Αγοράστε φωτοβολταϊκά online από το leditnow.gr και εξοικονομήστε ενέργεια με τις καλύτερες λύσεις για το σπίτι σας.

Συγκροτείται η Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών «Απόλλων» από την ΕΕΤΑΑ

Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) ανακοίνωσε τη σύσταση της Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών με την ονομασία «Απόλλων», στο πλαίσιο των δράσεων που προωθούνται με βάση τη νέα ρύθμιση του ν. 5106/2024 του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σκοπός της Ενεργειακής Κοινότητας

Ο πρωταρχικός στόχος της νομοθετικής ρύθμισης είναι να μειώσει το ενεργειακό κόστος για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τους δήμους, τις περιφέρειες, αλλά και διάφορους οργανισμούς που σχετίζονται με την ύδρευση και αποχέτευση. Αυτή η κίνηση στοχεύει στην υποστήριξη της ενεργειακής αυτονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Μια νέα προσέγγιση για τους ευάλωτους καταναλωτές

Η Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών λειτουργεί ως αστικός συνεταιρισμός αποκλειστικού σκοπού, με κύρια αποστολή την υποστήριξη των ευάλωτων καταναλωτών που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου Α΄. Μέσω του Προγράμματος «Απόλλων», επιδιώκεται η ιδιοκατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Κάθε νοικοκυριό έχει δικαίωμα

Σημαντικό είναι ότι οι ωφελούμενοι ευάλωτοι καταναλωτές δεν υποχρεούνται να είναι μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών για να επωφεληθούν από τις δράσεις και τις παροχές της.

Περιοχή δραστηριοποίησης

Η περιοχή δραστηριοποίησης της Ενεργειακής Κοινότητας καθορίζεται από το σύνολο των Περιφερειών στις οποίες ανήκουν οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου Α΄, καθιστώντας τη δράση διευρυμένη και προσβάσιμη σε πολλές περιοχές της χώρας.

Δημιουργία του Διοικητικού Συμβουλίου

Στο πλαίσιο της συστήσεως της Κοινότητας, έχει ήδη συσταθεί το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΠ, με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ, Αναστάσιο Μαυρίδη, και Αντιπρόεδρο τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕΔΕ, Δημήτριο Καφαντάρη.

Σημαντικές προσωπικότητες στο Δ.Σ.

Γραμματέας της Κοινότητας έχει αναλάβει ο Χρήστος Μιχαλάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΕΤΑΑ και της ΕΝΠΕ. Στις θέσεις των μελών της διοίκησης εντάσσονται επίσης ο οικονομολόγος Γεώργιος Αλιάγας και ο Ιωάννης Γούπιος, Διευθυντής Οικονομικής Ανάπτυξης της ΕΕΤΑΑ.

Στρατηγική ανάπτυξης και σχεδιασμού

Ο σχεδιασμός της Ενεργειακής Κοινότητας «Απόλλων» περιλαμβάνει ανάπτυξη στρατηγικών και έργων που θα οδηγήσουν στη βιώσιμη διαχείριση της ενέργειας, μειώνοντας ταυτόχρονα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων

Παράλληλα, οι δράσεις θα περιλαμβάνουν την παροχή πληροφοριών και την εκπαίδευση των ευάλωτων ομάδων, ώστε να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν πλήρως τις δυνατότητες που προσφέρει η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Ένα βήμα προς την ενεργειακή αυτονομία

Η Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών «Απόλλων» αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενεργειακή αυτονομία και ένα μοντέλο κοινωνικής αλληλεγγύης που μπορεί να επηρεάσει θετικά πολλές κοινότητες σε όλη τη χώρα.

Καταληκτική σκέψη

Με την ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας «Απόλλων», δημιουργείται μια νέα προοπτική για τους ευάλωτους καταναλωτές που αναζητούν λύσεις στους ενεργειακούς τους προβληματισμούς. Σε μια εποχή ενεργειακής κρίσης, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία επενδύει στην υποστήριξη και την ανάπτυξη, φέρνοντας ελπίδα και λύσεις για το μέλλον.

πηγή