Αγοράστε φωτοβολταϊκά online από το leditnow.gr και εξοικονομήστε ενέργεια με τις καλύτερες λύσεις για το σπίτι σας.

Ο ελληνικός κολοσσός Metlen βάζει πωλητήριο σε φωτοβολταϊκά πάρκα στην Αυστραλία

Στρατηγική κίνηση για τον ενεργειακό γίγαντα

Η ελληνική εταιρεία Metlen, πρώην Mytilineos, έχει ανακοινώσει την πώληση φωτοβολταϊκών πάρκων στην Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένων οκτώ πάρκων που είτε είναι σε λειτουργία είτε υπό κατασκευή, καθώς και ενός εκτενούς pipeline 2,9 GW που ενσωματώνει έργα αποθήκευσης μπαταριών και υδρογόνου.

Συνεργασία με τη Macquarie

Η συγκεκριμένη διαδικασία πώλησης διεξάγεται σε συνεργασία με τη διαμεσολαβητική εταιρεία Macquarie, και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Metlen, καθώς προετοιμάζεται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει τη χρηματοοικονομική της βάση.

Ηλιακά πάρκα στην Αυστραλία

Στην Αυστραλία, η Metlen διαθέτει ήδη έξι ολοκληρωμένα ηλιακά πάρκα με συνολική ισχύ 530 MW. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και το έργο Moura 110 MW στο Κουίνσλαντ, καθώς και το ηλιακό πάρκο Wyalong 75 MW στη Νέα Νότια Ουαλία. Επιπλέον, υπάρχουν άλλα τέσσερα ηλιακά πάρκα κάτω από 40 MW σε λειτουργία στη νοτιοανατολική περιφέρεια ΝΝΟ.

Εξέλιξη στο Κουίνσλαντ

Στο Κουίνσλαντ, το ηλιακό πάρκο Kingaroy 53 MW είναι έτοιμο να εισέλθει σε λειτουργία, ενώ το ηλιακό πάρκο Munna Creek 150 MW βρίσκεται σε κατασκευή κοντά στο Gympie, με ήδη διασαφηνισμένες συμφωνίες αγοράς ενέργειας με εταιρείες όπως η Telstra και η NBN Co.

Μακροχρόνιες συμφωνίες

Το έργο Wyalong, το οποίο ξεκίνησε την κατασκευή του τον Ιούλιο του 2022, θα πωλεί περίπου το ήμισυ της παραγωγής του στην NBN Co μέσω μιας μακροχρόνιας 10ετούς συμφωνίας αγοράς ενέργειας, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την παρουσία της Metlen στην αγορά.

Διεύρυνση δραστηριοτήτων

Η Metlen δείχνει επίσης πρόθυμη να επεκτείνει τη δραστηριότητά της και στη Νέα Ζηλανδία, προσφέροντας προς πώληση έργα ανάπτυξης υδρογόνου και ηλιακής ενέργειας, όπως αναφέρεται σε προσπέκτους που έχει αποσταλεί σε υποψήφιους αγοραστές.

Διαφοροποίηση περιουσιακών στοιχείων

Η εταιρεία υπογραμμίζει την ομαλή διαφοροποίηση των περιουσιακών της στοιχείων, η οποία εξαρτάται από την τοποθεσία, το σημείο σύνδεσης, και την ικανότητα απορρόφησης της ενέργειας, ενώ το χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τις ανάγκες και τις τάσεις της τοπικής αγοράς ενέργειας.

Διαδικασία πωλήσεων

Η διαδικασία πώλησης θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια, με την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών εντός των επόμενων εβδομάδων. Οι επιλεγμένοι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν τη δυνατότητα να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές το Νοέμβριο του 2024, σύμφωνα με τα αποσταλμένα έγγραφα.

Στρατηγική ανάπτυξης

Με αυτές τις κινήσεις, η Metlen επιδιώκει να διευρύνει τη στρατηγική της για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επενδύοντας ταυτόχρονα σε σύγχρονες τεχνολογίες όπως η αποθήκευση μπαταριών και το υδρογόνο.

Η ανανεώσιμη ενέργεια στο προσκήνιο

Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνεχίζει να κερδίζει έδαφος παγκοσμίως και η στρατηγική της Metlen ενισχύει την Ελλάδα ως σημαντικό παίχτη στην αγορά της καθαρής ενέργειας.

Μελλοντικές προοπτικές

Η επιτυχής ολοκλήρωση της πώλησης των φωτοβολταϊκών πάρκων και η επέκταση σε νέες αγορές, θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση της Metlen ως ηγέτη στον ενεργειακό τομέα, παρέχοντας ταυτόχρονα και στοχευμένες λύσεις για την ενεργειακή αειφορία.

Συμπερασματικά

Η Metlen βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, αναζητώντας τρόπους να καταστεί πιο ανταγωνιστική στη διεθνή αγορά ενέργειας, μέσω στρατηγικών πωλήσεων και αναπτυξιακών σχεδίων. Με τις συνεχείς επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ελληνική εταιρεία είναι έτοιμη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

πηγή