Νέες Ρυθμίσεις για Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών σε Πολυκατοικίες
Άνοιγμα στην Ανανεώσιμη Ενέργεια
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάνει ένα σημαντικό βήμα στην προώθηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων και των συστημάτων αποθήκευσης σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών. Αυτή η νέα ρύθμιση σηματοδοτεί μια στροφή προς τη διεύρυνση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον οικιακό τομέα.
Έτσι Άρχισε Όλα
Η νομοθετική ρύθμιση εισάγεται στη Βουλή και είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του πλαίσιου των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης. Με την ψήφο της, το ΥΠΕΝ επιτρέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και μπαταριών σε κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικιών όπου υπάρχουν περισσότερες από μία οριζόντιες ιδιοκτησίες.
Απαιτούμενη Πλειοψηφία
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από τις γενικές συνελεύσεις των συνιδιοκτητών με απόλυτη πλειοψηφία 51%. Επίσης, η εγκατάσταση μπορεί να καλύπτει έως 40% της συνολικής επιφάνειας του κοινόχρηστου χώρου.
Εξαιρέσεις για Προστασία Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ακίνητα που εμπίπτουν στο νομικό πλαίσιο προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς εξαιρούνται από την δυνατότητα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών.
Οι Συγκαταθέσεις της Συνοικίας
Η συγκατάθεση των συνιδιοκτητών είναι κομβική. Όταν πρόκειται για πολυκατοικίες, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι καταρχήν εφικτή κατά κύριο λόγο στις ταράτσες. Όμως, η αυτονόητη αυτή παραδοχή δεν ισχύει για όλες τις περιπτώσεις.
Αντιδράσεις και Προβλήματα
Ακόμα και σήμερα, πολλά ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν αντιδράσεις, ακόμα και για ηλιακούς θερμοσίφωνες, γεγονός που καθιστά δύσκολη την πρόσβαση σε αυτή τη μορφή ανανεώσιμης ενέργειας.
Διαδικασία Εγκατάστασης
Για την υλοποίηση της εγκατάστασης, οι χρήστες πρέπει να εξασφαλίσουν έγκριση από την ΥΔΟΜ για εργασίες μικρής κλίμακας. Οι εγκρίσεις αυτές περιλαμβάνουν δεκάδες προϋποθέσεις και περιορισμούς.
Προϋποθέσεις Εγκατάστασης
Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών δεν επιτρέπεται σε περιοχές όπως η απόληξη κλιμακοστασίου ή το φρεάτιο του ασανσέρ. Πρέπει να γίνεται εντός των ορίων της στέγης, με απόσταση 50 εκατοστών από το περίγραμμα γι’ αυτή τη στέγη και 1 μέτρο για δώματα.
Πρώτα Βήματα για Εγκατάσταση
Προτού ξεκινήσει η εγκατάσταση, οι ενδιαφερόμενοι θα χρειαστεί να αποκτήσουν την έγκριση όλων των συνιδιοκτητών. Ακολουθεί η προμήθεια του εξοπλισμού, αίτημα στο ΔΕΔΔΗΕ για όρους σύνδεσης, και τελικά, αίτηση στην πολεοδομία για έγκριση εκτέλεσης εργασιών.
Ολοκλήρωση της Διαδικασίας
Το τελευταίο στάδιο περιλαμβάνει τη συμφωνία με τη ΔΕΗ για την υπογραφή μιας 25ετούς σύμβασης, η οποία επιτρέπει την εκχέιση του ρεύματος στο δίκτυο.
Σχετικά Προγράμματα
Η νομοθεσία συναντά και τις δράσεις του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ» και «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα», που έχουν προσελκύσει περισσότερες από 120.000 αιτήσεις συνολικά.
Το Μέλλον των Φωτοβολταϊκών
Η προσφορά μέτρων για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε πολυκατοικίες είναι ένα βήμα προς τη βιωσιμότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Συμπέρασμα
Συνολικά, οι νέες ρυθμίσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών μπορεί να είναι μια θετική εξέλιξη για την προώθηση της ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελλάδα. Αν και η διαδικασία περιλαμβάνει αρκετές προϋποθέσεις, η συνεργασία μεταξύ των συνιδιοκτητών και οι ορθές διαδικασίες μπορούν να οδηγήσουν σε ωφέλιμες εξελίξεις για όλους.