Ο κύβος ερρίφθη: Η ανυποχώρητη στάση του ΥΠΕΝ και οι επιπτώσεις για τα φωτοβολταϊκά
Ο κύβος ερρίφθη! Στις 13 Φεβρουαρίου 2024 λήγει η προθεσμία για την εγκατάσταση του εξοπλισμού «set point» στα φωτοβολταϊκά έργα ισχύος από 400 κιλοβάτ έως 1 Μεγαβάτ, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να αποφασίζει να μην δώσει καμία παράταση στους παραγωγούς.
Χρονοδιάγραμμα που δεν επιδέχεται καθυστερήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιους παράγοντες του ΥΠΕΝ, η διαχείριση του χρονοδιαγράμματος και των προθεσμιών ήταν ένα κρίσιμο θέμα. Παρά το γεγονός ότι εξετάσθηκε το ενδεχόμενο παράτασης, τελικά αποφασίστηκε ότι η τήρηση των προθεσμιών είναι απαραίτητη.
Ο κίνδυνος αποσύνδεσης
Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι οποιοδήποτε φωτοβολταϊκό πάρκο δεν έσπειρε τον αντίστοιχο εξοπλισμό έως την προθεσμία κινδυνεύει να αποσυνδεθεί από το ηλεκτρικό δίκτυο. Οι συνεργάτες του ΔΕΔΔΗΕ θα αρχίσουν σύντομα τις διαδικασίες αποσύνδεσης.
Η σκληρή γραμμή του ΥΠΕΝ
Το ΥΠΕΝ φέρεται να στάθμισε τους κινδύνους και τα οφέλη μιας πιθανής παράτασης. Το πλήθος των έργων που δεν έχουν εγκαταστήσει τον απαραίτητο εξοπλισμό είναι πολύ μεγάλο, με χιλιάδες πάρκα να βρίσκονται σε αναμονή. Η απόφαση να προχωρήσουν στη σκληρή γραμμή, προσδιορίζει μια ανεπίτρεπτη στάση εφησυχασμού, την ώρα που οι ανάγκες για τη λειτουργία του δικτύου είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.
Ουσιαστική ανάγκη για τηλεχειρισμό
Η ανάγκη για επέκταση του τηλεχειρισμού στο δίκτυο διανομής είναι επιτακτική, καθώς η μείωση των φορτίων με την άφιξη της άνοιξης θα απαιτήσει δραστικές περικοπές στο έργο του ΔΕΔΔΗΕ για τη διασφάλιση της ευστάθειας του συστήματος.
Νέα ΑΠΕ και οι επιπτώσεις στη παραγωγή
Αξιοσημείωτο είναι ότι το τελευταίο χρόνο έχουν τεθεί σε λειτουργία νέες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με ισχύ που ξεπερνά το 1 Γιγαβάτ. Αυτό σημαίνει ότι οι απορρίψεις παραγωγής θα χρειαστεί να είναι πολύ πιο δραστικές φέτος σε σύγκριση με πέρυσι, λόγος που καθιστά την κατάσταση ακόμα πιο επείγουσα.
Περικοπές και προγραμματισμός
Η εκτίμηση είναι ότι οι περικοπές που μπορεί να εφαρμόσει ο ΔΕΔΔΗΕ δεν θα είναι αρκετές. Το Δίκτυο χρειάζεται να περιορίσει τις αποστολές ρεύματος στα έργα με τηλεχειρισμό και να εξετάσει τις αποκλειστικές γραμμές εκτός δικτύου.
Η πίεση στους παραγωγούς
Η απόφαση του ΥΠΕΝ ασκεί πίεση στους παραγωγούς να προχωρήσουν στην εγκατάσταση του εξοπλισμού, προκειμένου να αποφευχθούν οι συνέπειες της αποσύνδεσης. Δεν είναι μόνο το οικονομικό κόστος αλλά και η δυσκολία επανένταξης στο δίκτυο μετά από μια τέτοια αποσύνδεση.
Ρόλος της κρατικής διοίκησης
Η κρατική διοίκηση καλείται να πάρει αποφάσεις οι οποίες δεν επηρεάζονται από πολιτικά ή κοινωνικά κριτήρια, αλλά από τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του ηλεκτρικού δικτύου.
Επιπτώσεις για το ενεργειακό μέλλον
Η διατήρηση της σταθερότητας στο δίκτυο εν μέσω της αύξησης των ΑΠΕ είναι κρίσιμη. Η απόφαση του ΥΠΕΝ να μην δοθεί παράταση δείχνει διαχρονική προσήλωση στην κατεύθυνση σεβασμού των προθεσμιών, παρά την πίεση που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί.
Στρατηγικές αντιμετώπισης
Οι παραγωγοί θα πρέπει τώρα να αναπτύξουν στρατηγικές προτεραιότητας για την άμεση εγκατάσταση των προβλεπόμενων συστημάτων ώστε να μην βρεθούν σε δεινή θέση. Οι Ηλεκτροπαραγωγές εταιρείες θα χρειαστεί να αναζητήσουν λύσεις για την αντιμετώπιση των νομικών και τεχνικών απαιτήσεων.
Συμπέρασμα: Ο δρόμος προς τα εμπρός
Συνοψίζοντας, η απόφαση του ΥΠΕΝ να μην δώσει καμία παράταση σε σχέση με την εγκατάσταση του εξοπλισμού για τα φωτοβολταϊκά έργα αποτελεί έναν καθοριστικό σταθμό. Οι παραγωγοί καλούνται να κινηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά, προκειμένου να αποφύγουν τις συνέπειες της αποσύνδεσης, και να εξασφαλίσουν τη θέση τους στο συνεχώς μεταβαλλόμενο ενεργειακό τοπίο της Ελλάδας.