Αγοράστε φωτοβολταϊκά online από το leditnow.gr και εξοικονομήστε ενέργεια με τις καλύτερες λύσεις για το σπίτι σας.

Νέα Ρυθμιστικά Πλαίσια για την Αυτοπαραγωγή Ενέργειας στην Ελλάδα

Τι είναι το Νέο Ρυθμιστικό Πλαίσιο;

Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο αποζημιώνει τους αυτοκαταναλωτές για την πλεονάζουσα παραγωγή ενέργειας που διοχετεύεται στο ηλεκτρικό δίκτυο. Η αποζημίωση γίνεται με βάση την τιμή εκκαθάρισης της χονδρεμπορικής αγοράς κατά τις ώρες ένταξης της ενέργειας, είτε προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) είτε από άλλες πηγές.

Διμερείς Συμβάσεις Αγοροπωλησίας

Οι αυτοπαραγωγοί που διαθέτουν σταθμούς ΑΠΕ θα έχουν την ευκαιρία να συνάπτουν διμερείς συμβάσεις αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs). Αυτές οι συμβάσεις θα είναι σημαντικές για την πλεονάζουσα ενέργεια που παράγεται, εξασφαλίζοντας έτσι τη βέλτιστη οικονομική αποδοτικότητα για τους παραγωγούς.

Ο Ρόλος των Προμηθευτών και του ΦΟΣΕ

Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και οι Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ) θα είναι σε θέση να εγγυώνται σταθερές τιμές πώλησης για την πλεονάζουσα ενέργεια, προσφέροντας μία ασφάλεια στους καταναλωτές και στη στασιμότητα της αγοράς.

Το Κίνητρο για Εγκατάσταση Μπαταριών

Με τις τιμές ενέργειας να είναι υψηλότερες κατά τις απογευματινές ώρες, η εφαρμογή του net-billing δημιουργεί ισχυρό κίνητρο για την είσοδο τεχνολογιών αποθήκευσης, όπως οι μπαταρίες. Αυτό θα μεγιστοποιήσει τα οικονομικά οφέλη για τους αυτοπαραγωγούς.

Ωφέλεια για το Ηλεκτρικό Σύστημα

Η αποθήκευση ενέργειας μέσω μπαταριών δεν μόνο εξυπηρετεί τους παραγωγούς αλλά επίσης βοηθά το ίδιο το ηλεκτρικό σύστημα να απορροφήσει περισσότερες ΑΠΕ, διασφαλίζοντας έτσι την ομαλή λειτουργία του δικτύου.

Τα Δικαιώματα Ένταξης

Σύμφωνα με την τροποποίηση της υπουργικής απόφασης, οι δικαιούχοι του ενεργειακού συμψηφισμού περιλαμβάνουν φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν την ιδιοκτησία ή την νόμιμη χρήση του χώρου εγκατάστασης του σταθμού παραγωγής.

Δυνατότητες για Παρόχους

Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας παίρνουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται τη διάθεση της πλεονάζουσας παραγωγής, κερδίζοντας από την εγγύηση σταθερών τιμών πώλησης προς τους πελάτες τους.

Αντιμετώπιση Στρέβλωσης της Αγοράς

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) επισημαίνει ότι με την είσοδο του net-billing διορθώνονται οι στρεβλώσεις που υπήρχαν στα προηγούμενα μοντέλα αγοράς. Αυτό συμβάλλει στην αποδοτική ανταπόκριση της παραγωγής ενέργειας στις πραγματικές ανάγκες της κατανάλωσης.

Σημαντικά Σημεία για Καταναλωτές

Οι αυτοκαταναλωτές, που παράγουν ενέργεια, μπορούν πλέον να εκμεταλλεύονται επωφελείς όρους σύναψης συμβάσεων, βελτιώνοντας την οικονομική τους κατάσταση, χωρίς να δημιουγείται έλλειμμα στην αγορά.

Επιπτώσεις στην Τοπική Φορολογική Πολιτική

Η εφαρμογή του συστήματος net-billing αναμένεται να αλλάξει και την φορολογική πολιτική που αφορά τους αυτοπαραγωγούς, ενισχύοντας τα κίνητρα για επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ.

Στρατηγική Στήριξης του Γενικού Συμφέροντος

Το νέο αυτό πλαίσιο στρατηγικά στοχεύει στην ενίσχυση της ανανεώσιμης ενέργειας και στην προώθηση της ενεργειακής αυτονομίας των καταναλωτών στην Ελλάδα.

Δημιουργία Νέων Ευκαιριών στην Αγορά

Με την εισαγωγή αυτού του ρυθμιστικού πλαισίου, δημιουργούνται νέες εμπορικές ευκαιρίες και στον τομέα της τεχνολογίας αποθήκευσης, με προφανή οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Χαρακτηριστικά της Ενέργειας από ΑΠΕ

Η πλεονάζουσα παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση του ενεργειακού μείγματος στην Ελλάδα, μειώνοντας τις εκπομπές CO2, και καθιστώντας την χώρα πιο πράσινη.

Τι Να Περιμένουν οι Επενδυτές

Οι επενδυτές στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας μπορούν να προσβλέπουν σε σταθερές αποδόσεις και τη δυνατότητα ανάπτυξης βιώσιμων έργων που εντάσσονται στο νέο πλαίσιο.

Συμπέρασμα

Η νέα ρυθμιστική πολιτική για την αυτοπαραγωγή ενέργειας προσφέρει σαφή κέρδη και κινήτρα για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές, αποθήκευση και προηγμένες τεχνολογίες. Οι καταναλωτές και οι παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την οικονομική τους θέση, συμβάλλοντας παράλληλα στην πράσινη μετάβαση της Ελλάδας.

πηγή