Στο επίκεντρο της Περιφερειακής Ανάπτυξης η Τεχνολογία κατά της Κλιματικής Κρίσης
Μια νέα εποχή προκλήσεων και ευκαιριών
Στο πλαίσιο του 13ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC) που διοργάνωσε η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου, αναδείχθηκαν καινοτόμες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η τεχνολογία εμφανίστηκε ως ο κύριος σύμμαχος στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.
Τεχνολογίες και Επιτεύγματα
Η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει λύσεις για την προσαρμογή στις σύγχρονες περιβαλλοντικές συνθήκες. Στη διάρκεια του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες ανέφεραν σημαντικά επιτεύγματα στην τεχνητή νοημοσύνη, τα μοντέλα κλιματικής πρόβλεψης και τα δίκτυα 5G. Τέτοιες καινοτομίες δεν περιορίζονται μόνο στην προληπτική ταξινόμηση των κινδύνων που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή, αλλά παρέχουν και εναλλακτικά μέσα παραγωγής ενέργειας.
Η Σημασία της Εκπαίδευσης
Ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος την Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Στυλιανός Μπλέτσας, υπογράμμισε τη σημασία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η εκπαίδευση των φορέων και των πολιτών για την άμεση εφαρμογή των σύγχρονων τεχνολογιών είναι κρίσιμη. «Η ανάσχεση δυσμενών επιπτώσεων απαιτεί ενσυναίσθηση και δέσμευση από όλους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Διερεύνηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)
Η Αναστασία Ρήγα, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης Α.Ε. (ΔΑΠΕΕΠ), αναφέρθηκε στην αυξανόμενη σημασία των ΑΠΕ. «Η παραγωγή ΑΠΕ είναι πλέον δεδομένη, ωστόσο, η αποθήκευση τους είναι το ζητούμενο», δήλωσε. Η ανάγκη για αποτελεσματική αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αποκτάει ολοένα και μεγαλύτερη σημασία.
Καινοτόμες Μέθοδοι Αποθήκευσης
Αξιοσημείωτο είναι ότι η κ. Ρήγα ανέφερε δύο κύριες μεθόδους αποθήκευσης: την αντλησο-ταμίευση και την αποθήκευση σε μπαταρίες. Η τεχνολογία των μπαταριών θεωρείται πιο οικονομική και ευέλικτη, διευκολύνοντας τη διαχείριση της ενέργειας.
Εμμένουμε στην Εξάρτηση από Φυσικούς Πόρους
Ο Διονύσης Γκούτης, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, επεσήμανε ότι η αυτονομία σε πρώτες ύλες είναι θεμελιώδης για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Η χρήση της τεχνολογίας και η σωστή αξιοποίηση του υπόγειου πλούτου αποτελούν κλειδιά για την ενεργειακή ανεξαρτησία.
Η Ενέργεια στο Επίκεντρο της Στρατηγικής
Η Θάλεια Βαλκούμα, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της FARIA Renewables, επισήμανε την ανάγκη για εξοικονόμηση και απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. «Μέχρι το 2030, η σωστή χρήση της τεχνολογίας θα είναι απαραίτητη για την ενεργειακή μετάβαση», τόνισε.
Κοινωνική Ευημερία με Βιώσιμες Πρακτικές
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Παναγιώτης Σταυρόπουλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη παραγωγής προϊόντων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής με λιγότερους πόρους. «Πρέπει να μάθουμε να παράγουμε περισσότερα με λιγότερες πρώτες ύλες», επισήμανε.
Κυκλική Οικονομία: Η Νέα Προσέγγιση
Η κυκλική οικονομία προτείνει τη «δεύτερη ζωή» στα υλικά, καθώς και την αποϋλοποίηση, στην οποία τεχνικές που παράγουν λιγότερα απορρίμματα είναι κεντρικές. Αυτές οι προσεγγίσεις απαιτούν αλλαγή κουλτούρας από πλευράς παραγωγών και χρηστών.
Νέες Δεξιότητες για ένα Βιώσιμο Μέλλον
Η αλλαγή κουλτούρας είναι καθοριστική. Το συνέδριο ανέδειξε την ανάγκη για ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων που θα οδηγήσουν σε βιώσιμες χρήσεις της ενέργειας.
Η Στρατηγική της Ενεργειακής Μετάβασης
Απαιτούνται στρατηγικές που θα εστιάζουν στις νεωτεριστικές τεχνολογίες και στη συνεργασία όλων των φορέων. Η ενεργειακή μετάβαση είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.
Αναγκαίες Συνεργασίες
Τέλος, η διασύνδεση των φορέων και η συνεργασία στον τομέα της τεχνολογίας και των ΑΠΕ είναι ουσιώδους σημασίας. Οι δημόσιοι και ιδιωτικοί τομείς πρέπει να δουλέψουν από κοινού για μια βιώσιμη ανάπτυξη.
Συμπέρασμα
Η τεχνολογία είναι αναμφισβήτητα ο σημαντικότερος σύμμαχος στη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης. Με την πρωτοβουλία και την κατάλληλη στήριξη, μπορούμε να μετατρέψουμε την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής σε ευκαιρία για ανάπτυξη και καινοτομία. Οι δράσεις που αναδείχθηκαν στο 13ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης υπογραμμίζουν τη δύναμη της συνεργασίας στην πορεία προς ένα βιώσιμο μέλλον.