Αγοράστε φωτοβολταϊκά online από το leditnow.gr και εξοικονομήστε ενέργεια με τις καλύτερες λύσεις για το σπίτι σας.

ΕΛΕΤΑΕΝ: Προτάσεις για την Πράσινη Ενέργεια στο ΕΣΕΚ

Η Ελληνική Ενωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) διατυπώνει σημαντικές προτάσεις για την αύξηση της αναλογίας των αιολικών πάρκων στο εθνικό ενεργειακό μείγμα, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Στο Υπόμνημά τους, τονίζουν ότι η αναγνώριση της ανάγκης αύξησης των χερσαίων αιολικών πάρκων για το 2030 είναι θετική, όμως οι υπάρχουσες βελτιώσεις δεν αρκούν για την αποκατάσταση της ισορροπίας στο μείγμα τεχνολογιών.

Η Σημασία της Ισορροπίας στο Μείγμα Ενέργειας

Η ΕΛΕΤΑΕΝ υποστηρίζει ότι η αποκατάσταση της ισορροπίας στο ενεργειακό μείγμα είναι απαραίτητη ώστε να προκύψουν θετικά αποτελέσματα, όπως:

  • Μείωση των περικοπών ενέργειας,
  • Αύξηση των εξαγωγών πράσινης ενέργειας,
  • Ταχύτερη και μεγαλύτερη μείωση του κόστους ενέργειας για τους καταναλωτές.

Ο Βέλτιστος Συνδυασμός Ενέργειας

Σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύθηκαν κατά το παρελθόν, μια βέλτιστη κατανομή ενέργειας θα πρέπει να περιλαμβάνει περίπου 40% ηλεκτροπαραγωγή από φωτοβολταϊκά και 60% από αιολικά. Αυτή η αναλογία θεωρείται ιδανική για την ενεργειακή μετάβαση στη χώρα.

Προτάσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ για την Επίτευξη Στόχων

Για να διασφαλιστεί η επίτευξη του προτεινόμενου μίγματος, η ΕΛΕΤΑΕΝ προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Χορήγηση ΟΠΣ κατ’ αναλογία προς το μείγμα του ΕΣΕΚ,
  • Κατά προτεραιότητα περικοπή των έργων που λειτουργούν πέρα από τον στόχο τους,
  • Διασφάλιση εφαρμογής της αδειοδοτικής νομοθεσίας από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες,
  • Ενσωμάτωση των στόχων του ΕΣΕΚ στις περιβαλλοντικές μελέτες και λοιπές πολιτικές.

Επικοινωνιακή Στρατηγική για την Ενεργειακή Μετάβαση

Η ΕΛΕΤΑΕΝ τονίζει επίσης τη σημασία επικοινωνιακών δράσεων για την ενημέρωση σχετικά με τα οφέλη της ενεργειακής μετάβασης και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης που κυκλοφορεί σχετικά με την πράσινη ενέργεια.

Μεθοδολογία Εφαρμογής Προτάσεων

Η προσέγγιση πίσω από αυτές τις προτάσεις υποδεικνύει ότι το ΕΣΕΚ θα πρέπει να περιγράφει το ιδανικό οδικό χάρτη για την ενεργειακή αναβάθμιση, λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες προκλήσεις χωρίς να περιορίζεται σε αυτές.

Σχόλια και Προτάσεις για τη Μεταρρύθμιση

Το Υπόμνημα της ΕΛΕΤΑΕΝ περιλαμβάνει επίσης πολλές άλλες προτάσεις, όπως:

  • Μεταρρύθμιση του μοντέλου αγοράς ενέργειας,
  • Εξηλεκτρισμός της οικονομίας,
  • Πολιτικές για έρευνα και καινοτομία στην υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Δομή του Υπομνήματος

Το υπόμνημα οργανώνεται σε 10 κεφάλαια που καλύπτουν διάφορες πτυχές του ενεργειακού μείγματος, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών ενέργειας, εξαγωγών πράσινης ενέργειας, κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και περιβαλλοντικής προστασίας.

Η Αναγκαιότητα Πολιτικής Συνεννόησης

Η ΕΛΕΤΑΕΝ καλεί την πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα διασφαλίσουν την ομαλή εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων και θα ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων φορέων.

Ο Ρόλος των Πολιτών στην Ενεργειακή Στρατηγική

Η ενεργητική συμμετοχή των πολιτών στην ενεργειακή στρατηγική είναι απαραίτητη. Η ΕΛΕΤΑΕΝ προτρέπει τους πολίτες να είναι ενημερωμένοι και να συμμετάσχουν στην ενεργειακή μετάβαση που αφορά όλους.

Μελλοντικές Προκλήσεις και Προοπτικές

Παρά τις προκλήσεις, η μετάβαση σε μια καθαρή ενέργεια και η προώθηση των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων παρουσιάζουν πολλές ευκαιρίες για την οικονομία και το περιβάλλον.

Συμπέρασμα

Η ΕΛΕΤΑΕΝ τονίζει την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές και δράσεις που θα ενισχύσουν την αναλογία των αιολικών πάρκων στο ΕΣΕΚ. Η προσπάθειά τους για την ενεργειακή μετάβαση δεν έχει μόνο οικολογικό αλλά και οικονομικό χαρακτήρα, με στόχο έναν πιο βιώσιμο και προσιτό ενεργειακό μέλλον για όλους τους πολίτες.

πηγή