Αγοράστε φωτοβολταϊκά online από το leditnow.gr και εξοικονομήστε ενέργεια με τις καλύτερες λύσεις για το σπίτι σας.

Στήριξη στους Έλληνες Παραγωγούς: Έμφαση στην Αγροτική Ανάπτυξη

Στην πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ενισχύσει τους Έλληνες παραγωγούς, αναφέρθηκε ο Υπουργός, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή. Επισημαίνοντας την ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών που προκαλούνται από την κλιματική κρίση, ο υπουργός τόνισε την αντίθεση του στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε παραγωγική γη.

Αυξανόμενη Αντίκτυποι από την Κλιματική Κρίση

Ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει μειωμένη παραγωγή, με αποτέλεσμα να καταστραφούν φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Οι έντονες καιρικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει νέα στοιχεία που επηρεάζουν την παραγωγή και την υγεία των καλλιεργειών. «Αναπτύσσονται καινούργιες νόσοι σε φυτά που δεν είχαμε αντιμετωπίσει προηγουμένως», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναγκαίο Νομοθετικό Πλαίσιο για τον ΕΛΓΑ

Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι εργάζεται για το σχέδιο νόμου που αφορά στον ΕΛΓΑ, το οποίο θα εισάγει νέες διατάξεις με σκοπό τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Είναι απαραίτητο να υπάρξει συστηματική στήριξη ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των αγροτών.

Πολιτική Βούληση για Ενίσχυση του Αγροτικού Τομέα

Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στην σταθερή πολιτική βούληση της κυβέρνησης να ενισχύσει τον αγροτικό τομέα, επισημαίνοντας τη σημασία του στη συντήρηση της κοινωνικής συνοχής. Η οικονομία του αγροτικού τομέα θεωρείται κομβική για τη συνολική ευημερία της χώρας.

Αντιπολίτευση και Υποστηρίξεις

Πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν έντονες ανησυχίες σχετικά με τις προγραμματισμένες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σε παραγωγικές περιοχές. Ζήτησαν άμεσο φρένο στους σχεδιασμούς, προκειμένου να προστατευθεί η αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας.

Ικανότητα Υποστήριξης του Πρωτογενούς Τομέα

Η ικανότητα του υπουργείου να παρέχει ουσιαστική στήριξη στον πρωτογενή τομέα είναι πιο σημαντική από ποτέ, κυρίως λόγω των προκλήσεων που προκαλεί η κλιματική κρίση και οι πολιτικές που εφαρμόζονται. Η ανάγκη για αλλαγές είναι επιτακτική.

Διαφωνία για Φωτοβολταϊκά

«Δεν μπορώ να δεχτώ την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων σε παραγωγική γη. Αυτό είναι μια θέση που θα παραμείνει σταθερή», ανέφερε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας την ακαμψία της κυβέρνησης σε θέματα προστασίας της γεωργικής γης.

Αύξηση της Επιτήρησης στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο κ. Τσιάρας επανέλαβε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ χρειάζεται να εξυγιανθεί. Έτσι αποφασίστηκε να τεθεί υπό επιτήρηση προκειμένου να ακολουθηθεί ένα σχέδιο δράσης, το οποίο θα πρέπει να υλοποιηθεί το επόμενο εξάμηνο.

Σχέδιο Δράσης και Υπευθυνότητα

«Η παρακολούθηση του σχεδίου εξυγίανσης είναι κρίσιμη», τόνισε ο υπουργός, υποστηρίζοντας ότι η ευθύνη ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στόχος είναι η σταθερή εξέλιξη και η μελλοντική βιωσιμότητα του οργανισμού.

Σημασία της Γης για τους Αγρότες

Η γη είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο των αγροτών και η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι η χρήση της είναι βασισμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πραγματική παραγωγικότητα.

Βιώσιμες Κοινότητες και Οικονομία

Η υποστήριξη του αγροτικού τομέα συνδέεται άμεσα με την οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων. Ο υπουργός τόνισε ότι η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής θα συμβάλει στην κοινωνική συνοχή και την οικονομική σταθερότητα.

Μέτρα για Μείωση των Επικίνδυνων Φαινομένων

Απαιτούνται άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των επερχόμενων φυσικών φαινομένων, προκειμένου οι παραγωγοί να προφυλαχθούν από τα αρνητικά αποτελέσματα τους.

Έκκληση για Συνεργασία

Ο υπουργός κάλεσε σε συνεργασία όλους τους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών και των πολιτών, για την ανάπτυξη και εφαρμογή στρατηγικών υπέρ της αγροτικής παραγωγής.

Επίλογος

Η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται σκληρά για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή. Η στήριξη των δυνατοτήτων των παραγωγών και η προστασία της γεωργικής γης είναι απόλυτη προτεραιότητα, στην προσπάθεια για μία βιώσιμη και ανθεκτική γεωργία στην Ελλάδα.

πηγή