Αγοράστε φωτοβολταϊκά online από το leditnow.gr και εξοικονομήστε ενέργεια με τις καλύτερες λύσεις για το σπίτι σας.

Η Σημερινή Κρίση στην Αγορά Φωτοβολταϊκών: Η Άποψη του Χρίστου Τσίγκη

Η Παρουσία του Χρίστου Τσίγκη στο Πρωτοσέλιδο

Στο Πρωτοσέλιδο, είχε τη δυνατότητα να μιλήσει ο Χρίστος Τσίγκης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τομέα ΑΠΕ, καταθέτοντας τη γνώμη του για ένα ζήτημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία: τα φωτοβολταϊκά και τις πρόσφατες διακοπές στην παραγωγή τους από την ΑΗΚ.

Το Παρελθόν των Ρητρών Αποθήκευσης

Αναφερόμενος στα αρχικά σχέδια του Υπουργείου Ενέργειας (2017-2018), ο κ. Τσίγκης υπογράμμισε τη ρήτρα υποχρεωτικής αποθήκευσης για έργα άνω των 8MW. Αυτή η ρύθμιση, όμως, αφαιρέθηκε το 2021 καθώς οι τότε ενδιαφερόμενοι προέβαλαν το επιχείρημα ότι οι κόστος ήταν υπερβολικός.

Η Σύγχρονη Πρόκληση: Κρατικές Επιδοτήσεις

Σήμερα, οι ίδιοι εκείνοι που είχαν ζητήσει την αφαίρεση της ρήτρας αποθήκευσης τώρα διαμαρτύρονται και ζητούν κρατικές επιδοτήσεις για την εγκατάστασή της. Η ειρωνεία είναι ότι το κόστος αποθήκευσης έχει μειωθεί σχεδόν επτά φορές από τότε.

Στρατηγικές Στραβώσεις στην Αγορά

Όπως αναφέρει ο Τσίγκης, αν είχαν τηρηθεί οι αρχικές απαιτήσεις για αποθήκευση στα 350-400MW μεγάλων φωτοβολταϊκών έργων, θα είχαν αποφευχθεί οι τρέχουσες περικοπές στην παραγωγή. «Αυτή η στρέβλωση της αγοράς προέρχεται από πρόχειρους σχεδιασμούς και όχι από τεχνικούς περιορισμούς», υπογράμμισε.

Η Αναγκαιότητα Υποχρεωτικής Αποθήκευσης

Ο Χρίστος Τσίγκης προτείνει ότι η πολιτική θα έπρεπε να επέβαλλε υποχρεωτική αποθήκευση σε όλα τα έργα άνω του 1MW, τα οποία να είναι συνδεδεμένα με ξεχωριστό υποσταθμό της ΑΗΚ. Αυτή η στρατηγική θα διασφάλιζε μια πιο σταθερή αγορά.

Κρίσιμες Προϋποθέσεις

Προβλέπεται επίσης ότι οι παρακάτω όροι θα έπρεπε να διατηρηθούν:

  1. Proof of Funds: Για κάθε έργο ξεχωριστά, για να αποτραπεί η κερδοσκοπία μέσω της μεταπώλησης αδειών.

  2. Deadline Υλοποίησης: Χωρίς άσκοπες παρατάσεις που θα επέτρεπαν τη μεταπώληση αδειών σε υψηλές τιμές.

  3. Κατάργηση της Μεταβατικής Ρύθμισης: Αυτή η ρύθμιση, αντί να τερματιστεί, συνεχίστηκε, ενισχύοντας τους μεσάζοντες εις βάρος των καταναλωτών.

Οικονομικές Επιπτώσεις και Υπερπροσφορά

Σύμφωνα με τον Τσίγκη, το κόστος αποφυγής των φωτοβολταϊκών είχε προσδιοριστεί σε 8-11 σεντ/kWh κατά την προκήρυξη των πρώτων σχεδίων. Σε ώριμες αγορές, όταν υπάρχει υπερπροσφορά, οι τιμές μειώνονται ή και γίνονται αρνητικές. Στην Κύπρο, αυτό το φαινόμενο δεν παρατηρείται.

Η Μαύρη Λίστα των Προμηθευτών Ενέργειας

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι μερικές εταιρείες που αποκομίζουν κέρδη από τη στρέβλωση της αγοράς ζητούν επίσης κρατικές επιδοτήσεις για να εγκαταστήσουν μέτρα αποθήκευσης. Ο κ. Τσίγκης θεωρεί αυτό το αίτημα εξευτελιστικά παράλογο.

Η Αντίκτυπη για τους Καταναλωτές

Οι καταναλωτές με 100-200 μεγάλους πελάτες είναι συχνά οι μόνοι που ωφελούνται, ενώ η πλειονότητα των καταναλωτών δεν λαμβάνει τίποτα από αυτή τη στρέβλωση. Η κατάσταση αυτή είναι αδιαμφισβήτητη και χρήζει άμεσης παρέμβασης.

Ανάγκη Επαναδιαπραγμάτευσης Πολιτικής Ενέργειας

Οι αρχές καλούνται να παρέμβουν και να εξασφαλίσουν ότι η αγορά θα λειτουργήσει δίκαια και ανταγωνιστικά, και ότι οι πολιτικές θα ευνοούν τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές.

Συμπέρασμα: Αναγκαία Ριζική Αλλαγή

Η κατάσταση στην αγορά φωτοβολταϊκών απαιτεί άμεσες ενέργειες και προσεκτικούς σχεδιασμούς για να αποφευχθούν οι επόμενες κρίσεις και οι στρεβλώσεις. Ο Χρίστος Τσίγκης επισημαίνει με έμφαση ότι οι αρχές πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τη διασφάλιση ενός δίκαιου, βιώσιμου και ανταγωνιστικού συστήματος ενέργειας, προς όφελος όλων.

πηγή