Δευτέρα Πρόσκληση από το ΥΠΕΝ: Μπαταρίες σε Φωτοβολταϊκά
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αναμένεται να προχωρήσει σε **δευτερη πρόσκληση** για τους κατόχους ώριμων ή σε λειτουργία φωτοβολταϊκών, με σκοπό την προσθήκη μπαταριών στα έργα τους. Αυτή η κίνηση θα πραγματοποιηθεί μόνο εάν η **διάθεση της συνολικής ισχύος των 600 Μεγαβάτ** της υφιστάμενης ρύθμισης εξαντληθεί πλήρως.
Πλαφόν Ικανότητας: 600 Μεγαβάτ
Στη νέα πρόσκληση διατηρείται το ίδιο πλαφόν ισχύος, που τοποθετείται στα **600 Μεγαβάτ**. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η κατανομή της συγκεκριμένης ισχύος θα είναι εξίσου επιμερισμένη σε “μεγάλα” και “μικρά” έργα, δηλαδή **300 Μεγαβάτ** στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) και **300 Μεγαβάτ** στο Δίκτυο Διανομής (ΕΔΔΗΕ).
Προϋποθέσεις Συμμετοχής
Η νέα πρωτοβουλία θα περιοριστεί στα φωτοβολταϊκά που έχουν τεθεί σε λειτουργία από την **4η Ιουλίου 2019** και μετά, ή σε έργα που θα έχουν λάβει ΟΠΣ μέχρι τις **31 Οκτωβρίου**. Το ΥΠΕΝ φιλοδοξεί με αυτές τις κινήσεις να ενισχύσει την ενεργειακή αποδοτικότητα και την αυτονομία των φωτοβολταϊκών έργων.
Αδειοδοτικά Κίνητρα: Οι Όροι
Όπως έχει αναφερθεί από το **energypress**, οι μπαταρίες θα μπορούν να προστεθούν στα ηλιακά πάρκα που έχουν σύμβαση πώλησης ή λειτουργικής ενίσχυσης. Αυτή η ενίσχυση θα αφορά και τους σταθμούς που συμμετέχουν απευθείας στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων και των έργων με **Power Purchase Agreements (PPAs)**.
Τεχνικές προδιαγραφές των Μπαταριών
Η χωρητικότητα της μπαταρίας πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με μία ώρα στην εγκατεστημένη ισχύ του αντιστοίχου φωτοβολταϊκού σταθμού. Η διάκριση της παραγωγής που εγχέεται από το φωτοβολταϊκό από την ενέργεια της μονάδας αποθήκευσης θα διενεργείται μέσω πιστοποιημένου μετρητή.
Αίτηση Τροποποίησης Αδειών: Προθεσμία και Δικαιολογητικά
Ο ΥΠΕΝ έχει θέσει προθεσμία μέχρι τις **30 Απριλίου 2025** για την υποβολή αιτήσεων τροποποίησης των σχετικών αδειών από τους παραγωγούς. Μόνο μέσω αυτής της διαδικασίας θα μπορούν τα έργα να ενταχθούν στην κατηγορία της παρ. 11Α του άρθρου 10 του ν.4685/2020.
Εμπορικό Νόημα για Μεγαλύτερα Έργα
Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, το μέτρο αναμένεται να έχει κυρίως **εμπορικό νόημα** για τα έργα που συμμετέχουν απευθείας στην αγορά. Ιδιαίτερα τα φωτοβολταϊκά άνω των **400 κιλοβάτ** που έχουν τεθεί σε λειτουργία μετά την 4η Ιουλίου 2019, δεν έχουν προτεραιότητα κατανομής, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 2019/943 που έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο.
Η Αναγκαιότητα Προσθήκης Μπαταριών
Η προσθήκη μπαταριών προσφέρει κίνητρα για την **αποφυγή στατικών και δυναμικών περιορισμών**. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η δυνατότητα διάθεσης μέρους της παραγωγής μετά τη δύση του ηλίου, όταν οι χονδρεμπορικές τιμές είναι υψηλότερες. Ωστόσο, οι παράγοντες της αγοράς εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα της επένδυσης.
Οικονομική Ανάλυση της Προσθήκης Μπαταρίας
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η **οικονομική αποδοτικότητα** της προσθήκης μπαταρίας δεν είναι δεδομένη. Χρειάζεται προσεκτική ανάλυση των πρόσθετων ροών χρηματοδότησης που θα προκύψουν από την ανακατασκευή ενός φωτοβολταϊκού έργου σε έργο της παρ. 11Α.
Σημαντικά Ευρήματα της Μελέτης
Στο 6ο Renewable & Storage Forum, ο Παντελής Μπίσκας παρουσίασε σχετική οικονομοτεχνική μελέτη. Ανάλυσε σενάριο ενός φωτοβολταϊκού **1 Μεγαβάτ** που υπόκειται σε στατικό περιορισμό, ενισχυμένο με μπαταρία χωρητικότητας **2 Μεγαβατώρων**. Η μελέτη διαπίστωσε ότι χωρίς παροχή υπηρεσιών εξισορρόπησης και εφεδρείας, το IRR ανέρχεται μόλις στο **2,55%**, καθιστώντας την επένδυση λιγότερο ελκυστική.
Αυξανόμενο IRR με Υπηρεσίες Εξισορρόπησης
Αν η μπαταρία μπορεί να παρέχει και υπηρεσίες εξισορρόπησης και εφεδρείας μέσω ενός ευρύτερου χαρτοφυλακίου, το IRR μπορεί να φτάσει στο **14%**, που είναι ικανοποιητικό επίπεδο για τους επενδυτές. Αυτή η ευχάριστη προοπτική υπογραμμίζει τη σημασία του καθορισμού του θεσμικού πλαισίου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η μπαταρία θα μπορεί να συμμετάσχει σε **όλες τις αγορές**.
Συμπεράσματα
Συνοψίζοντας, η νέα πρόσκληση του ΥΠΕΝ για την προσθήκη μπαταριών σε φωτοβολταϊκά έργα δεν επιφέρει μόνο νέες προοπτικές για τους επενδυτές, αλλά επιπλέον ενισχύει την κατανομή της παραγωγής και τις τρέχουσες πρακτικές στην ελληνική αγορά ενέργειας. Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές καλούνται να εξετάσουν προσεκτικά το οικονομικό πλεονέκτημα της προσθήκης μπαταριών ώστε να διασφαλίσουν την επιτυχία των σχεδίων τους. Το μέλλον του τομέα αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον, καθώς οι στρατηγικές αυτές υλοποιούνται και εξελίσσονται.