Σοβαρές Αντιδράσεις στην Επαρχία Φαρσάλων για τη Δημιουργία Φωτοβολταϊκών Πάρκων
Έντονες αντιδράσεις εξέφρασαν οι κάτοικοι της επαρχίας Φαρσάλων σχετικά με την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου. Μαζί με τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ζητά να ξεκαθαριστούν οι διαδικασίες που αφορούν την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε γεωργική γη. Οι σκιές γύρω από την ορθή χαρακτηριστική διαδικασία των αγροτικών εκτάσεων έχουν οδηγήσει σε εισαγγελική έρευνα.
Αμφισβήτηση Εγκρίσεων και Αδειών
Ο κ. Κουρέτας υποστηρίζει ότι πολλές από τις γνωμοδοτήσεις που εκδόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για την αδειοδότηση φωτοβολταϊκών πάρκων ψευδώς διαβεβαίωναν ότι αυτά δεν θα εγκατασταθούν σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Με βάση τη νομοθεσία, υφίσταται ένα ανώτατο όριο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας, το οποίο μάλιστα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,8%.
Ωστόσο, αυτό το ήθος φαίνεται να έχει παρακαμφθεί με την αυθαίρετη κατηγοριοποίηση γηπέδων υψηλής παραγωγικότητας ως χαμηλής παρά το γεγονός ότι η ιδιαιτερότητα της γης είναι αναμφισβήτητη.
Αντιδράσεις από την Τοπική Κοινωνία
Η κατάσταση προκαλεί πολυάριθμες ανησυχίες στην τοπική κοινωνία της Σκοπιάς, η οποία αντιμετωπίζει το τεράστιο πρότζεκτ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που έχει αναδειχθεί στην περιοχή. Οι κάτοικοι θεωρούν ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα επιφέρει σοβαρές τροποποιήσεις στην φυσιογνωμία και την καθημερινότητα της περιοχής.
Η κλίμακα του έργου είναι γιγάντια, καθώς περιλαμβάνει εγκαταστάσεις συνολικής ισχύος 0,7 τεραβάτ (700.000 γιγαβάτ), που δεν περιορίζονται μόνο στις εκτάσεις των Φαρσάλων αλλά επηρεάζουν και τις γειτονικές περιοχές της Βόρειας Φθιώτιδας, όπως το Πετρωτό και η Μαντασιά.
Κίνδυνοι για τη Γεωργία και Κτηνοτροφία
Όπως τονίζουν γεωργοί και κτηνοτρόφοι, η ανάπτυξη αυτών των γιγαντιαίων πάρκων ΑΠΕ θα τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν τη γη τους και τα ζωντανά τους. Είναι πεπεισμένοι ότι η δημιουργία αυτών των εγκαταστάσεων θα επηρεάσει αρνητικά το μικροκλίμα, θα περιορίσει τους βοσκότοπους και θα δημιουργήσει συνθήκες θερμοκρασίας που θα είναι ασύμφορες για τις καλλιέργειές τους.
Η αγωνία τους εντείνεται καθώς οι επιπτώσεις της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών δεν περιορίζονται μόνο στην άμεση απώλεια της γης, αλλά επηρεάζουν συνολικά την παραγωγικότητα και την επιβίωσή τους στην αγροτική διαβίωση.
Αδυναμία Αδειοδότησης από το Δημοτικό Συμβούλιο
Ο δήμαρχος Φαρσάλων, Μάκης Εσκίογλου, επισημαίνει ότι το θέμα της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα δεν έχει διέλθει ποτέ από το δημοτικό συμβούλιο Φαρσάλων. Η ανησυχία του γύρω από τη γιγάντωση τέτοιων έργων στην περιοχή είναι σαφής, καθώς η έλλειψη διαφάνειας και η απουσία ενημέρωσης από τις αρμόδιες αρχές δημιουργούν περαιτέρω προβληματισμό.
Σαφής Άνοδος στον Αριθμό Αδειών
Δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι που εκφράζουν ανησυχία για τα εντυπωσιακά στατιστικά σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη Θεσσαλία. Σχεδόν 44.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα έχουν χρησιμοποιηθεί, κατατάσσοντας την περιοχή στην πρώτη θέση στην αδειοδότηση, με αριθμούς που φτάνουν σε περίπου 360.000 στρέμματα, δηλαδή το 8,4% της καλλιεργήσιμης γης στη περιφέρεια.
Επιπλέον, άδειες έχουν δοθεί και για φωτοβολταϊκά κάτω από ένα μεγαβάτ, επηρεάζοντας θεαματικά τον αριθμό των εκτάσεων, κάτι που εντείνει την ανησυχία των τοπικών παραγωγών.
Οικονομική Πιέση στους Αγρότες
Ο Νίκος Δαναλάτος, διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναφέρεται στις σοβαρές πιέσεις που βιώνουν οι αγρότες. Όπως υπογραμμίζει, πολλές εταιρείες προσφέρουν στους ιδιοκτήτες γης 200 ευρώ ανά στρέμμα για 20 χρόνια, ποσό που ελκύει τους αγρότες λόγω της οικονομικής τους δυσχέρειας. Ωστόσο, παραμένει ερωτηματικό αν αυτό το εισόδημα είναι βιώσιμο σε σύγκριση με την ενασχόληση τους με τη γεωργία.
Η Επίγνωση του Κινδύνου
Ο κ. Δαναλάτος προειδοποιεί ότι αν δεν υπάρξει άμεση και αποτελεσματική στήριξη στην τοπική αγροτική παραγωγή, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Ο διευθυντής του Εργαστηρίου τονίζει ότι οι μηχανισμοί του νόμου που προορίζονται να προστατεύσουν την αγροτική γη θα είναι πάντοτε σε κίνδυνο κατάχρησης.
Συμπεράσματα
Η κατάσταση στην επαρχία Φαρσάλων απαιτεί άμεσες και διευκρινιστικές τοποθετήσεις από τις αρμόδιες αρχές. Οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς χαρακτηρίζουν τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων ως κίνδυνο για την τοπική παραγωγή και φυσιογνωμία, ενώ η εισαγγελική έρευνα αναμένεται να ρίξει φως σε πιθανές ατασθαλίες και αδικίες. Πολύ σημαντική είναι η ανάγκη για μια ειρηνική συμβίωση ανάμεσα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία της αγροτικής γης που για πολλούς είναι η μοναδική πηγή βιοπορισμού.