Αλλαγές στον τομέα των φωτοβολταϊκών: Προώθηση της αποθήκευσης ενέργειας
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης ενός φιλόδοξου σχεδίου, το οποίο στοχεύει στην προώθηση της αποθήκευσης ενέργειας μέσω αποκλειστικά αδειοδοτικών κινήτρων. Αυτό το σχέδιο έχει ως στόχο να διευκολύνει τους κατόχους φωτοβολταϊκών συστημάτων, ανεξάρτητα από τη ισχύ τους.
Αδειοδοτικά κίνητρα για φωτοβολταϊκά
Τα αδειοδοτικά κίνητρα που προτείνονται αναμένεται να ενσωματωθούν σε νέο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ. Οι κατόχοι φωτοβολταϊκών, που συνδέονται τόσο στο ΕΔΔΗΕ όσο και στο ΕΣΜΗΕ, θα μπορέσουν να επωφεληθούν από αυτές τις ρυθμίσεις. Απώτερος στόχος είναι η ταχύτερη εγκατάσταση και λειτουργία μπαταριών αποθήκευσης.
Η επιρροή της ισχύος των φωτοβολταϊκών
Η ισχύς του φωτοβολταϊκού συστήματος θα καθορίσει και το “κατώφλι” των τεχνικών χαρακτηριστικών της μπαταρίας που θα προστεθεί στο πάρκο. Για παράδειγμα, μια μπαταρία πρέπει να έχει ωφέλιμη χωρητικότητα τουλάχιστον ίσου με 1 ώρα στη μέγιστη ισχύ του φωτοβολταϊκού σταθμού. Έτσι, ένα πάρκο 20 Μεγαβάτ θα απαιτεί μπαταρία χωρητικότητας τουλάχιστον 20 Μεγαβατώρες.
Fast-track διαδικασίες αδειοδότησης
Η ένταξη των έργων στις νέες ρυθμίσεις θα συμπεριλαμβάνει fast-track διαδικασίες για την τροποποίηση των αδειών. Αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου τα πάρκα να μετατραπούν σε ειδικά έργα, σύμφωνα με την παράγραφο 11Α του άρθρου 10 του ν. 4685/2020. Οι μπαταρίες δεν θα απορροφούν ενέργεια μέσω των δικτύων ΕΣΜΗΕ ή ΕΔΔΗΕ, αλλά θα αντλούν ενέργεια αποκλειστικά από τα φωτοβολταϊκά.
Δικαίωμα συμμετοχής και προθεσμίες
Η νέα ρύθμιση θα επιτρέπει τη συμμετοχή φωτοβολταϊκών που ήδη λειτουργούν από την 4η Ιουλίου 2019. Επιπλέον, θα μπορούν να ενταχθούν και έργα που δεν έχουν κατασκευαστεί, εφόσον έχουν λάβει οριστική προσφορά σύνδεσης ή θα το κάνουν μέχρι 15 Φεβρουαρίου 2025.
Αποζημίωση και Τιμές Αναφοράς
Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί με “κλειδωμένες” ταρίφες θα αμείβονται με την Τιμή Αναφοράς για την ενέργεια που εγχέεται απευθείας στο σύστημα. Η αποζημίωση για τις μπαταρίες θα υπολογίζεται με βάση την ωριαία Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς για τις Μεγαβατώρες που διοχετεύουν στο σύστημα.
Διάκριση ανά ώρα έγχυσης ενέργειας
Η διάκριση μεταξύ της ενέργειας που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά και εκείνης που προέρχεται από τις μπαταρίες θα γίνεται με βάση την ώρα έγχυσης. Υπάρχει πρόβλεψη για ξεχωριστό χειμερινό και θερινό ωράριο ρυθμίσεων.
Χειμερινό και θερινό ωράριο
Από την 1η Νοεμβρίου μέχρι την 31η Μαρτίου, το ειδικό έργο θα αποζημιώνεται με την ταρίφα του για παραγωγή από τις 7:00 μέχρι τις 17:00. Στις υπόλοιπες ώρες, η ενέργεια θα λογίζεται ότι προέρχεται από τις μπαταρίες και θα αποζημιώνεται με την αντίστοιχη Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς.
Αποζημίωση σε θερινές περιόδους
Για το θερινό ωράριο, από την 1η Απριλίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, η αποζημίωση θα ισχύει από τις 7:00 μέχρι τις 20:00. Όλες οι Μεγαβατώρες που περνούν εκτός αυτών των ωρών θα θεωρούνται ότι προέρχονται από τις μπαταρίες.
Ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις
Αυτές οι αλλαγές είναι σχεδιασμένες για να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις στον τομέα της φωτοβολταϊκής ενέργειας και της αποθήκευσης, προσφέροντας παράλληλα λειτουργικές και οικονομικές δυνατότητες για τους επενδυτές.
Ποιοτική αναβάθμιση του ενεργειακού τομέα
Με αυτές τις ρυθμίσεις, το ΥΠΕΝ επιδιώκει να ενισχύσει την ποιοτική αναβάθμιση του ενεργειακού τομέα στη χώρα, διευκολύνοντας την υιοθέτηση τεχνολογιών που συμβάλλουν στην πράσινη ανάπτυξη.
Συνοδευτικά μέτρα
Σημειώνεται ότι παράλληλα με την προώθηση των μπαταριών, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για επιπλέον μέτρα, τα οποία θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα και την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το μέλλον της ενέργειας στην Ελλάδα
Η στρατηγική αυτή αντανακλά τις προσπάθειες της Ελλάδας να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ενεργειακές προκλήσεις, επενδύοντας σε καινοτόμες λύσεις που ενισχύουν τη βιωσιμότητα και τον περιορισμό των εκπομπών CO2.
Συμπέρασμα: Νέα εποχή για την αποθήκευση ενέργειας
Η αναμενόμενη αυτή ρύθμιση του ΥΠΕΝ δεν αναμένεται μόνο να διευκολύνει τους ήδη υπάρχοντες φωτοβολταϊκούς σταθμούς, αλλά και να συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη νέων έργων. Αυτή η μετάβαση προς τις μπαταρίες αποθήκευσης μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε μια νέα εποχή ενεργειακής ανεξαρτησίας και αποτελεσματικότητας.