Αγοράστε φωτοβολταϊκά online από το leditnow.gr και εξοικονομήστε ενέργεια με τις καλύτερες λύσεις για το σπίτι σας.

Αποκοπές Φωτοβολταϊκών: Προβλήματα και Ριζικές Λύσεις

Προβληματισμένοι βρίσκονται οι καταναλωτές που εγκατέστησαν φωτοβολταϊκά συστήματα και τώρα καλούνται να αντιμετωπίσουν αποκοπές στη λειτουργία τους, λόγω της χαμηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Ερωτήματα γεννιούνται: Ποιες είναι οι αιτίες αυτής της κατάστασης και τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά;

Διαφωτιστικές Δηλώσεις του Χρίστου Τσίγκη

Καλεσμένος στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, ο Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τομέα ΑΠΕ, Χρίστος Τσίγκης, ανέλυσε την κατάσταση και τις ελλείψεις που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια στο τομέα των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.

Αναγκαία Αναβάθμιση από το 2017

Ο κ. Τσίγκης επισήμανε ότι από το 2017 έπρεπε να έχει γίνει **αναβάθμιση του συστήματος** διαχείρισης ενέργειας. Σήμερα, παρατηρείται ότι από τα 300 MW που είναι εγκατεστημένα, τα 140 MW δεν διαθέτουν το σύστημα **ripple control**, το οποίο ουσιαστικά επιτρέπει τον έλεγχο των αποκοπών στην ηλεκτρική ενέργεια.

Αυξημένες Περικοπές στους Καταναλωτές

Με την προσεχή περίοδο Μαρτίου και Απριλίου, οι περικοπές στα φωτοβολταϊκά συστήματα αναμένονται να αυξηθούν, καθώς οι διαχειριστές δικτύου δικαιούνται να αναστείλουν λειτουργίες για την ασφάλεια του δικτύου. Ο κ. Τσίγκης επισημαίνει ότι αυτή η διαδικασία δεν θα έπρεπε να επηρεάζει τα μικρά οικιακά συστήματα.

Η Ιστορία των Φωτοβολταϊκών στην Κύπρο

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Κύπρος ξεκίνησε το σχεδιασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) το 2005. Μέχρι το 2010, έγιναν οι πρώτες σημαντικές εγκαταστάσεις, όπως το αιολικό πάρκο στους Ορείτες, με 157 MW να έχουν εγκατασταθεί μέχρι το 2015.

Κεντρικό Σύστημα Αποθήκευσης: Έλλειψη και Ανάγκη

Ο κ. Τσίγκης χαρακτήρισε την κατάσταση γύρω από τη διαχείριση της ενέργειας “μπάχαλο”, υπογραμμίζοντας τη **σημαντικότητα ενός κεντρικού συστήματος αποθήκευσης** που θα μπορούσε να αποτρέψει τις αποκοπές.

Στατιστικά Στοιχεία που Ανησυχούν

Τα στοιχεία που παρουσίασε υποδεικνύουν ότι το σύστημα αντιμετώπισε ημέρες με 645 MW ζήτησης, με διείσδυση ΑΠΕ στο 50%, ενώ οι προγραμματισμένες δυνατότητες ήταν μόλις 200 MW. Τελικά, οι περικοπές των μεγάλων έργων έφτασαν έως το 65%.

Διαχειριστές: Η Σημασία της Ασφάλειας του Δικτύου

Ο κ. Τσίγκης αναφέρθηκε στην **ευθύνη των διαχειριστών**, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν “εκδικητικοί διαχειριστές”. Αντιθέτως, οι περικοπές γίνονται για την ασφάλεια του δικτύου, ξεκινώντας από τα μεγάλα έργα και φτάνοντας σε μικρότερα.

Ο Υπουργός Ενέργειας και οι Ρήτρες

Ο κ. Τσίγκης τόνισε ότι σύμφωνα με τα σχέδια του Υπουργείου Ενέργειας, υπήρχε ρήτρα που απαιτούσε αποθήκευση για projects άνω των 8 MW. Ωστόσο, το 2021 αφαιρέθηκε η ρήτρα αυτή λόγω κόστους.

Επιτακτική Ανάγκη για Όρους Αποθήκευσης

Ο κ. Τσίγκης ανέφερε ότι η αναγκαία αποθήκευση θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική και για μικρότερα έργα, προκειμένου να υπάρχει επάρκεια ενέργειας και να αποφευχθούν οι αποκοπές, προσδιορίζοντας ότι σήμερα θα είχαμε **150 μεγαβατώρες αποθήκευση** αν είχαν ακουστεί νωρίτερα οι συμβουλές του.

Επίδραση στο Σύστημα από τις Περικοπές

Οι ‘άψυχες’ αποκοπές στα φωτοβολταϊκά προκαλούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των συστημάτων. Ο κ. Τσίγκης σημείωσε ότι όταν οι περικοπές φτάσουν στο σημείο να επηρεάσουν και τα οικιακά συστήματα, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.

Αργή Ανάκτηση μετά από Περικοπές

Η διαδικασία επανεκκίνησης μετά από μια αποκοπή είναι επίσης αργή, δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα στους καταναλωτές που αναμένουν την αποκατάσταση της λειτουργίας των συστημάτων τους.

Καταγγελίες για Παράνομες Πρακτικές

Ο κ. Τσίγκης προχώρησε σε καταγγελίες αναφέροντας ότι πολλές επιχειρήσεις παρανομούν, προβαίνοντας σε **by pass** του ripple control για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Αυτή η συμπεριφορά θίγει τη δικαιοσύνη απέναντι στους νόμιμους καταναλωτές.

Προτάσεις για Μείωση Προβλημάτων

Επισημαίνεται η ανάγκη για άμεσες πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στον τομέα των ΑΠΕ, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στην Κύπρο.

Συμπέρασμα

Η κατάσταση γύρω από τα φωτοβολταϊκά συστήματα στην Κύπρο απαιτεί επειγόντως στρατηγικές λύσεις και πολιτικές προσαρμογής, προκειμένου να εξασφαλιστεί η **βιωσιμότητα** και η **αξιοπιστία** της παραγωγής ενέργειας στο νησί. Οι καταναλωτές, που επένδυσαν σε τέτοιες εγκαταστάσεις, χρειάζονται υποστήριξη και όχι επιπλέον φορτία. Ως εκ τούτου, ο διάλογος και οι ριζικές αναθεωρήσεις είναι αναγκαίοι για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

πηγή