηση αντίστασης
Αν υπάρχει υποψία για πρόβλημα με τη συνδετική ροή στο πλαίσιο, μπορείτε επίσης να μετρήσετε την αντίσταση της συσκευής. Βάλτε το πολύμετρο στη λειτουργία μέτρησης αντίστασης (Ω) και συνδέστε τις ακροδέκτες του πολύμετρου με τις αντίστοιχες ακροδεκτικές επαφές του πλαισίου.
Βήμα 6: Αξιολόγηση αποτελεσμάτων
Αξιολογήστε τα δεδομένα που συλλέξατε με το πολύμετρο για να προσδιορίσετε την κατάσταση του Φωτοβολταϊκού πλαισίου. Ανατρέξτε στις προδιαγραφές του κατασκευαστή για να συγκρίνετε τις τιμές των μετρήσεων με τις αναμενόμενες τιμές. Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αποκλίνουσα ή ανεπαρκή απόδοση, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα που απαιτεί περαιτέρω εξέταση από επαγγελματία.
Βήμα 7: Συντήρηση και αποκατάσταση
Αν κατά τη διάρκεια των μετρήσεων ανιχνεύσατε υπολειπόμενα προβλήματα, συνιστάται να επικοινωνήσετε με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία για να προβεί σε περαιτέρω εξέταση και επισκευή της συσκευής. Η ακριβής διάγνωση και η άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων μπορούν να διατηρήσουν τα φωτοβολταϊκά πάνελ σε αποδοτική κατάσταση και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους.
👉 Αποκτήστε το ΒΙΒΛΙΟ μας: Φτιάξε ένα ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ: https://greekphotovoltaics.gr/pvbooklp
Κατατοπιστικοτατοι και κατανοητοί!… Ευχαριστώ.
Κατά τις πρώτες μετρήσεις Voc και Isc θα πρέπει πρώτα να απενεργοποιήσουμε το σταθμό και μετά να αποσυνδέσουμε το πάνελ από το string ?
Πολλά μπράβο και ευχαριστω 🎉!!! Πολύ ωραία και ενημερωτικά όλα σου τα βίντεο αδερφέ!
ένα βίντεο με αρχή, μέση και τέλος. Συγχαρητήρια!
Το τηλέφωνο αυτουνού που ανέβασε το βίντεο μπορείτε να μου πείτε πώς μπορώ να το βρω
Πολύ καλή δουλειά!
Καλησπέρα πολυ ωραίο video!
Αν το camper δεν το χρησιμοποιούμε και έχουμε φωτοβολταϊκά επάνω του.
Την μπαταρία λιθίου την αποσυνδεουμε;;;;;
Δείτε επίσης: Πως σχεδιάζουμε NET METERING φωτοβολταϊκή εγκατάσταση
https://youtu.be/xa5W3yddJ4A
Τι την θέλεις την μουσική; Καταστρέφει την δουλειά σου
Είμαι επαγγελματίας ηλεκτρολόγος.ειστ'ωραιοι
πολύ κατατοπιστικό
Συγχαρητήρια, πολύ κατατοπιστικό βίντεο!
Πολύ ωραίο βίντεο για εμάς τους νέους. Μπράβο!