Μπορείτε να εγκαταστήσετε φωτοβολταϊκά ακόμα κι αν ζείτε σε διαμέρισμα. Είναι εφικτό και σας δίνει τα οφέλη τους. Οδηγοί στη διαδικασία εγκατάστασης εξηγούν όλα τα πλεονεκτήματα.

Η εγκατάσταση σε πολυκατοικίες προσφέρει καθαρή, αξιόπιστη ενέργεια. Είναι και οικονομική. Έτσι, μπορείτε να επωφεληθείτε ανεμπόδιστα.

Βασικά Συμπεράσματα

  • Το φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί σε διαμερίσματα και πολυκατοικίες.
  • Οι οδηγοί φωτοβολταϊκών συστημάτων παρέχουν πληροφορίες για τη διαδικασία εγκατάστασης και τα πλεονεκτήματα.
  • Το κόστος της εγκατάστασης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι διαστάσεις του συστήματος και η τοποθεσία του καταναλωτή.
  • Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος προσφέρει πλεονεκτήματα όπως καθαρή ενέργεια, μείωση κόστους και αυτονομία.
  • Οι προϋποθέσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την κάλυψη των αναγκών σε ζεστό νερό από ανανεώσιμες πηγές.

Προγράμματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων

Όλοι θέλουν παραπάνω φωτοβολταϊκά συστήματα. Γι’ αυτό, υπάρχουν πολλά προγράμματα που βοηθούν. Ένα από αυτά είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων.

Ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2009. Αυτό το πρόγραμμα δίνει χρήματα για να εγκατασταθούν συστήματα. Βοηθάει στην απόσβεσή τους και στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα καλά προγράμματα. Για παράδειγμα, το ΕΔΔΑ που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2010. Αυτά προσφέρουν λεφτά και βοηθούν σε εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών. Στέλνουν οικονομική βοήθεια σε ιδιώτες και μικροεπιχειρήσεις.

Αυτά τα προγράμματα βοηθούν πολλούς. Εσύ τι λες; Μπορείς να εγκαταστήσεις φωτοβολταϊκά. Φέρνουν πολλά θετικά για την ενέργεια.

Προϋποθέσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος

Για να βάλετε ένα φωτοβολταϊκό, πολλά πρέπει να τηρηθούν. Κάνετε πρώτα μετρητή ΔΕΗ στο όνομα σας ή στην πολυκατοικία που είστε. Αυτό βοηθάει στην καλή λειτουργία και στο να μετράτε την παραγόμενη ενέργεια.

Επίσης, οικίες χρειάζονται να χρησιμοποιούν ζεστό νερό από φωτοβολταϊκο. Αλλά εταιρείες δεν μπορούν να πάρουν επιδότηση, αν έχουν ήδη αγοράσει φωτοβολταϊκό αλλού.

Για την εγκατάσταση χρειάζεστε έγκριση από την Πολεοδομία. Πρέπει να σέβεστε τους νόμους για την τοποθέτηση των πάνελ. Αυτό συμπεριλαμβάνει και το πώς θα μπαίνουν στη στέγη.

Επαγγελματίες της ηλεκτρολόγου ή εταιρείες μπορούν να το βάλουν για σας. Κάποιες φορές, χρειάζονται αλλαγές στην καλωδίωση του κτιρίου. Να θυμόσαστε πως το σύστημα χρειάζεται φροντίδα και καθαριότητα, κάθε 1-2 χρόνια.

Προϋπόθεση Περιγραφή
Μετρητής ΔΕΗ Ο ιδιοκτήτης πρέπει να έχει μετρητή της ΔΕΗ στο όνομά του ή στον κοινόχρηστο λογαριασμό της πολυκατοικίας.
Ζεστό νερό από ανανεώσιμες πηγές Οι οικιακοί καταναλωτές πρέπει να καλύπτουν μέρος των αναγκών τους για ζεστό νερό από ανανεώσημες πηγές ενέργειας.
Απαγόρευση επιδότησης για επιχειρήσεις Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να λάβουν επιπλέον επιδοτήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού από άλλα προγράμματα.

Μπορείτε να βάλετε φωτοβολταϊκά στις πολυκατοικίες. Αυτό βοηθά και οικιακούς και επιχειρήσεις. Μειώνει το κόστος του ρεύματος και είναι καλό για το περιβάλλον.

Η διαδικασία είναι απλή για όποιον ακολουθεί τους κανόνες. Κοιτάξτε τις προϋποθέσεις και τους νόμους καλά. Έτσι, μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη της οικολογικής ενέργειας.

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος σε πολυκατοικία

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος σε πολυκατοικία είναι εφικτή. Μπορεί να γίνει είτε στην ταράτσα είτε σε κοινό χώρο.

Πρέπει όλοι οι ιδιοκτήτες να συμφωνήσουν γραπτώς. Αν η ταράτσα είναι κοινή, μπορούν να την δώσουν για εγκατάσταση.

