Αντίκτυποι από την Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Πάρκου στη Σκύδρα
Γράφουν οι Δρ. Ν. Γρηγοριάδης και Καθ. Βασίλειος Κελεσίδης
Πέρασαν 40 μέρες από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκύδρας, στην οποία πολλοί κάτοικοι των Σεβαστειανών διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την πρόθεση του Δήμου να εκμισθώσει γη για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου στις πλαγιές του αγαπημένου τους βουνού. Η είδηση αυτή αιφνιδίασε τους κατοίκους, οι οποίοι αναζητούν πληροφορίες και απαντήσεις.
Υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν
Η κυρία Δήμαρχος υποσχέθηκε να παρευρεθεί σε Γενική Συνέλευση του χωριού για να ενημερώσει τους κατοίκους σχετικά με το θέμα. Ωστόσο, πολλοί αναρωτιούνται πότε θα γίνει αυτή η συνάντηση, καθώς η ανάγκη για διαφάνεια είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Το αίτημα για ενημέρωση
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι κάτοικοι ζήτησαν τη δημοσίευση του χάρτη εγκατάστασης και άλλων σχετικών στοιχείων. Η απουσία πληροφοριών έχει δημιουργήσει ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και το περιβάλλον.
Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας
Στις 25 Αυγούστου 2024, μια μεγάλη συγκέντρωση των κατοίκων των Σεβαστειανών ανέδειξε την απόλυτη αντίθεση της κοινότητας στο σχέδιο αυτό. Όλοι οι παρευρισκόμενοι δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στο βουνό τους, το οποίο σχετίζεται άμεσα με την ταυτότητα και τον πολιτισμό τους.
Ο αντίκτυπος στο περιβάλλον
Ακολουθούν 13 λόγοι για τους οποίους η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου θεωρείται καταστροφική:
Μόνιμη επιφανειακή καταστροφή: Η εγκατάσταση θα προκαλέσει μη αναστρέψιμη ζημιά στο υπέδαφος, το οποίο είναι μοναδικό και ηλικίας 200 εκ. ετών.
Διάβρωση του εδάφους: Η διαδικασία θα επηρεάσει αρνητικά το αβαθές έδαφος, με χρόνο σχηματισμού 1 εκ. εδάφους να απαιτεί περίπου 250 χρόνια.
Διαταραχή του οικοσυστήματος: Η αποψίλωση της βλάστησης θα έχει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις, ανατρέποντας την ισορροπία της φύσης.
Υδατική ισορροπία: Υπάρχει κίνδυνος διαταραχής των πηγών και των υδάτων της περιοχής, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία για τα νερά.
Απώλεια φυσικού τοπίου: Η γειτνίαση με ανενεργό λατομείο θα επιδεινώσει την κατάσταση, λόγω της αβεβαιότητας για την αποκατάσταση του χώρου.
Αλλαγή του μικροκλίματος: Η παιδιά και η χλωρίδα της περιοχής θα αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις, καθώς οι ατμοσφαιρικές συνθήκες θα επιδεινωθούν.
Καταστροφή βιοτόπων: Η αποψίλωση θα δημιουργήσει σεληνιακά τοπία, επηρεάζοντας προστατευόμενα είδη χλωρίδας.
Κοινωνικές συνέπειες: Η υποβάθμιση της δασικής μορφής θα επηρεάσει τη ζωή και τις δραστηριότητες των κατοίκων.
Απώλεια βιοποικιλότητας: Η ορνιθοπανίδα κινδυνεύει να πληγεί, καθώς η περιοχή δημιουργεί «μαύρες τρύπες» στη φυσική ομορφιά.
Πιέσεις στη γη: Οι ανθρωπογενείς πιέσεις είναι ήδη έντονες, ενώ μια νέα εγκατάσταση θα επιδεινώσει την κατάσταση.
Ασυμβατότητα με αναπτυξιακούς σχεδιασμούς: Η προτεινόμενη επένδυση συγκρούεται με την κατεύθυνση της ανάπτυξης πολυθεματικών πάρκων.
Πολιτιστική αξία: Το βουνό συνδέεται με την ιστορία του Πόντου, και η καταστροφή του θα είναι αναγνώσιμη.
- Κοινωνική αντίθεση: Η πλειονότητα των κατοίκων είναι πεπεισμένη ότι η εγκατάσταση θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την κοινότητα.
Αναζητώντας λύσεις και πληροφορίες
Η κυρία Δήμαρχε και ο κύριε Αντιδήμαρχε είναι υποχρεωμένοι να αποφασίσουν πότε θα πράξουν αυτά που υποσχέθηκαν, ενημερώνοντας το σύνολο της κοινότητας. Η ανάγκη για διαφανή, ειλικρινή διάλογο με τους κατοίκους είναι επιτακτική.
Συμπέρασμα
Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στο βουνό των Σεβαστειανών είναι ένα ζήτημα που έχει εγείρει έντονες ανησυχίες και προβληματισμούς στην τοπική κοινωνία. Με τις προοπτικές που διαγράφονται, είναι απαραίτητο να ακουστούν όλες οι φωνές και να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις που θα έχει αυτή η απόφαση στο περιβάλλον και στους κατοίκους. Η κοινότητα απαιτεί ενημέρωση και διαφάνεια, καθώς τα μελλοντικά βήματα που θα γίνουν πρέπει να συνάδουν με την προστασία του τόπου και του τρόπου ζωής τους.