Αγοράστε φωτοβολταϊκά online από το leditnow.gr και εξοικονομήστε ενέργεια με τις καλύτερες λύσεις για το σπίτι σας.

Διαγωνισμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη Γαλλία: Μια νέα εποχή από το 2021 έως το 2023

Από το 2021 έως το 2023, η Γαλλία έχει εισέλθει σε μια δυναμική διαδικασία διαγωνισμών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), διαθέτοντας συνολικά 10 GW ισχύος. Σε αυτή τη διαδικασία, το 40% της παραγόμενης ενέργειας προήλθε από χερσαία αιολικά πάρκα, ενώ το 60% ήταν από φωτοβολταϊκά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων τοποθετημένων σε στέγες.

Η ενεργειακή κρίση και οι προκλήσεις των διαγωνισμών

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της CRE, οι διαγωνισμοί αυτοί ξεκίνησαν σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, πληγέν από την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε υψηλό πληθωρισμό. Αυτό είχε ως συνέπεια την εγκατάλειψη περίπου του 10% των επιλεγμένων έργων. Ωστόσο, είναι ενθαρρυντικό ότι, από την αρχή του 2023, έχουν σημειωθεί βελτιώσεις.

Αύξηση τιμών και κόστους εγκατάστασης

Σε αντίθεση με προηγούμενους διαγωνισμούς όπου οι τιμές μειώνονταν, οι τελικές τιμές που προέκυψαν από τον τελευταίο διαγωνισμό το 2021 παρουσίασαν σημαντική αύξηση. Ειδικότερα, οι τιμές για τα φωτοβολταϊκά κατέγραψαν αύξηση 39%, εκτινάσσοντας την τιμή από τα 0,0588 €/kWh στα 0,0981 €/kWh. Το μέσο κόστος εγκατάστασης το 2023 ανήλθε στα 935 €/kW.

Νέα δεδομένα για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά συστήματα

Ανάλογες αυξήσεις παρατηρούνται και στα φωτοβολταϊκά στέγης, όπου οι τελικές τιμές έφτασαν σε αύξηση 23%. Από 0,0831 €/kWh ανέβηκαν στα 0,1021 €/kWh, με το κόστος εγκατάστασης να ανέρχεται σε 1.250 €/kW. Αυτές οι εξελίξεις αποδεικνύουν την προσαρμοστικότητα της αγοράς σε ένα μεταβαλλόμενο τοπίο.

Η επίπτωσις του OPEX

Επιπλέον, αναφέρονται αυξήσεις στο OPEX, το λειτουργικό κόστος, το οποίο παρουσίασε αύξηση 29% για τις επίγειες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και πάνω από 6% για τα συστήματα σε στέγες. Αυτές οι αυξήσεις καταδεικνύουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές και οι εργολάβοι στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

Η σκέψη του μέλλοντος

Η υιοθέτηση και ενσωμάτωση των ΑΠΕ είναι καίριας σημασίας για τη Γαλλία καθώς και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Η οικονομική στήριξη και η πολιτική βούληση για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι κρίσιμες για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων όπως η ενεργειακή κρίση.

Βελτίωση από την αρχή του 2023

Η βελτίωση του κλίματος από τις αρχές του 2023 εγείρει ελπίδες ότι οι επενδυτές θα επιστρέψουν και πάλι στην αγορά. Οι αναμενόμενες πολιτικές και επιδοτήσεις από την κυβέρνηση ενδέχεται να συμβάλλουν στην τόνωση της ανάπτυξης στον τομέα των ΑΠΕ.

Στρατηγική κατεύθυνση και πολιτική στήριξη

Η στρατηγική κατεύθυνση της Γαλλίας περιλαμβάνει την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προώθηση νέων τεχνολογιών. Η κυβέρνηση επενδύει σε υποδομές και προγράμματα εκπαίδευσης που θα ενισχύσουν την ικανότητα καινοτομίας της χώρας.

Η Ευρωπαϊκή διάσταση της ενεργειακής πολιτικής

Είναι καθοριστικό για τη Γαλλία να ενταχθεί σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική. Οι συνεργασίες και οι κοινές πρωτοβουλίες με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι σημαντικές για την επίτευξη των στόχων που αφορούν την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή.

Συμπέρασμα: Η αναγκαιότητα μιας διαρκούς προσαρμογής

Καθώς η Γαλλία προχωρά στους επόμενους διαγωνισμούς και επενδύει στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, είναι επιτακτική ανάγκη να προσαρμόζεται συνεχώς σε νέα δεδομένα και προκλήσεις. Η συνεχής στήριξη και η πολιτική βούληση είναι ουσιώδεις για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των αυξανόμενων τιμών και κόστους, αλλά και για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της χώρας. Έτσι, η Γαλλία μπορεί να διασφαλίσει το μέλλον της στο χώρο της ενέργειας, δημιουργώντας ένα βιώσιμο και ανθεκτικό ενεργειακό σύστημα.

πηγή