Αγοράστε φωτοβολταϊκά online από το leditnow.gr και εξοικονομήστε ενέργεια με τις καλύτερες λύσεις για το σπίτι σας.

Αύξηση Δυναμικής στον Τομέα ΑΠΕ: Τα Φωτοβολταϊκά της National Energy στη Βοιωτία

Η National Energy, μια ιδιωτική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο, ανακοίνωσε την ενεργοποίηση της δεύτερης φάσης φωτοβολταϊκών πάρκων στη Βοιωτία, προσθέτοντας 35,5 MW καθώς η συνολική εγκατεστημένη ισχύς αγγίζει πλέον τα 227 MW. Αυτή η θέση της National Energy ενδυναμώνει το “πράσινο” χαρτοφυλάκιό της, το οποίο περιλαμβάνει αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα στην Ελλάδα.

Στρατηγική Ανάπτυξης: Από το Λονδίνο στην Ελλάδα

Μέχρι σήμερα, η National Energy έχει επενδύσει στην ελληνική αγορά από το 2018, πολιτογραφώντας την Ελλάδα ως μία από τις πιο στρατηγικές αγορές της στην Ευρώπη και ΗΠΑ. Η περαιτέρω ανάπτυξή της στους τομείς των ΑΠΕ, αποτελεί βασικό στόχο της, αφού διαθέτει ήδη 158 MW σε διαφορετικά στάδια κατασκευής, στόχος που θα την οδηγήσει σε 385 MW την επόμενη διετία.

Διαφορετικές Τεχνολογίες και Έργα

Η αναπτυξιακή πορεία της National Energy περιλαμβάνει αιολικά πάρκα που λειτουργούν σε Αιτωλοακαρνανία και Πελοπόννησο, καθώς και φωτοβολταϊκά έργα στις περιφέρειες Βοιωτίας και Φθιώτιδας. Αυτή η πολυδιάστατη προσέγγιση ενισχύει την παρουσία της στην ελληνική αγορά και ταυτόχρονα, την αναγνωσιμότητά της.

Αγορά ΑΠΕ: Η Εδώ και Τώρα Επικέντρωση

Η National Energy είναι μέρος της κατηγορίας ξένων εταιρειών που έχουν εισέλθει στην ελληνική αγορά μέσω εξαγορών portfolio από Έλληνες και ξένους developers. Αυτή η σιωπηλή, αλλά αποφασιστική στρατηγική έχει οδηγήσει στην ωρίμανση των έργων τους, αναφέρει η αγορά.

Ελληνική Αγορά: Προβληματισμός και Διεκδίκηση

Στην κοινότητα των ξένων επενδυτών στον τομέα ΑΠΕ, η κινητικότητα είναι μεγάλη. Υπάρχουν επενδυτές που εξετάζουν την πώληση των χαρτοφυλακίων τους, όπως η γαλλική Eren. Οι προκλήσεις που προκύπτουν από το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι καθοριστικές για τις μελλοντικές επενδύσεις.

Διαχείριση Υφιστάμενων Έργων: Επένδυση στην Αξιοπιστία

Με την λήξη των εγγυημένων ταριφών, οι επενδυτές εστιάζουν περισσότερο στη διαχείριση έργων που είναι ήδη σε λειτουργία ή σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Αυτή η στροφή αντανακλάται στην αύξηση των συναλλαγών στη δευτερογενή αγορά.

Σαφήνεια και Σταθερότητα: Αίτημα των Επενδυτών

Οι ξένοι επενδυτές ζητούν σταθερότητα κια σαφήνεια στο ρυθμιστικό πλαίσιο, προκειμένου να αισθανθούν ασφαλείς για τις επενδύσεις τους. Στο διεθνές συνέδριο Solar Plaza, η απαίτηση για διαφάνεια έγινε πιο έντονη.

Επισημάνσεις από Σεμινάριο

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στο συνέδριο στην Αθήνα εξέφρασε ανησυχίες για την ελκυστικότητα του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Δεκάδες επενδυτές ανέφεραν ότι οι ξένοι δεν αντιμετωπίζονται με την ίδια προσοχή όπως οι εγχώριοι συνάδελφοί τους.

Διεθνείς Παίκτες στην Επένδυση ΑΠΕ

Ανάμεσα στους ξένους «παίκτες» που δραστηριοποιούνται στην αγορά ΑΠΕ της Ελλάδας, περιλαμβάνονται οι γαλλικές Valorem και Voltalia, η ισπανική Ecoener, η πορτογαλική EDP, καθώς και η βρετανική Lightsource BP. Αυτές οι εταιρείες επενδύουν ενεργά, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό.

Συμπεράσματα: Μια Ελκυστική, Αλλά Προκλητική Αγορά

Η ελληνική αγορά ΑΠΕ παρουσιάζει προοπτικές αλλά και προκλήσεις για τους ξένους επενδυτές. Οι καθαρές κατευθύνσεις και η σταθερότητα στην ρυθμιστική πολιτική είναι κρίσιμες για την προσέλκυση επενδύσεων, με δεδομένη την αναγκαιότητα ανάπτυξης των έργων ΑΠΕ στη χώρα.

πηγή