Μπορεί να εγκατασταθούν πολλά φωτοβολταϊκά συστήματα σε μια πολυκατοικία. Κάθε ένα μπορεί να έχει ξεχωριστό μετρητή ενέργειας. Έτσι, παρακολουθείται η παραγωγή ενέργειας ανά μονάδα.

φωτοβολταϊκό σύστημα πολυκατοικία

Αυτή η εγκατάσταση ανοίγει νέες προοπτικές. Βοηθάει στην παραγωγή καθαρής ενέργειας και μειώνει τις δαπάνες. Είναι μια οικολογικά και οικονομικά βιώσιμη λύση.

Πώς πουλάω το ρεύμα που παράγω;

Όταν βάζεις φωτοβολταϊκά, το ρεύμα που παράγεται πηγαίνει στο δίκτυο. Έτσι, το πουλάς. Η τιμή του ρεύματος είναι σταθερή για 25 χρόνια.

Εσύ όμως, αγοράζεις ρεύμα όπως και πριν. Πληρώνεις την ίδια τιμή στη ΔΕΗ. Βάζουν καινούργιο μετρητή για τη διαχείριση της ενέργειας. Αν παράγεις περισσότερη απ’ όσο χρησιμοποιείς, παίρνεις χρήματα πίσω.

Να ξέρεις ότι το ρεύμα που πουλάς είναι μια πάντα καλή ιδέα. Μπορείς να κερδίσεις χρήματα χωρίς κόπο. Η τιμή που λαμβάνεις είναι σίγουρη και δεν αλλάζει. Έτσι, ξέρεις ότι έχεις στθθερό εισόδημα για πολλά χρόνια.

Πλεονεκτήματα της πώλησης ηλιακού ρεύματος
Διαφυλάσσετε την αγοραστική σας δύναμη. Παρέχετε τη δυνατότητα πώλησης του εξωτερικού πλεονάσματος ηλεκτρικής ενέργειας που παράγετε, εξασφαλίζοντας σταθερό εισόδημα κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
Μειωμένο κόστος ενέργειας. Η ενέργεια που παράγετε καλύπτει μέρος ή το σύνολο των ενεργειακών αναγκών σας, μειώνοντας το κόστος της εγκατεστημένης ισχύος και εξοικονομώντας χρήματα στον τιμολογιακό πίνακα της ΔΕΗ.
Περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Με την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φροντίζετε για το περιβάλλον, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 και την εξάρτηση από τους ορυκτούς πόρους. Με αυτό τον τρόπο, συμβάλλετε στην προστασία του περιβάλλοντος για τις επόμενες γενιές.

Χαρίστε ενέργεια με φωτοβολταϊκά!

Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών έχει πολλά πλεονεκτήματα. Παράγει καθαρή ενέργεια από τον ήλιο. Έτσι, προστατεύει το περιβάλλον.

Βοηθάει επίσης στο να μειωθεί το κόστος του Ϸεκματος. Καθώς παράγετε δικό σας ενέργεια, δε χρειάζεται να αγοράζετε τόσο.

Με αυτόν τον τρόπο γίνεστε αυτόνομοι στην ενέργεια. Δεν χρειάζεται πια να εξαρτάστε από εξωτερικούς.

Επιπλέον, βοηθάτε στην μείωση του CO2. Αυτό βοηθά στη βελτίωση του περιβάλλοντος.

Κόστος εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος

Το κόστος του φωτοβολταϊκού συστήματος εξαρτάται από πολλά. Αυτά είναι η ισχύς του, οι διαστάσεις και η τοποθεσία. Οι τιμές τους διαφέρουν, αλλά μειώνονται με τον χρόνο.

Να ξέρετε πως είναι καλή επένδυση. Αυτό γίνεται γιατί βελτιώνονται τα πλαίσια τους και οι τιμές πέφτουν. Μπορείτε να αντισταθμίσετε το κόστος πάνω στον λογαριασμό με την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΔΠ.

Με αυτόν τον τρόπο, κερδίζετε από την παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Στοιχείο Τιμή
Κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά 0,55€/kWh
Επιπλέον ισχύς φωτοβολταϊκών σε ορισμένα νησιά Περίπου 700€ ανά σύστημα
Τιμή ηλεκτρικής ενέργειας που πληρώνουν οι καταναλωτές Περίπου 10-12 λεπτά/κιλοβατώρα
Απόσβεση κόστους αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το σύστημα φωτοβολταϊκών 150€ πιστωτικός λογαριασμός με αξία 100€ ενέργειας και αγοράς ενέργειας αξίας 250€

Συντήρηση και συχνότητα ελέγχου φωτοβολταϊκού συστήματος

Η συντήρηση του φωτοβολταϊκού συστήματος είναι ζωτική. Πρέπει να διατηρείται για να δουλεύει σωστά. Ανά 1-2 χρόνια θα πρέπει να ελέγχεται και να συντηρείται.

Η συντήρηση περιλαμβάνει να καθαρίζουμε το φωτοβολταϊκό σύστημα τακτικά. Πρέπει επίσης να ελέγχουμε την απόδοση του. Και να συντηρούμε τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε.

