Νέο «Πακέτο» Αντισταθμιστικών Οφελών: Οι Πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για τις ΑΠΕ
Όχι σε Φωτοβολταϊκά σε Γη Υψηλής Παραγωγικότητας
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ανακοίνωσε μια νέα στρατηγική σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, απαγορεύοντας τη χρήση αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας για τέτοιες εγκαταστάσεις. Ο Υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, περιέγραψε τις πρωτοβουλίες αυτές ως μια προσπάθεια να παραμείνουν οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) περιορισμένες σε συγκεκριμένες περιοχές, αποφεύγοντας τις "πολύ μεγάλες ακρότητες".
Αλλαγές στο Χωροταξικό Σχέδιο
Ο υπουργός δήλωσε ότι τα φωτοβολταϊκά συστήματα δεν θα εγκαθίστανται σε αγροτικές εκτάσεις που θεωρούνται Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, ιδίως δεδομένου ότι περίπου 6 εκατομμύρια στρέμματα έχουν εγκαταλειφθεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο Σκυλακάκης υποστήριξε ότι αυτά τα θα είναι περισσότερα από αρκετά για τις ανάγκες της χώρας έως το 2050.
Διαφορετικά Από τα Αιολικά
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, σε σύγκριση με τα αιολικά πάρκα, τα φωτοβολταϊκά μπορούν να εγκατασταθούν σχεδόν οπουδήποτε, κάτι που καθιστά την πολιτική περιορισμού σε Γη Υψηλής Παραγωγικότητας ακόμα πιο επιτακτική. Ο Υπουργός τόνισε ότι οι συγκεκριμένες περιοχές αιολικού δυναμικού θα παραμείνουν προτάσεις, ωστόσο η προσέγγιση στη χρήση της γης πρέπει να είναι προσεκτική.
Απαγόρευση Εγκατάστασης σε Φυσικές Λίμνες
Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι δεν θα επιτραπεί η εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών σε φυσικές λίμνες, μόνο σε τεχνητές. Όσον αφορά τις κρητικές περιοχές, ο Σκυλακάκης έδειξε με τονίσει ότι δεν θα πρέπει να γίνουν υπερβολές στις εγκαταστάσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για καλύτερη χωροταξία.
Αντιδράσεις από Τοπικές Κοινωνίες
Η συζήτηση γύρω από τις ΑΠΕ δεν είναι χωρίς αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Ο Υπουργός εκτίμησε ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ οφείλονται περισσότερο σε πολιτικά και κομματικά ζητήματα παρά σε χωροταξικούς περιορισμούς. Η έννοια «όχι στην αυλή μου» (not in my back yard) φαίνεται να επηρεάζει την αντίληψη των πολιτών.
Νέο Πακέτο Αντισταθμιστικών Οφελών
Για να κατευναστούν οι αντιδράσεις αυτές, το ΥΠΕΝ αναγγέλλει ένα νέο «πακέτο» αντισταθμιστικών οφελών, το οποίο θα αποδοθεί στους κατοίκους των περιοχών που φιλοξενούν φωτοβολταϊκά πάρκα. Το στρατηγικό σχέδιο προβλέπει την αύξηση του ποσού των ανταποδοτικών, με στόχο η σχέση του ποσού που θα αποδίδεται στους πολίτες να είναι σημαντικά μεγαλύτερη σε σχέση με τους δήμους, με ποσοστά 60%-40%.
Γρηγορότερη Απόδοση Οφελών
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Υπουργός ανέφερε πως τα συνοδευτικά οφέλη θα φτάνουν πιο γρήγορα στους πολίτες, διασφαλίζοντας ότι τα ανταποδοτικά θα γίνουν πιο αποτελεσματικά και ωφέλιμα για τις τοπικές κοινωνίες.
Το Νέο Χωροταξικό Σχέδιο
Το υπό ανάπτυξη Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ επισημαίνει ότι το παλαιό σχέδιο του 2008 δεν είναι πλέον ενδεδειγμένο παρά τους εξελισσόμενους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Ο Υπουργός τονίζει την σημασία της προσαρμογής στα νέα δεδομένα.
Μία Περισσότερο Διαφανής Διαχείριση
Ο Σκυλακάκης αναφέρει ότι οι πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων και οι επιφυλάξεις των πολιτών πρέπει να εξεταστούν με προσοχή. Η νέα στρατηγική αναγνωρίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαδικασία διαχείρισης των ΑΠΕ.
Ρόλος των Τοπικών Κοινοτήτων
Το ΥΠΕΝ θα αγωνιστεί για την ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων και την άμεση αποδοχή των έργων ΑΠΕ. Επιδιώκεται η δημιουργία διαύλων επικοινωνίας για τον ενημερωτικό διάλογο σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αλληλεπίδραση με Πολίτες
Η υποστήριξη των πολιτών είναι αναγκαία, και όπως ανέφερε ο Υπουργός, οι αναγκαίες ενεργειακές πολιτικές θα υλοποιηθούν με τη συνεργασία των τοπικών φορέων. Αυτό ενδέχεται να επιφέρει και καλύτερα αποτελέσματα για το περιβάλλον και την οικονομία.
Στρατηγική Μακροπρόθεσμης Ανάπτυξης
Το ΥΠΕΝ έχει στραμμένο το βλέμμα του στο μέλλον με στόχο τη βιωσιμότητα και την προστασία της αγροτικής γης. Η δέσμευση αυτή θα διασφαλίσει όχι μόνο τον περιορισμό των επιπτώσεων στις φυσικές υποδομές, αλλά και την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Συμπέρασμα
Η νέα στρατηγική του ΥΠΕΝ για τον περιορισμό της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε ευαίσθητες περιοχές, η προώθηση ενός αντισταθμιστικού πακέτου οφελών και η σωστή χωροταξική διαχείριση συνθέτουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, προκειμένου να επιτευχθούν βιώσιμες και αποδεκτές λύσεις για τους πολίτες και το περιβάλλον.