Επίκαιρη Ερώτηση για την Πράσινη Ανάπτυξη: «Γυάλινα Πόδια» για τους Μικροεπενδυτές
Μια Ανάλυση της Ερώτησης του Βουλευτή Κόκκαλη
Στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Βασίλειος Κόκκαλης, εξετάζεται η κατάσταση της πράσινης ανάπτυξης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), με ιδιαίτερη έμφαση στους μικροεπενδυτές.
Ένα Ιστορικό Πρόβλημα
Από την οικονομική κρίση του 2009 και εφεξής, υπήρξε μια σημαντική στροφή προς τις μικροεπενδύσεις, με έμφαση στην χορήγηση αδειών φωτοβολταϊκών σταθμών. Ωστόσο, οι υποδομές του ΕΤΜΕΑΡ, οι πόροι δηλαδή για τη βιωσιμότητα αυτών των σταθμών, παρέμειναν σταθεροί ή ακόμη και μειωμένοι.
Βαθιά Μείωση των Τιμών
Το 2014, η τότε κυβέρνηση επέβαλε το πρώτο κούρεμα των τιμών, μειώνοντας μέχρι και 54% τις επιδοτήσεις που σχετίζονταν με 40.000 φωτοβολταϊκές στέγες και 14.000 πάρκα. Το μέτρο αυτό δημιουργεί ερωτήματα για τη βιωσιμότητα των μικρών επενδύσεων.
Δεύτερη Μεγάλη Περικοπή το 2024
Η κυβέρνηση φαίνεται να ετοιμάζεται για ένα δεύτερο μεγάλο κούρεμα το 2024, με αυστηρές ποινές για τους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών σταθμών, εάν δεν συμμορφωθούν με την υποχρέωση εγκατάστασης τηλε-ελέγχου. Το μέτρο αυτό κινδυνεύει να εκτοξεύσει τις ήδη ασφυκτικές συνθήκες για τους μικροεπενδυτές.
Αντίκτυποι στην Επιχειρηματική Πολιτική
Η ανάγκη για τηλε-έλεγχο με πλαφόν εως 1MW ανά έργο αλλά και η αποτυχία να παρασχεθούν οι απαιτούμενες υποδομές από τη ΔΕΔΔΗΕ, επιβαρύνουν περαιτέρω τη λειτουργία των ήδη υπογεγραμμένων συμβάσεων.
Δυσμενής Νομοθέτηση
Η εκ των υστέρων νομοθέτηση, η οποία επιβάλλει νέες υποχρεώσεις στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλεί ανησυχία και εγείρει ζητήματα νομιμότητας στις συμβάσεις, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η συμμόρφωση υπό τις παρούσες συνθήκες.
Πρωτοβουλίες για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να λύσει το θέμα του κορεσμού του δικτύου μέσω δυσμενών μέτρων εις βάρος των μικροεπενδυτών είναι αμφισβητούμενες. Το μέλλον των μικρών σταθμών καθίσταται αβέβαιο.
Επιπτώσεις στους Μικροεπενδυτές
Ως παραδείγματα που αποδεικνύουν την ευάλωτη θέση που βρίσκονται, αναφέρονται οι καθυστερήσεις στην υποδοχή νέων αιτήσεων και η επιβολή περικοπών στην παραγωγή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα έσοδα των μικροεπενδυτών να είναι αδύνατον να καλύψουν τα δανειακά τους βάρη.
Αδικία στην Ενημέρωση Αιτήσεων
Ενώ οι μικροεπενδυτές βρίσκονται σε κρίση, η ΑΔΜΗΕ συνεχίζει να αποδέχεται αιτήσεις για νέα έργα ισχύος άνω των 50MW. Αυτό περιορίζει την πράσινη ενέργεια καθώς εξυπηρετεί κυρίως μεγάλους καθετοποιημένους ομίλους.
Η Σημασία των Μονάδων Αποθήκευσης
Η ανάγκη για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας είναι επιτακτική. Αυτές μπορούν να αναδείξουν τις ΑΠΕ και να προβλέψουν το μέλλον τους, κάτι που έως σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Το Κρίσιμο Ερώτημα στον Υπουργό
Με βάση τις παραπάνω παρατηρήσεις, ο Βασίλειος Κόκκαλης θέτει σειρά κρίσιμων ερωτήσεων στον αρμόδιο υπουργό:
- Προτίθεται να τροποποιήσει τις κλιμακώσεις των περικοπών με βάση την ημερομηνία κατάθεσης;
- Προτίθεται να αναστείλει την υποδοχή αιτήσεων για μεγάλα έργα, ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη συμμετοχή όλων;
Η Ανάγκη για Συλλογική Αντιμετώπιση
Είναι φανερό ότι η αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά, με νομοθετικές παρεμβάσεις που θα προάγουν τη βιωσιμότητά της, αντί να επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα.
ΣυμπConclusion
Η επικαιρότητα της ερώτησης του Βασίλειου Κόκκαλη καταδεικνύει τα δυσεπίλυτα προβλήματα του τομέα των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Ένα παίγνιο δυνάμεων και συμφερόντων που μπορεί να καθορίσει την κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης στη χώρα. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ανάγκη για φορά και αλλαγή πολιτικής είναι πιο επιτακτική από ποτέ.