Γιατί διακόπτεται η λειτουργία των φωτοβολταϊκών; Μυστικά και προτάσεις για τη βελτιστοποίηση της απόδοσής τους
Ο κόσμος των φωτοβολταϊκών συστημάτων έχει συγκεντρώσει την προσοχή των ιδιωτών και των ειδικών τα τελευταία χρόνια, δεδομένης της αυξανόμενης ανάγκης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ακολουθώντας αυτή τη τάση, ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία και τις βελτιώσεις των φωτοβολταϊκών συστημάτων ανακύπτουν συνέχεια. Βασικά ζητήματα που εξετάστηκαν πρόσφατα σε εκπομπή του Alpha είναι η αποκοπή της ηλεκτρικής ενέργειας, η κατεύθυνση της χαμένης ενέργειας και οι σωστές διαδικασίες καθαρισμού.
Λόγοι διακοπής της ηλεκτρικής ενέργειας στα φωτοβολταϊκά
Στην πρόσφατη εκπομπή της Alpha Καλημέρα, οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί Σάιμον Αλαμπρίτης και Παναγιώτης Παναγή εξήγησαν τους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν στη διακοπή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Ο κ. Αλαμπρίτης επεσήμανε ότι «η αποκοπή του ρεύματος οφείλεται κυρίως λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου της ΑΗΚ (Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου)». Το σύστημα αυτό θα πρέπει πάντα να ισορροπεί μεταξύ του διαθέσιμου ηλεκτρισμού και της ζήτησης.
Η επίδραση των Σαββατοκύριακων
Ο κ. Αλαμπρίτης ανέφερε ότι τα Σαββατοκύριακα, λόγω της χαμηλής ζήτησης ενέργειας, η ΑΗΚ αναγκάζεται να κόβει τη λειτουργία των φωτοβολταϊκών συστημάτων προκειμένου να διατηρεί αυτήν την ισορροπία στο δίκτυο. Αυτό οδηγεί σε περιόδους κατά τις οποίες τα συστήματα είναι «νεκρά» και οι καταναλωτές αντλούν ηλεκτρικό ρεύμα από το δίκτυο της ΑΗΚ.
Σημειώνεται ότι η αποκοπή δεν είναι μόνιμη και οι καταναλωτές απολαμβάνουν την αποθηκευμένη ενέργεια που ανακτούν έπειτα, όταν η παραγωγή είναι χαμηλότερη.
Η κατεύθυνση της χαμένης ενέργειας
Μια καίρια ερώτηση είναι “πού πηγαίνει η χαμένη ενέργεια;” Σύμφωνα με τον κ. Αλαμπρίτη, η «χαμένη» ενέργεια αποθηκεύεται εικονικά στο δίκτυο της ΑΗΚ. Οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την αποθηκευμένη ενέργεια για διάστημα τριών χρόνων, κάτι που προσφέρει μεγάλη ευελιξία και εξοικονόμηση.
Ενημέρωση των καταναλωτών
Οι ηλεκτρολόγοι τόνισαν επίσης ότι οι καταναλωτές ενημερώνονται σχετικά με την αποθηκευμένη ενέργεια μέσω εφαρμογών στο κινητό τους και μέσω των λογαριασμών της ΑΗΚ, κάτι που διευκολύνει την παρακολούθηση της κατανάλωσης.
Εξέταση παραδείγματος
Ο Παναγιώτης Παναγή παρουσίασε περιπτώσεις συγκεκριμένων οικιών με φωτοβολταϊκά συστήματα. Για παράδειγμα, την 1η Φεβρουαρίου, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα παρήγαγε μόλις 7,83 κιλοβατώρες, συγκριτικά με 17,90 κιλοβατώρες που παρατηρήθηκαν στις 30 Ιανουαρίου όταν το σύστημα λειτουργούσε απρόσκοπτα.
Σημασία του καθαρισμού των φωτοβολταϊκών
Η συντήρηση των φωτοβολταϊκών είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση της μέγιστης απόδοσής τους. Οι ειδικοί προτείνουν οι καταναλωτές να απευθύνονται σε ειδικούς για τον καθαρισμό τους, χρησιμοποιώντας απιονισμένο νερό και ειδικά εργαλεία, προκειμένου να αποφευχθούν ηλεκτροπληξίες.
Οι συχνές πρακτικές καθαρισμού
Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι καλό να γίνεται καθαρισμός κάθε 3-4 μήνες, καθώς η σκόνη και οι κουτσουλιές των πουλιών μπορούν να μειώσουν δραστικά την παραγωγικότητα. Ειδικότερα, η χρήση λάστιχου απαγορεύεται λόγω των υψηλών τάσεων που υπάρχουν στα φωτοβολταϊκά συστήματα.
Συμπεράσματα
Η κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν τη λειτουργία των φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι θεμελιώδης για τους καταναλωτές που επιθυμούν να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Η σωστή ενημέρωση για την αποθήκευση ενέργειας, οι διαδικασίες καθαρισμού και η παρακολούθηση εξακολουθούν να είναι κρίσιμες για την αποδοτική χρήση τους. Ειδάλλως, η καλή πρακτική θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση και διάρκεια ζωής στα συστήματα πρόωρης επένδυσης.