Αγοράστε φωτοβολταϊκά online από το leditnow.gr και εξοικονομήστε ενέργεια με τις καλύτερες λύσεις για το σπίτι σας.

Νέο Νομοσχέδιο ΥΠΕΝ: Αδειοδοτικά Κίνητρα για Φωτοβολταϊκά με Μπαταρίες

Δυναμική Στήριξη στην Ανανεώσιμη Ενέργεια

Στο πλαίσιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), έχει κατατεθεί στη Βουλή ένα νέο σχέδιο νόμου που στοχεύει στην ενίσχυση των υποδομών αποθήκευσης ενέργειας από φωτοβολταϊκά έργα μέσω αδειοδοτικών κινήτρων. Ο σχεδιασμός αυτός αναμένεται να αναδείξει την αποτελεσματικότητα των φωτοβολταϊκών συστημάτων με την προσθήκη μπαταριών.

Προτεραιότητα στα Φωτοβολταϊκά Έργα

Η ένταξη μπαταριών στα φωτοβολταϊκά έργα θα προσφέρει προνομιακή θέση για τη διασύνδεση τους με το ηλεκτρικό δίκτυο. Τα έργα αυτά θα απολαμβάνουν οικονομικά πλεονεκτήματα, επιτρέποντας τις αποσβέσεις και άλλες οικονομικές ρυθμίσεις.

Επιλεξιμότητα Έργων

Οι ρυθμίσεις αφορούν φωτοβολταϊκά που λειτουργούν, δηλαδή αυτά που έχουν ηλεκτριστεί από τις 4 Ιουλίου 2019 και μελλοντικά έργα που θα λάβουν οριστική προσφορά σύνδεσης μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024. Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου 600 MW.

Απαιτήσεις για Μπαταρίες

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, η ωφέλιμη χωρητικότητα της μπαταρίας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με μία ώρα δυναμικότητας του φωτοβολταϊκού σταθμού. Για παράδειγμα, ένα φωτοβολταϊκό 20 MW θα απαιτεί αντίστοιχη υποδομή αποθήκευσης 20 MWh, επηρεάζοντας το συνολικό κόστος της επένδυσης.

Τροποποίηση Αδειών για Υφιστάμενα Έργα

Τα υφιστάμενα έργα θα πρέπει να υποβάλλουν αίτημα τροποποίησης των αδειών τους στον αρμόδιο Διαχειριστή μέχρι τις 30 Απριλίου 2025. Η ένταξη στο πρόγραμμα θα γίνεται με βάση χρονολογική προτεραιότητα.

Αποζημίωση από Καταθέσεις Μπαταριών

Η αποζημίωση που θα προκύπτει από την ενέργεια που θα εγχέεται στο σύστημα από τις μπαταρίες θα υπολογίζεται με βάση την ωριαία τιμή της αγοράς της επόμενης ημέρας. Η μέτρηση της ενέργειας θα πραγματοποιείται με ειδικό μετρητή.

Δημόσια Πρόσκληση για Ενδιαφέρον

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πρόβλεψη για δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης και δημιουργία σταθμών αποθήκευσης. Ωστόσο, οι επιλεγμένοι σταθμοί δεν θα δικαιούνται λειτουργική ενίσχυση.

Περιορισμοί για Ομαδοποιημένα Φωτοβολταϊκά

Δεν θα παρέχεται αδειοδοτική πριμοδότηση για προσθέσεις μπαταριών σε ομαδοποιημένα «μικρά» φωτοβολταϊκά, όπως αναφέρεται στο αρχικό κείμενο.

Γρήγορη Αδειοδότηση Αυτόνομων Μπαταριών

Το νομοσχέδιο ανανεώνει και την προθεσμία για γρήγορη αδειοδότηση αυτόνομων μπαταριών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024, ενισχύοντας έτσι τη διαδικασία αναγνώρισης αυτών των μονάδων.

Κανονισμοί Έγχυσης Ενέργειας

Η λογική των περιορισμών έγχυσης για τις αυτόνομες μονάδες στο Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ) ευθυγραμμίζεται με τους περιορισμούς του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ).

Μείωση Εγγυητικών Επιστολών

Ο Υπουργός Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα μειώσει τις εγγυητικές επιστολές, διευκολύνοντας τους επενδυτές σε έργα σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ).

Νέα Μέτρα για Μικρές Μονάδες

Η ρύθμιση αφορά επίσης μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες, μονάδες βιομάζας και βιοαερίου, καθώς και ενεργειακές κοινότητες, που θα έχουν δυνατότητα αξιοποίησης 3,8 MW ανά υποσταθμό.

Ανανέωση Υποδομών και Συμμετοχή στην Ελεύθερη Αγορά

Φωτοβολταϊκά οι οποίες προχωρούν σε ριζική ανανέωση της υποδομής τους, θα συμμετέχουν στην ελεύθερη αγορά, ενδεχομένως χ losing την επιδοτούμενη «ταρίφα» τους.

Συμπερασματικά

Η προώθηση των φωτοβολταϊκών με μπαταρίες ως κεντρική στρατηγική για τη βελτίωση της αποθήκευσης ενέργειας μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη στην ελληνική ενεργειακή αγορά, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αυτονόμηση των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Η επιτυχία της συγκεκριμένης ρύθμισης θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή και την ανταπόκριση των επενδυτών, καθώς και από την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων ενίσχυσης και υποστήριξης.

πηγή