Παράγοντες που Επηρεάζουν την Ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ το 2025
Περιορισμένες Περιστάσεις για τις ΑΠΕ
Μειωμένες εμφανίζονται οι περικοπές στην ηλεκτροπαραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) για το πρώτο τετράμηνο του 2025. Συγκεκριμένα, οι περικοπές φτάνουν συνολικά σε 278 GWh, αποδεικνύοντας μια σημαντική υποχώρηση σε σχέση με προηγούμενα έτη.
Αλλαγές Μηνών: Μάρτιος και Απρίλιος
Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των περιορισμών καταγράφηκε κατά τους μήνες Μάρτιο (104 GWh) και Απρίλιο (172 GWh), ο οποίος συμπίπτει με την περίοδο του Πάσχα. Αυτή η αύξηση στο επίπεδο των περικοπών προκάλεσε δημόσιες αντιπαραθέσεις και διαφωνίες, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι οι περικοπές του Απριλίου του 2024 ανήλθαν σε 259 GWh, καθιστώντας τις φετινές λιγότερο έντονες.
Ισοζύγιο Εξαγωγών και Εισαγωγών
Τον ίδιο μήνα, για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες καθαρών εξαγωγών, το ισοζύγιο διασυνδέσεων επανήλθε σε καθαρές εισαγωγές 433 GWh. Αυτό αποδίδεται κυρίως στη μη λειτουργία της διασύνδεσης Ελλάδας–Ιταλίας, που αποτελεί βασικό άξονα εξαγωγών.
Τάσεις στην Ηλεκτροπαραγωγή και Μείωση Ζήτησης
Δραματική Μείωση Παραγωγής από Ορυκτό Αέριο
Σύμφωνα με ανάλυση του Green Tank, η παραγωγή από ορυκτό αέριο το Μάρτιο κατέγραψε νέο χαμηλό 17 μηνών, με ποσότητα 1.103 GWh, ενώ η συμμετοχή των ΑΠΕ μειώθηκε κατά 15,6%, φτάνοντας τα 1.960 GWh. Ο λιγνίτης επίσης παρουσίασε πτώση, καταγράφοντας 141 GWh, ενώ οι μεγάλες υδροηλεκτρικές μονάδες παρέμειναν στα 194 GWh.
Μείωση Ζήτησης: Χαμηλότερο Επίπεδο του Έτους
Η συνολική ζήτηση ενέργειας μειώθηκε κατά 6,8%, φτάνοντας το χαμηλότερο επίπεδο του έτους με 4.074 GWh. Αυτή η πτώση είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της τιμής στην Αγορά Επόμενης Ημέρας στα 89,1 €/MWh, σημειώνοντας νέο χαμηλό 11 μηνών.
Ανασκόπηση Τετραμήνου: Αξιοσημείωτα Στοιχεία
Ορυκτό Αέριο και ΑΠΕ στην Κορυφή
Σε επίπεδο τετραμήνου, το ορυκτό αέριο διατηρεί την πρωτοκαθεδρία με 7.427 GWh, τη μεγαλύτερη τετραμηνιαία παραγωγή της τελευταίας δεκαετίας. Οι ΑΠΕ ακολουθούν οριακά, με 7.247 GWh, ενώ ο λιγνίτης παραμένει στα 1.267 GWh.
Ζήτηση Ενέργειας και Δομή Κατανομής
Η συνολική ζήτηση ενέργειας διαμορφώθηκε στις 17.826 GWh, με τις ΑΠΕ να καλύπτουν το 43,6% της συνολικής κατανάλωσης. Το αέριο ακολούθησε με 41,7%, ενώ ο λιγνίτης συγκέντρωσε μόλις 7,1%.
Διεθνής Σχεδίαση και Θετικό Ισοζύγιο Διασυνδέσεων
Καθαρές Εξαγωγές και Διασυνδέσεις
Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τις εισαγωγές του Απριλίου, η Ελλάδα διατηρεί θετικό ισοζύγιο διασυνδέσεων, με καθαρές εξαγωγές 425 GWh, το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.
Αύξηση του Μεριδίου των ΑΠΕ
Για το τετράμηνο, οι ΑΠΕ κατέχουν πλέον την πρώτη θέση στην κάλυψη της ζήτησης με 43,6%, ανακόπτοντας την αυξανόμενη τάση του αερίου που είχε ξεκινήσει να επικρατεί.
Σύγκριση με Πρόσφατα Δεδομένα
Καταγραφή Επιδόσεων: 2025-2024
Συγκρίνοντας το πρώτο τετράμηνο του 2025 με το αντίστοιχο του 2024, παρατηρείται μείωση στις ΑΠΕ κατά 354 GWh (4,4%) και στις μεγάλες υδροηλεκτρικές κατά 300 GWh (26%), κυρίως λόγω της μείωσης της παραγωγής από αιολικά.
Αναγκαιότητα Αναβάθμισης Υποδομών
Η δεδομένη μείωση των ΑΠΕ και των υδροηλεκτρικών απαιτεί επείγουσα αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών για να επιτευχθεί μεγαλύτερη αξιοποίηση των φυσικών πόρων.
Συμπεράσματα: Πολυδιάστατη Προσέγγιση στην Ενέργεια
Συνολικά, οι εξελίξεις στο τομέα της ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μας το 2025 δείχνουν μια πολιτική προσαρμογής προς τις ΑΠΕ, αλλά με όρια και προκλήσεις. Η ελληνική αγορά ενέργειας φαίνεται να αντέχει, με μια ισχυρή ζήτηση και με θετικό ισοζύγιο διασυνδέσεων. Ωστόσο, η ανάγκη για στρατηγική ανάπτυξη των ΑΠΕ και η αντιμετώπιση των περιορισμών παραμένουν επιτακτικές.