Δεύτερη Πρόσκληση για Φωτοβολταϊκά και Προσθήκη Μπαταριών
Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανανεώσιμης ενέργειας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προγραμματίζει να προχωρήσει σε **δεύτερη πρόσκληση** για τους κατόχους ώριμων ή εν λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων. Σκοπός είναι η προσθήκη μπαταριών στα υπάρχοντα έργα αποκλειστικά με **αδειοδοτικά κίνητρα**. Αυτή η κίνηση θα πραγματοποιηθεί εάν εξαντληθεί η διαθέσιμη ισχύς των **600 Μεγαβάτ** που προβλέπεται από τη μέχρι τώρα ρύθμιση.
Τα Παράλληλα Πλαφόν και οι Διαιρέσεις Ικανότητας
Στη νέα πρόσκληση θα ισχύσει και πάλι το πλαφόν των **600 Μεγαβάτ**. Η κατηγοριοποίηση θα είναι ισόποσα διαχωρισμένη σε «μεγάλα» και «μικρά» έργα, με **300 Μεγαβάτ** να διατίθενται για την Εθνική Στρατηγική Μηχανισμού Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) και **300 Μεγαβάτ** για το δίκτυο διανομής (ΕΔΔΗΕ). Επίσης, η πρόσκληση θα αφορά φωτοβολταϊκά που έχουν τεθεί σε λειτουργία από την **4η Ιουλίου 2019** και μετά ή έργα που έχουν λάβει τις απαραίτητες άδειες μέχρι την **31 Οκτωβρίου**.
Προϋποθέσεις για την Προσθήκη Μπαταρίας
Σύμφωνα με πληροφορίες από το **energypress**, οι μπαταρίες μπορούν να προστεθούν σε ηλιακά πάρκα με σύμβαση πώλησης ή σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης, καθώς και σε σταθμούς που συμμετέχουν απευθείας στην αγορά, περιλαμβάνοντας και εκείνα με **Power Purchase Agreements (PPAs)**. Η χωρητικότητα της μπαταρίας πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με μία ώρα της εγκατεστημένης ισχύος του φωτοβολταϊκού σταθμού, με διακριτό, πιστοποιημένο μετρητή να αναλαμβάνει τη διάκριση της παραγωγής.
Προθεσμίες και Ρυθμίσεις
Με τις οδηγίες του πρόσφατου νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, οι παραγωγοί καλούνται να υποβάλουν αίτηση τροποποίησης των σχετικών αδειών έως τις **30 Απριλίου 2025**. Έτσι, οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί τους θα ενταχθούν στην κατηγορία της **παρ. 11Α** του άρθρου 10 του ν.4685/2020.
Οικονομικά Οφέλη και Εμπόδια
Στελέχη του τομέα υποστηρίζουν ότι η προσθήκη μπαταρίας μπορεί να προσφέρει σημαντικά εμπορικά οφέλη για τα έργα που συμμετέχουν στην αγορά και για φωτοβολταϊκά άνω των **400 κιλοβάτ** που τέθηκαν σε λειτουργία πρόσφατα. Τα φωτοβολταϊκά αυτά, χωρίς προτεραιότητα κατανομής, έρχονται με σωρευτική δύναμη γύρω στα **6,5-7 Γιγαβάτ**.
Παράγοντες που Επηρεάζουν την Απόδοση
Ένα από τα κύρια κίνητρα για την ένταξη μπαταρίας είναι η ελαχιστοποίηση των στατικών και δυναμικών περιορισμών. Εντούτοις, οι αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα των αυξημένων εσόδων να καλύψουν το κόστος των μονάδων αποθήκευσης.
Οικονομική Ανάλυση και Κερδοφορία
Δεδομένου ότι δεν είναι πάντα εγγυημένο πως η προσθήκη μπαταρίας θα είναι οικονομικά αποδοτική, απαιτείται **λεπτομερής ανάλυση** των χρηματοροών που θα προκύψουν από τη μετατροπή ενός φωτοβολταϊκού σε έργο της παρ. 11Α.
Μελέτη Περίπτωσης από τον Παντελή Μπίσκα
Στο **6ο Renewable & Storage Forum**, ο Παντελής Μπίσκας, καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, παρουσίασε μια σχετική οικονομοτεχνική μελέτη. Αυτή αφορά ένα φωτοβολταϊκό **1 Μεγαβάτ** υπό στατικό περιορισμό **73%**, με προσθήκη μπαταρίας χωρητικότητας **2 Μεγαβατώρων**. Εάν το σύστημα δεν παρέχει υπηρεσίες εξισορρόπησης, το IRR μπορεί να είναι ιδιαίτερα χαμηλό, στο **2,55%**.
Προοπτικές με υπηρεσίες εξισορρόπησης
Αν το σύστημα μπορεί να παρέχει και υπηρεσίες εξισορρόπησης, τότε το IRR μπορεί να φτάσει έως **14%**, επίπεδο που θεωρείται κερδοφόρο. Κρίσιμο είναι να διευκρινιστεί το θεσμικό πλαίσιο για τη συμμετοχή της μπαταρίας σε όλες τις αγορές.
Συμπέρασμα
Η προσθήκη μπαταριών σε φωτοβολταϊκά έργα παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες και προκλήσεις. Με το ΥΠΕΝ να προγραμματίζει τη δεύτερη πρόσκληση και τη δυνατότητα αξιοποίησης επιπλέον ισχύος, οι φωτοβολταϊκοί παραγωγοί καλούνται να προετοιμαστεί για τις νέες εξελίξεις, αν θέλουν να επωφεληθούν από τα αδειοδοτικά κίνητρα και τα πιθανά εμπορικά οφέλη. Η ανάγκη για λεπτομερή οικονομική ανάλυση παραμένει κλειδί στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας αυτών των επενδύσεων στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας.