Αγοράστε φωτοβολταϊκά online από το leditnow.gr και εξοικονομήστε ενέργεια με τις καλύτερες λύσεις για το σπίτι σας.

Σημαντική Σύμβαση Χρηματοδότησης από Eurobank για Ανανεώσιμη Ενέργεια

Η Eurobank έχει υπογράψει μια καθοριστική σύμβαση χρηματοδότησης με το Ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Η συμφωνία αφορά την «Εγνατία Εκμετάλλευση και Διαχείριση Ακινήτων Μονοπρόσωπη Α.Ε.», θυγατρική της METLEN Energy & Metals (METLEN).

Δέσμευση για Κατασκευή Φωτοβολταϊκών Σταθμών

Η χρηματοδότηση επιτρέπει την ολοκλήρωση της κατασκευής 54 Φωτοβολταϊκών Σταθμών στην Ελλάδα, κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας. Η συνολική ισχύς των σταθμών θα ανέρχεται σε 311,16MWp με προϋπολογισμό €221,5 εκατ..

Χρηματοδότηση και Πόροι

Η Eurobank θα χορηγήσει μακροπρόθεσμο δάνειο ύψους €67,2 εκατ., επιπλέον των δανειακών κεφαλαίων ύψους €109,9 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Το υπόλοιπο 20% του επενδυτικού έργου, που ανέρχεται σε €44,3 εκατ., θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια της «Εγνατία».

Προβλέψεις για Έτος Ολοκλήρωσης

Η ολοκλήρωση των Φωτοβολταϊκών έργων αναμένεται μέχρι το 2025. Θα εγκατασταθούν 504.588 Φ/Β πλαίσια βιοφασικής τεχνολογίας στις Π.Ε. Θεσσαλονίκης και Λάρισας.

Εκτιμήσεις Παραγωγής Ενέργειας

Με την αποπεράτωση και τη σύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, οι σταθμοί αναμένεται να παράγουν 461,422 MWh, καλύπτοντας τις ανάγκες 46.142 νοικοκυριών και σχεδόν το 1,03% της συνολικής εγχώριας παραγωγής ενέργειας.

Περιβάλλον και Μείωση Εκπομπών

Η λειτουργία των σταθμών θα συμβάλει στη μείωση εκπομπών, με εκτίμηση για αποτροπή 184.568 τόνων CO2 ετησίως.

Εκδήλωση Υπογραφής Σύμβασης

Η εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης έλαβε χώρα στα γραφεία της Eurobank, με την παρουσία του Διοικητή της ΕΥΣΤΑ, κ. Ορέστη Καβαλάκη, του Chief Treasury & IR Officer της METLEN, κ. Χρήστου Γαβαλά, και του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της Eurobank, κ. Κωνσταντίνου Βασιλείου.

Δήλωση του Ορέστη Καβαλάκη

Ο Διοικητής της ΕΥΣΤΑ τόνισε: «Η επένδυση στοχεύει στην κάλυψη ενεργειακών αναγκών για 46.162 νοικοκυριά με ανανεώσιμες πηγές.» Ανέφερε επίσης τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης για την προώθηση έργων ΑΠΕ.

Στρατηγική της METLEN

Ο κ. Χρήστος Γαβαλάς επισήμανε: «Τα φωτοβολταϊκά έργα συνάδουν με την στρατηγική της METLEN για προμήθεια ανταγωνιστικής ενέργειας και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του μεγαλύτερου χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα.»

Ρόλος της Eurobank στην Ενέργεια

Ο κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου δήλωσε: «Η συμφωνία μας με τη Metlen είναι μια κρίσιμη κίνηση για την ενίσχυση των ΑΠΕ στην Ελλάδα και την επίτευξη ενεργειακής μετάβασης.»

Ενίσχυση Επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Η Eurobank στοχεύει στην υποστήριξη ελληνικών επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρέχοντας τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις για υγιή επιχειρηματικά σχέδια και εκσυγχρονισμό.

Στρατηγικές Προτεραιότητες της Eurobank

Η τράπεζα συνεχίζει να αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της υποστήριξης έργων που προάγουν την καινοτομία και την απασχόληση, θέση που είναι κεντρική στη στρατηγική της.

Συμπέρασμα

Η υπογραφή της σύμβασης χρηματοδότησης ανάμεσα στην Eurobank και την «Εγνατία» αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελλάδα και συμβάλλει στην ενεργειακή αυτονομία της χώρας. Με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, η επένδυση αυτή αναδεικνύει το ρόλο της Eurobank ως καθοριστικού παράγοντα στην υποστήριξη βιώσιμων και καινοτόμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

πηγή