Η «Φωτοβολταϊκή Επανεξέταση»: Από την Υποσχέση στην Απογοήτευση
Φωτοβολταϊκά για Όλους: Η Αρχή μιας Ελπίδας
Η ιστορία με τα φωτοβολταϊκά στην Κύπρο φαίνεται, αρχικά, να ευαγγελίζεται θετικές προοπτικές. Η κυβέρνηση, όπως δήλωσε, είχε φιλοδοξίες να δημιουργήσει ένα έργο που θα ωφελούσε όλους τους πολίτες. Η προσέγγιση ήταν μέσω του σλόγκαν «Φωτοβολταϊκά για όλους», που υποσχόταν τη μετατροπή της Κύπρου σε έναν παράδεισο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η Ιδανική Στιγμή
Με τον λαμπρό ήλιο να λάμπει σχεδόν καθημερινά, οι πολίτες είχαν κάθε λόγο να ελπίζουν. Ποια μπορεί να ήταν η ενδεχόμενη αποτυχία; Σκέψεις όπως «It’s impossible» τριγυρνούσαν στο μυαλό μας, ενώ οι πολίτες ανυπομονούσαν για νέα και χρηστικά αποτελέσματα.
Η Σκληρή Πραγματικότητα
Δυστυχώς, η ρομαντική αυτή προσέγγιση αποδείχθηκε με τον πιο δραματικό τρόπο ότι απέχει πολύ από την αλήθεια. Οι πολίτες αισθάνονται σήμερα απογοητευμένοι και εξοργισμένοι, καθώς η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) αδυνατεί να κοιτάξει κατάματα την πραγματικότητα. Από το όραμα των φωτοβολταϊκών για όλους, καταλήξαμε στην απογοήτευση των περικοπών για όλους.
Κρίση και Ευθύνες
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Νίκο Κατσουρίδη, από την άλλη πλευρά, είδε να τοποθετείται η ευθύνη της αποτυχίας της στο παγκόσμιο οικονομικό κλίμα. Η εξωτερική κρίση φαίνεται να έχει επιδράσει αρνητικά στις αποφάσεις και την πολιτική της κυβέρνησης γύρω από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η ΑΗΚ και η Αδυναμία Διαχείρισης
Πώς κατάφερε η ΑΗΚ να βρεθεί σε αυτήν την κατάσταση; Η μη ικανότητα διαχείρισης της παραγωγής του κυπριακού ήλιου μας φαίνεται σχεδόν αδιανόητη. Αντί να εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές συνθήκες, η ΑΗΚ φαίνεται να έχει πετάξει στα σκουπίδια τις παραγωγικές δυνατότητες του ήλιου.
Στρατηγική Καταστροφής
Η έλλειψη σχεδιασμού και πρόνοιας αποδεικνύει ότι υπάρχει μια στρατηγική καταστροφής σε εξέλιξη. Οι πολίτες περίμεναν να δουν κάποιο αποτέλεσμα και τελικά βρίσκονται μπροστά σε αυξανόμενους λογαριασμούς ρεύματος.
Λάθη και Απουσία Σχεδιασμού
Τα λάθη είναι πολλά και από τη δημιουργία της πολιτικής έως την υλοποίησή της. Κανένα μέτρο δεν ελήφθη, ενώ οι πολίτες προγραμματίζουν διαμαρτυρίες στο Προεδρικό ως μορφή αντίστασης στις αναμενόμενες περικοπές.
Ανικανότητα ή Διαφθορά;
Τα ερωτήματα παραμένουν. Ήταν οι υπεύθυνοι ανίκανοι ή διεφθαρμένοι; Γιατί δεν ωρίμασαν σε αποφάσεις που θα έκαναν την διαφορά; Υπάρχει υποψία ότι λύσεις υπήρξαν, αλλά απερρίφθησαν για λόγους συμφερόντων.
Χρειάζεται Διερεύνηση
Η κατάσταση καλεί για μια εκ βάθρων διερεύνηση. Οι υπουργοί και ιδιώτες που εμπλέκονται στην υπόθεση φαίνεται να είναι σε μία σιωπηλή συνεργασία που αφήνει τους πολίτες να υποφέρουν.
Η Απαιτητική Πραγματικότητα
Ο γίγαντας ενέργειας αντιμετωπίζει την πρόκληση της διάλυσης των εσωτερικών εντάσεων και των συμφερόντων. Οι απαιτήσεις και οι περιορισμοί καθιστούν τη διαδικασία δύσκολη.
Απώλεια Εμπιστοσύνης
Η απογοήτευση των πολιτών είναι πλέον εμφανής. Η εμπιστοσύνη στην κυβερνητική πολιτική έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, και η ΑΗΚ είναι περικυκλωμένη από καχύποπτες φωνές.
Στρατηγικές για το Μέλλον
Ο γίγαντας θα πρέπει να ανασυντάξει τις στρατηγικές του αν θέλει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να αποδώσει τις υποσχέσεις του. Χρειάζονται ουσιαστικές πολιτικές και συνεργασίες για να επανέλθουμε σε τροχιά επιτυχίας.
Η Ικανότητα Προόδου
Απαιτείται εις βάθος ανάλυση και σχεδιασμός που θα συνδυάζουν τις ικανότητες του ιδιωτικού τομέα με το δημόσιο συμφέρον. Είναι η μοναδική οδός για να ξεφύγουμε από αυτήν τη δίνη.
Συμπέρασμα: Ώρα για Δράση
Η ιστορία των φωτοβολταϊκών στην Κύπρο είναι μια διδακτική περίπτωση που προειδοποιεί για τις συνέπειες της έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού. Οι πολίτες χρειάζονται λύσεις και όχι υποσχέσεις. Τώρα είναι η ώρα για την κυβέρνηση και την ΑΗΚ να επαναστατήσουν και να βρουν την αληθινή πορεία που θα τους οδηγήσει στον φαύλο κύκλο της καταστροφής, προς μια νέα εποχή ενέργειας και ελπίδας.