Σκοπός όλης αυτής της συντήρησης είναι να κρατάμε το σύστημα αποτελεσματικό. Έτσι μπορούμε να αποφύγουμε προβλήματα. Η συντήρηση βοηθάει επίσης να δουλεύει το σύστημα για περισσότερο χρόνο και καλύτερα.

Ακολουθώντας το πρόγραμμα συντήρησης, προλαμβάνετε μελλοντικά προβλήματα. Επίσης, εξασφαλίζετε ότι το σύστημά σας θα λειτουργεί καλά. Αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, ζητήστε βοήθεια από επαγγελματία του χώρου.

Συμπέρασμα

Με βάση στατιστικά, φωτοβολταϊκό σύστημα στο σπίτι είναι εφικτό και με πολλά κέρδη. Μας επιτρέπει να παίρνουμε ενέργεια από τον ήλιο. Έτσι, μπορούμε να μειώσουμε το κόστος του ρεύματος και να προστατεύουμε το περιβάλλον.

Τα φωτοβολταϊκά είναι βιώσιμη και φιλική για το περιβάλλον λύση. Χρησιμοποιούν τον ήλιο, μειώνοντας την χρήση ρεύματος από επιβλαβείς, οικολογικά, πηγές.

Συνεπώς, σας προτρέπουμε να σκεφτείτε την επιλογή αυτή. Θα έχετε τα οφέλη της καθαρής ενέργειας και θα βοηθήσετε το περιβάλλον.

FAQ

Μπορώ να εγκαταστήσω φωτοβολταϊκό σύστημα ακόμη και αν μένω σε διαμέρισμα ή πολυκατοικία;

Αδιαμφισβήτητα, μπορείτε να το κάνετε. Οδηγοί για τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα σας βοηθήσουν. Θα μάθετε πώς να εγκαταστήσετε το σύστημα και τα πλεονεκτήματά του.

Υπάρχουν προγράμματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων;

Ναι, υπάρχουν προγράμματα. Προσφέρουν βοήθεια και επιδότηση. Ένα τέτοιο είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων. Δίνει κίνητρα για απόσβεση κόστους και επιδοτεί την παραγωγή ενέργειας.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος;

Χρειάζεται να έχετε μετρητή από τη ΔΕΗ. Αυτό ισχύει για ιδιώτες και πολυκατοικίες. Οι ιδιώτες πρέπει να καλύπτουν μερίδα των αναγκών τους σε ζεστό νερό από ανανεώσιμες πηγές.Για τις εταιρίες, ισχύει διαφορετικό. Δεν μπορούν να λάβουν επιπλέον επιδότηση για φωτοβολταϊκό. Αυτό το ρήμα αφορά τον νόμο για το Ειδικό Διακανονιστικό Αποζημίωσης.

Πώς μπορώ να εγκαταστήσω φωτοβολταϊκό σύστημα σε πολυκατοικία;

Η εγκατάσταση σε πολυκατοικία εφιστά το ενδιαφέρον. Επιτρέπεται σε κοινόχρηστες ταράτσες. Χρειάζεται συμφωνία όλων των ιδιοκτητών ή τους αντιπρόσωπους τους.Αν η ταράτσα είναι κοινόκτητη, είναι δυνατόν να την παραχωρήσουν. Μπορούν να υπάρχουν πολλά συστήματα με κοινούς μετρητές κατανάλωσης.

Πώς μπορώ να πουλήσω το ρεύμα που παράγω;

Όλο το ρεύμα που παραχθεί μπαίνει στο δίκτυο και πουλιέται. Σας πληρώνουν με σταθερή τιμή για 25 χρόνια. Παρόλα αυτά, αγοράζετε ώριμα από τη ΔΕΗ με τις ίδιες τιμές. Ένας νέος μετρητής καταγράφει την ενέργεια. Αν παράγετε περισσότερη, παίρνετε πίσω από τη ΔΕΗ.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος;

Η εγκατάσταση έχει πολλά θετικά. Ξεκινάτε με καθαρή, ανανεώσιμη ενέργεια από τον ήλιο. Αυτό σημαίνει λιγότερα κόστη για εσάς.Επίσης, έχετε τη δική σας παραγωγή ενέργειας. Μειώνετε τις εκπομπές CO2, βοηθώντας το περιβάλλον.

Πόσο κοστίζει η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος;

Το κόστος ποικίλλει. Εξαρτάται από την ισχύς, τις διαστάσεις και την τοποθεσία. Με τον χρόνο, τις τιμές αυτές πέφτουν.Η παραγόμενη ενέργεια βοηθά στην απόσβεση. Αυτό γίνεται μέσω πώλησης στην ΕΚΟΠ.

Πως γίνεται η συντήρηση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος και ποια είναι η συχνότητα ελέγχου;

Η συντήρηση περιλαμβάνει καθαριότητα πανελ, έλεγχο απόδοσης και συντήρηση εξοπλισμού. Συστήνεται συχνά, κάθε 1 έως 2 χρόνια. Η συχνότητα μπορεί να αλλάξει, ανάλογα με τις συνθήκες. Αυτό είναι για να διατηρηθεί το σύστημα σε κορυφαία κατάσταση.