Αγοράστε φωτοβολταϊκά online από το leditnow.gr και εξοικονομήστε ενέργεια με τις καλύτερες λύσεις για το σπίτι σας.

Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος: Σημαντικά Έργα και Αντιδράσεις

Υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκου Ξυλούρη, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου η συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης. Η συνεδρίαση αυτή επικεντρώθηκε σε πολλές προγραμματισμένες ενεργειακές επενδύσεις, με τον Δήμο Σητείας να είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Θέματα στην Ατζέντα

Ανάμεσα στα έργα που εξετάστηκαν, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για το έργο “Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 10MW, με ذخفظ κατάστημα ισχύος 18MW, στη θέση Πλαγιές του Δήμου Σητείας”. Φορέας αυτού του έργου είναι η εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΩΝ Α.Ε., που υποδεικνύει τη σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την οικονομία της περιοχής.

Αντιδράσεις από την Τοπική Κοινωνία

Ο Δήμαρχος Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης, ήταν παρών στη συνεδρίαση, εκφράζοντας τις ανησυχίες του τόσο για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και για τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας. Αναφέρθηκε στην αυξημένη πίεση που δέχεται η περιοχή από τις ενεργειακές επενδύσεις, υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος Σητείας επωμίζεται το μεγαλύτερο μέρος της ενεργειακής μετάβασης της Κρήτης.

Έμφαση στην Αυτοδιάθεση

Ο κ. Ζερβάκης εξέφρασε την επιθυμία για δικαίωμα αυτοδιάθεσης, επισημαίνοντας ότι οι κάτοικοι της Σητείας αξίζουν να συμμετέχουν ενεργά στις αποφάσεις που αφορούν τη περιοχή τους. Έφερε στην επιφάνεια την υπερβολική επιβάρυνση της περιοχής από ενεργειακά έργα, όπως αιολικά, ηλιοθερμικά και υπεράκτια αιολικά πάρκα, τα οποία συνδέονται όλα με την τοπική κοινωνία.

Η Ενεργειακή Εξάρτηση της Σητείας

«Η Σητεία παράγει αυτή τη στιγμή την μισή αιολική ενέργεια της Κρήτης και το ένα τρίτο της ενέργειας από φωτοβολταϊκά», τόνισε ο Ζερβάκης, επισημαίνοντας την ανισορροπία στην κατανομή των ενεργειακών επενδύσεων. Ανέφερε ότι τα οφέλη που απορρέουν από αυτές τις επενδύσεις δεν αποδίδονται επαρκώς στην τοπική κοινωνία.

Δεσμεύσεις και Υποσχέσεις της Πολιτείας

Ο Δήμαρχος εξέφρασε την απογοήτευσή του σχετικά με τις υποσχέσεις της πολιτείας για ισονομία και ισοτιμία. «Η κοινωνία της Σητείας δεν πρέπει να υποφέρει από το βάρος που οι άλλοι δεν έχουν αναγνωρίσει», δήλωσε δείχνοντας την ανάγκη για περισσότερη στήριξη και ενίσχυση υπηρεσιών στην περιοχή.

Κριτήρια Αξιολόγησης των Εργασιών

Ο Γιώργος Ζερβάκης αναφέρθηκε στη διαδικασία με την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει σχετικά με τις ενεργειακές επενδύσεις. Υποστήριξε ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος οφείλει να σεβαστεί τη δικαιοδοσία και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Πλήθος Αιτημάτων για Επενδύσεις

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο Δήμαρχος παρουσίασε διάφορα αιτήματα για άλλες ενεργειακές επενδύσεις, προειδοποιώντας για την συνεχιζόμενη πίεση στον τοπικό πληθυσμό.

Θετική Απόφαση με Ραβδώσεις

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη θετική γνωμοδότηση για την πρόταση, προκαλώντας ερωτηματικά σχετικά με την προοπτική του Δήμου Σητείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτός ο διαρκώς εξελισσόμενος τομέας.

Επιπτώσεις για το Μέλλον

Η απόφαση αυτή είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο η τοπική αυτοδιοίκηση και οι επενδύσεις αλληλεπιδρούν στη Σητεία. Η μετάβαση προς μια βιώσιμη ενεργειακή στρατηγική είναι αναγκαία, αλλά η διαχείριση αυτών των έργων πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τις ανάγκες των τοπικών πολιτών.

Αναγκαία Η Στήριξη της Κοινωνίας

Ο αγώνας του Δημάρχου Σητείας για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης είναι σημαντικός, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής επιθυμούν να συμμετέχουν ενεργά στις εξελίξεις που τους αφορούν. Η ισότητα και η δικαιοσύνη είναι θεμελιώδεις αξίες που πρέπει να τηρούνται από την πολιτεία.

Συμπερασματικά

Η ενεργειακή μετάβαση της Κρήτης είναι μια περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί συμμετοχή, διάλογο και σεβασμό προς τις τοπικές κοινωνίες. Ο Δήμος Σητείας, με τον Γιώργο Ζερβάκη στο τιμόνι, αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις ευθύνες που πηγάζουν από τις ενεργειακές επενδύσεις, διεκδικώντας μια πιο δίκαιη και βιώσιμη μέλλον. Οι απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας είναι πιο επιτακτικές από ποτέ, και η ανάγκη για διάλογο είναι υψίστης σημασίας για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της ισότητας.

πηγή