Αγοράστε φωτοβολταϊκά online από το leditnow.gr και εξοικονομήστε ενέργεια με τις καλύτερες λύσεις για το σπίτι σας.

ΔΕΗ: Δύο Μεγάλα Φωτοβολταϊκά Πάρκα στην Δυτική Μακεδονία ως το 2025

Εισαγωγή στα Νέα Φωτοβολταϊκά Έργα

Μέσα στο 2025, η ΔΕΗ αναμένεται να συνδέσει με το δίκτυο δύο εντυπωσιακά φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1 GW στη Δυτική Μακεδονία. Αυτά τα έργα, ύψιστης σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, δείχνουν την αποφασιστικότητα της ΔΕΗ να επενδύσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το Πάρκο Ορυχείο ΔΕΗ Αμύνταιο

Η συνεργασία της ΔΕΗ με την RWE για το φωτοβολταϊκό πάρκο «Ορυχείο ΔΕΗ Αμύνταιο» είναι το πρώτο mega έργο αυτής της πρωτοβουλίας. Το πάρκο θα διαθέτει συνολική ισχύ 450 MWp και είναι το τελευταίο από ένα χαρτοφυλάκιο 940 MWp που έχει πλέον μπει στη φάση κατασκευής. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι το πάρκο θα λειτουργεί μέχρι το τέλος του 2025.

Οικονομικός Σχεδιασμός και Χρηματοδότηση

Ο συνολικός προϋπολογισμός για το έργο της Αμυνταίου αγγίζει τα 255,4 εκατ. ευρώ.Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη εγκρίνει χρηματοδότηση μεγέθους 127,7 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα αντληθούν μέσω τραπεζικού δανεισμού, που θα καλυφθεί σε συνεργασία με τις τράπεζες Alpha Bank, Eurobank, και Εθνική Τράπεζα.

Το Φωτοβολταϊκό Έργο «Φοίβη»

Το δεύτερο σχέδιο είναι το φωτοβολταϊκό έργο «Φοίβη» στην Πτολεμαΐδα. Με εγκατεστημένη ισχύ 550 MWp, αναμένεται να ολοκληρωθεί επίσης το 2025 και εκτιμάται ότι θα καλύψει σχεδόν το 2,5% της εγχώριας παραγωγής ενέργειας. Αν μη τι άλλο, θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 550 kt ετησίως.

Η Εγκατάσταση και οι Τεχνολογίες

Το έργο «Φοίβη» είναι σχεδιασμένο να εκτείνεται σε τρεις διαφορετικές υποπεριοχές, καλύπτοντας περίπου 10.000 στρέμματα γης. Περίπου 950.000 φωτοβολταϊκά πάνελ bifacial τελευταίας τεχνολογίας θα εγκατασταθούν για να επιτευχθεί η μέγιστη αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας. Τα φωτοβολταϊκά θα στηρίζονται σε ιχνηλάτες μονού άξονα (trackers), εξασφαλίζοντας λύσεις που θα βελτιώσουν την απόδοση.

Χρηματοδότηση του Project «Φοίβη»

Η χρηματοδότηση για το έργο «Φοίβη Ενεργειακή Μονοπρόσωπη Α.Ε.», που είναι θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, περιλαμβάνει ένα μακροπρόθεσμο δάνειο ύψους 294,4 εκατ. ευρώ. Από αυτό, 184 εκατ. ευρώ θα προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ 110,4 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς.

Συνεργασίες και Στρατηγικές

Η ΔΕΗ έχει ήδη ενεργοποιήσει το πρώτο μέρος του συμπλέγματος αιολικών πάρκων Κουκούλι–Δούκας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Το cluster περιλαμβάνει επίσης τον αιολικό σταθμό «Δούκας», συμβάλλοντας στην διαφοροποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της περιοχής.

Αντίκτυπος στην Τοπική Κοινωνία

Η κατασκευή και λειτουργία αυτών των φωτοβολταϊκών πάρκων αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην τοπική αγορά εργασίας, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και της λειτουργίας.

Περιβαλλοντικά Οφέλη

Η στροφή σε καθαρές πηγές ενέργειας μέσω αυτών των επενδύσεων θα οδηγήσει σε μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ θα προάγει βιώσιμες πρακτικές και θα συμβάλει στην εκπλήρωση των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων μείωσης των εκπομπών CO2.

Συνολική Ενεργειακή Στρατηγική της ΔΕΗ

Αυτές οι στρατηγικές επενδύσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της συνολικής ενεργειακής στρατηγικής της ΔΕΗ, η οποία στοχεύει στη σταδιακή μετάβαση σε ένα πράσινο μέλλον.

Κίνηση Νίκης για την Ενεργειακή Πολιτική

Η υλοποίηση των έργων αυτών σηματοδοτεί μια μεγάλη νίκη στην ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας και υπογραμμίζει τη δέσμευση της ΔΕΗ προς την αειφορία και την οικολογική αναγέννηση.

Επικείμενες Προκλήσεις

Παρά τα ενθαρρυντικά βήματα, η ΔΕΗ καλείται να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως οι περιβαλλοντικές περιορισμοί και η ανάγκη για τεχνική καινοτομία, έτσι ώστε να διασφαλίσει την επιτυχία αυτών των έργων.

Συμπέρασμα

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία αναδεικνύουν τη ριζοσπαστική στροφή της χώρας προς την ανανεώσιμη ενέργεια. Με την ολοκλήρωση αυτών των έργων, η ΔΕΗ όχι μόνο θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αλλά θα γράψει και μια νέα σελίδα στη βιώσιμη ανάπτυξη των ελληνικών πόρων ενέργειας.

πηγή