Αγοράστε φωτοβολταϊκά online από το leditnow.gr και εξοικονομήστε ενέργεια με τις καλύτερες λύσεις για το σπίτι σας.

Η Ενέργεια Ανανεώσιμων Πηγών στη Γαλλία: Διαγωνισμοί και Τάσεις 2021-2023

Από το 2021 έως το 2023, η Γαλλία προχώρησε σε σημαντικούς διαγωνισμούς για τη συγκέντρωση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, διαθέτοντας συνολικά 10 GW. Η ενέργεια αυτή προήλθε κυρίως από χερσαία αιολικά (40%) και φωτοβολταϊκά συστήματα (60%), συμπεριλαμβανομένων και των εγκαταστάσεων σε στέγες.

Διαγωνισμοί εν μέσω Κρίσης

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της CRE (Commission de Régulation de l’Énergie), οι διαγωνισμοί αυτού του τύπου ξεκίνησαν σε μια δύσκολη περίοδο, κατά την οποία η Γαλλία πλήττονταν από ενεργειακή κρίση. Αυτή η κρίση είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του πληθωρισμού και την εγκατάλειψη 10% των επιλεγμένων έργων. Παρά ταύτα, υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης από την αρχή του 2023.

Αυξήσεις στις Τιμές Ενέργειας

Παρά τις προηγούμενες τάσεις πτώσης των τιμών, ο διαγωνισμός που ξεκίνησε το 2021 παρουσίασε μια αύξηση στις τελικές τιμές. Συγκεκριμένα, οι τιμές για τα φωτοβολταϊκά αυξήθηκαν κατά 39%, από 0,0588 €/kWh σε 0,0981 €/kWh. Το μέσο κόστος εγκατάστασης το 2023 έφτασε τα 935 €/kW.

Ανάπτυξη Μεγάλων Φωτοβολταϊκών Συστημάτων

Σε αντίστοιχη βάση, οι τιμές για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά στέγης παρουσίασαν αύξηση 23%, με τις τιμές να μεταβαίνουν από 0,0831 €/kWh σε 0,1021 €/kWh. Το κόστος εγκατάστασής τους άγγιξε τα 1.250 €/kW.

Η Αύξηση του OPEX

Επιπλέον, η αύξηση των λειτουργικών εξόδων (OPEX) είναι αξιοσημείωτη, καθώς το OPEX για τα επίγεια φωτοβολταϊκά αυξήθηκε κατά 29%. Ανοιχτά και για τα μεγάλα συστήματα σε στέγες, η αύξηση ήταν πάνω από 6%.

Στρατηγικές Πολιτικής και Στόχοι

Η γαλλική κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σημασία της Ανανεώσιμης Ενέργειας και έχει θέσει στρατηγικούς στόχους για την ενίσχυση της υπάρχουσας υποδομής. Η στήριξη και η χρηματοδότηση των έργων είναι ουσιώδεις για την προώθηση της καθαρής ενέργειας.

Η Συμβολή των Χερσαίων Αιολικών

Τα χερσαία αιολικά αποτελούν ένα κρίσιμο κομμάτι του ενεργειακού μείγματος της Γαλλίας. Η κοινή αποδοχή και οι “πράσινες” πολιτικές έχουν αύξει την εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων.

Ορόσημα για το Μέλλον

Ενόψει των αυξανόμενων αναγκών για βιώσιμες μορφές ενέργειας, η Γαλλία φαίνεται έτοιμη να επιτύχει νέους στόχους. Οι προγραμματισμένοι διαγωνισμοί από το 2024 θα ενισχύσουν την αγορά και θα αναδείξουν καινοτόμες λύσεις.

Το Ρόλο της Τεχνολογίας

Η πρόοδος στις ανανεώσιμες τεχνολογίες επιτρέπει την αύξηση της αποδοτικότητας και τη μείωση του κόστους. Οι καινοτομίες έρχονται να βελτιώσουν και τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά συστήματα σε σχέση με τις προηγούμενες τεχνολογίες.

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις

Η εστίαση στη βιωσιμότητα και η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος καθιστούν την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πιο ελκυστική για τις κυβερνήσεις και τους πολίτες της Γαλλίας.

Ο Ρόλος των Πολιτών

Η συμμετοχή των πολιτών είναι κρίσιμη για την επιτυχία των ανανεώσιμων έργων. Οι διαγωνισμοί ενθαρρύνουν τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης.

Συγκεκριμένα Παραδείγματα

Ορισμένα παραδείγματα έργων που έχουν ολοκληρωθεί περιλαμβάνουν χιλιάδες φωτοβολταϊκά στοιχεία σε στέγες, τα οποία έχουν μειώσει την εξάρτηση από συμβατικούς πόρους. Τα χερσαία αιολικά προσφέρουν καθαρή ενέργεια και δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Οι Προκλήσεις των Επόμενων Ετών

Παρά τις θετικές εξελίξεις, οι προκλήσεις παραμένουν. Η ανάγκη για χρηματοδότηση και η καλή διαχείριση των έργων είναι μερικά από τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Συμπερασματικά: Η Πορεία προς το Μέλλον

Η Γαλλία βρίσκεται σε μια πορεία που προμηνύει καλές εξελίξεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Επιθυμώντας να καταστεί ηγέτης στον τομέα αυτό, θα πρέπει να συνεχίσει τις επενδύσεις και τις στρατηγικές που θα επιτρέψουν τη βιώσιμη ανάπτυξη των ενεργειακών υποδομών της χώρας. Η ανανέωση της αγοράς μπορεί να αναδείξει ασφαλείς και καθαρές μορφές ενέργειας, ωφελώντας όλους τους Γάλλους πολίτες.

πηγή