Συναντήσεις και Συνεργασίες για μια Νέα Ενεργειακή Δημοκρατία στην Αυτοδιοίκηση
Εισαγωγή στην Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία
Την Παρασκευή 11 Απριλίου 2025, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική συνάντηση στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών, όπου συμμετείχαν Δήμαρχοι και εκπρόσωποι από 45 Δήμους της Ελλάδας. Η συνάντηση αυτή, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας, συνδιοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα. Το επίκεντρο της συζήτησης ήταν η «Ενεργειακή Δημοκρατία στην Αυτοδιοίκηση».
45 Δήμοι Ενωμένοι για την Ενέργεια
Ο Χάρης Δούκας δήλωσε ότι η απόφαση των 45 Δήμων συνιστά τη «πρώτη μεγάλη ρωγμή στην ενεργειακή πολιτική της χώρας». Υπογράμμισε ότι η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα, καλώντας τους Δήμους να ενωθούν για να διασφαλίσουν καθαρή και φθηνή ενέργεια για όλους, δίδοντας προτεραιότητα στους πολίτες που την έχουν περισσότερο ανάγκη.
Διεκδίκηση Θεσμικών Αλλαγών
Ο Δήμαρχος Αθηναίων επεσήμανε την αναγκαιότητα για θεσμικές αλλαγές που θα επιτρέψουν δίκαιη πρόσβαση στον ηλεκτρικό χώρο των Δήμων. Τόνισε τη σημασία του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού και της αξιοποίησης των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης για τις ενεργειακές κοινότητες.
Αγώνες για Ισότιμη Συμμετοχή
«Κάθε μέρα που περνάει θα αυξάνουμε την πίεση προς την κεντρική κυβέρνηση», δήλωσε ο Δούκας, επισημαίνοντας την ανάγκη για ισότιμη συμμετοχή των Δήμων και των πολιτών στην ενεργειακή αγορά. Σήμερα, εκπρόσωποι που καλύπτουν άνω του 40% του πληθυσμού της χώρας, διεκδικούν την ενεργειακή τους ανεξαρτησία για να σταματήσουν την αισχροκέρδεια.
Κριτική στο Πρόγραμμα Απόλλων
Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με το «Πρόγραμμα Απόλλων». Τόνισε ότι το πρόγραμμα αυτό φαίνεται να εξυπηρετεί συγκεκριμένους μεγάλους επενδυτές και όχι τους Δήμους και τις τοπικές κοινότητες.
Δημιουργία Ενεργειακού Χρηματιστηρίου
Ο Κωνσταντέλλος επεσήμανε ότι το πρόγραμμα δημιουργεί ένα ιδιότυπο ενεργειακό χρηματιστήριο, όπου κάποιοι θα πωλούν ενέργεια με κρατικά συμβόλαια, οι υπόλοιποι θα αναγκάζονται να την αγοράσουν. «Μας υπόσχονται “φθηνή” ή “δωρεάν” ενέργεια», δήλωσε, «όμως στην πράξη ούτε δωρεάν είναι, ούτε κατανέμεται δίκαια».
Πολιτική Συνοχής και Δικαιοσύνης στην Ενέργεια
Η ενωμένη φωνή των Δημάρχων προγραμματίζει να ζητήσει τη σοβαρή συμμετοχή των Δήμων στα ενεργειακά έργα και την αναγνώριση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως στρατηγικού εταίρου στο ενεργειακό μέλλον της χώρας.
Συμμετοχή και Ποικιλία Δήμων
Στη συνάντηση συμμετείχαν Δήμαρχοι από πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως από τον Δήμο Αγίας, Αργιθέας, Ζωγράφου, Αγράφων, και πολλοί άλλοι. Η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ των Δήμων ήταν πρωτεύουσες στην ατζέντα της συζήτησης.
Ανάγκες και Εμπειρίες Δημάρχων
Οι συμμετέχοντες Δήμαρχοι μοιράστηκαν τις ανάγκες και τις εμπειρίες τους σχετικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δίνει η ενεργειακή αυτονομία και η λειτουργία των ενεργειακών κοινοτήτων στον τοπικό τους πληθυσμό.
Υποστήριξη από Πολλούς Δήμους
Το ψήφισμα που προτάθηκε στη συνάντηση υπογράφηκε από 45 Δήμους, οι οποίοι εξέφρασαν στήριξη για την πρωτοβουλία της Ενεργειακής Συμμαχίας. Περιλαμβάνει Δήμους από όλη τη χώρα, από το Αγαθονήσι μέχρι τη Σαλαμίνα.
Κοινές Στρατηγικές για Ενεργειακή Αυτόνομη
Οι Δήμοι επιδεικνύουν την επιθυμία τους να εφαρμόσουν στρατηγικές που θα ενισχύσουν τη τοπική ενεργειακή αυτονομία και θα μειώσουν την εξάρτηση από εξωτερικές πηγές.
Η Δεσμευτική Συμφωνία
Η απόφαση αυτή αναδεικνύει τη δέσμευση των Δήμων να μη μείνουν στην αδράνεια, αλλά να διεκδικήσουν με πραγματικό και αποτελεσματικό τρόπο την ενέργεια που δικαιούνται.
Άγνωστοι Κίνδυνοι στον Ενεργειακό Τομέα
Η παρέμβαση των Δήμων ενδέχεται να εντοπίσει τους κινδύνους που κρύβει η εξάρτηση από πολυεθνικές εταιρείες και να επισημάνει τη σημασία της τοπικής ανάπτυξης.
Συμπεράσματα και Προοπτικές
Με τις τοπικές αρχές να ενώνουν δυνάμεις για την ενεργειακή δημοκρατία, οι πιθανότητες επιτυχίας της πρωτοβουλίας είναι αυξανόμενες. Η νέα αυτή συνεργασία είναι καθοριστική για το μέλλον της ενέργειας στην Ελλάδα. Στο επίκεντρο βρίσκεται η προσφορά καθαρής και προσιτής ενέργειας, διεκδικώντας ένα δίκαιο ενεργειακό μέλλον για όλους τους πολίτες.