Επιτυχής Προθεσμία: 2,7 Γιγαβάτ Φωτοβολταϊκών Έργων Κλειδώθηκαν για Ταρίφα
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) καθόρισε την 31η Αυγούστου ως καταληκτική ημερομηνία για την κατακύρωση των διοικητικά οριζόμενων τιμών αναφοράς από εξαιρούμενα φωτοβολταϊκά έργα. Οι παραγωγοί έσπευσαν να ετοιμάσουν και να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις, πετυχαίνοντας για την πλειονότητα των έργων που πληρούσαν τις προϋποθέσεις να κλειδώσουν μια σταθερή ταρίφα.
Σημαντικά Επιτεύγματα στον Τομέα των Φωτοβολταϊκών
Καθώς οι εργασίες εντατικοποιήθηκαν μέχρι την προθεσμία, η αγορά των φωτοβολταϊκών σημείωσε πρόοδο με συνολική ισχύ 2,7 Γιγαβάτ. Αυτή η μεικτή προσέγγιση μεταξύ ιδιωτικών και συλλογικών προσπαθειών έχουμε επιπτώσεις στην ενεργειακή πολιτική της χώρας.
Δικαιούμενες Κατηγορίες Έργων
Η προθεσμία που ορίστηκε από το ΥΠΕΝ αφορούσε σταθμούς με ισχύ μέχρι 500 κιλοβάτ για ιδιώτες και 1 Μεγαβάτ για ενεργειακές κοινότητες και αγρότες. Ορισμένα έργα της περιοχής της Φλώρινας και της Κοζάνης, καθώς και έργα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», εξαιρέθηκαν από αυτές τις ρυθμίσεις.
Τιμές Αναφοράς: Ποιες Οι Αντιστοιχίες;
Οι ιδιωτικές μονάδες κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια τιμή αναφοράς 65,74 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ οι ενεργειακές κοινότητες και οι αγρότες πέτυχαν 68,87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Οι τιμές αυτές αντικατοπτρίζουν τη σημαντική δυναμική που ανέπτυξε ο τομέας.
Η Διαδικασία Κλειδώματος Ταρίφας
Για να κατοχυρώσουν τις ταρίφες, τα έργα αυτά έπρεπε να υποβάλουν δήλωση ετοιμότητας ή αίτημα ενεργοποίησης έως την 31η Αυγούστου. Οι παραγωγοί δεν άφησαν τίποτα στην τύχη, κοινώς αγωνίστηκαν ώστε να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες δηλώσεις, ακόμη και την τελευταία μέρα του μήνα.
Η Αξία της Συμβασιοποίησης με τον ΔΑΠΕΕΠ
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα «μικρά» έργα φωτοβολταϊκών που εξασφάλισαν τη δήλωση ετοιμότητας, προχώρησαν και σε συμβάσεις με τον Διαχειριστή ΑΠΕ και Ενεργειακών Πόρων (ΔΑΠΕΕΠ). Αυτό υποδηλώνει την ικανότητα των παραγωγών να κινηθούν ταχύτατα προς την επίτευξη των στόχων τους.
Απαιτήσεις για Πρόγραμμα Υποβολής Αιτήσεων
Μια κρίσιμη σημείωση αφορά την υποβολή πλήρους αίτησης στον ΔΑΠΕΕΠ μέχρι τις 31 Μαΐου. Ο αριθμός των πλήρων αιτήσεων για εξαιρούμενα έργα ανήλθε σε 800 έως 1.000, φανερώνοντας τη ζήτηση και τη κινητικότητα στην αγορά.
Δεξαμενές Εξαίρεσης και Προθεσμίες
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει και μια μικρή «δεξαμενή» έργων που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν δήλωση ετοιμότητας. Αυτά τα έργα υπολογίζονται σε 100 Μεγαβάτ και οι παραγωγοί τους έχουν την ευχέρεια να αποκτήσουν τη δήλωση εντός τριμήνου με μειωμένη ταρίφα.
Το Νέο Άλμα στην Εγκατεστημένη Ικανότητα
Η επιτυχία αυτή με τα φωτοβολταϊκά των 2,7 Γιγαβάτ επιφέρει μια σημαντική αύξηση στην εγκατεστημένη ικανότητα των ηλιακών πάρκων, διευρύνοντας την ελληνική ενεργειακή σκηνή. Αυτή η εξέλιξη είναι ένα ορόσημο που προμηνύει θετικές μεταβολές στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Προγραμματισμένα Νέα Έργα και Προκλήσεις
Την ίδια στιγμή, σχεδιάζεται ένα δεύτερο χαρτοφυλάκιο που θα εισάγει 2,4 Γιγαβάτ μέσω βιομηχανικών PPA, με κυρίαρχη πηγή την ηλιακή ενέργεια. Οι ανησυχίες για τις μελλοντικές περικοπές και τις προκλήσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παραμένουν.
Προβλέψεις και Στρατηγικές Επενδύσεις
Η εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή από τα νέα «μικρά» φωτοβολταϊκά προκαλεί την αύξηση της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος στα 9,9 Γιγαβάτ, με εκτιμώμενη αύξηση στα 13,3 Γιγαβάτ με την ολοκλήρωση του δεύτερου κύματος φωτοβολταϊκών.
Συγκρίσεις με Στρατηγικές Στόχους
Αυτοί οι αριθμοί σχεδόν συμπίπτουν με τις προβλέψεις του ΕΣΕΚ για το 2030, που τοποθετεί τον στόχο στα 13,5 Γιγαβάτ. Ο σχεδιασμός αυτών των έργων είναι συνεπής με τις επιδιώξεις της χώρας για βιώσιμη ανάπτυξη.
Η Σημαντικότητα των Πρώτων Μπαταριών Αποθήκευσης
Η ανάπτυξη των πρώτων μπαταριών αποθήκευσης αναμένονται να έρθει αργότερα με τις πρώτες παραδόσεις να υπολογίζονται το Δεκέμβριο του 2025, καθώς οι σχετικές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης.
Συμπεράσματα και Προοπτικές
Η επιτυχία στην ολοκλήρωση της προθεσμίας του Αυγούστου είναι μόνο η αρχή για την ανανεώσιμη ενέργεια στην Ελλάδα. Το μέλλον προβλέπεται λαμπρό για τον τομέα, με σημαντικές επενδύσεις και στρατηγικές να προγραμματίζονται. Οι δυνατότητες ανάπτυξης και αύξησης της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι πλέον πιο ισχυρές από ποτέ.