Αγοράστε φωτοβολταϊκά online από το leditnow.gr και εξοικονομήστε ενέργεια με τις καλύτερες λύσεις για το σπίτι σας.

Ελέγχονται οι Άδειες Φωτοβολταϊκών στον Θεσσαλικό Κάμπο: Αντιδράσεις και Διερεύνηση

Καταγγελίες για Ήλεκτρονική Κατάχρηση

Μετά από σοβαρές καταγγελίες σχετικά με τη χρήση γης υψηλής παραγωγικότητας για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, η ανάγκη για διαφάνεια και εφαρμογή κανονισμών γίνεται επιτακτική. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ανέφερε τα προβλήματα που προκύπτουν από την δραστηριότητα αυτή, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον της αγροτικής γης στην περιοχή.

Το Βήμα του Κόκκαλη

Το μπαλάκι στη συζήτηση ρίχνει τώρα ο βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος, ως αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε σε επίσημη μηνυτήρια αναφορά. Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσε στοιχεία στον εισαγγελέα της Λάρισας, προκειμένου να διερευνηθεί η διαδικασία χορήγησης αδειών για φωτοβολταϊκά έργα που έχουν αναγερθεί στον Θεσσαλικό κάμπο τα τελευταία χρόνια.

Το Υποκείμενο Ζήτημα

Η ανάγκη για διερεύνηση προκύπτει από την ανησυχία ότι η γη υψηλής παραγωγικότητας δεν προστατεύεται όπως θα έπρεπε. Η κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε αγροτικές εκτάσεις κρίνεται από πολλούς εμπειρογνώμονες ότι μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην γεωργική παραγωγή και στο οικοσύστημα της περιοχής.

Υποχρέωση της Περιφέρειας

Ο Βασίλης Κόκκαλης τόνισε τη σημασία της εφαρμογής του χωροταξικού σχεδίου, το οποίο θεσμοθετήθηκε το 2016. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, η Περιφερειακή Αρχή της Θεσσαλίας είχε υποχρέωση να οριοθετήσει τις παραγωγικές εκτάσεις. Ωστόσο, αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Κάλεσμα στη Νέα Περιφερειακή Αρχή

Στη δήλωσή του μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς, ο Κόκκαλης κάλεσε τη νέα Περιφερειακή Αρχή να αναλάβει δράση: "Πρέπει επιτέλους να οριοθετηθεί και να προστατευτεί η γη υψηλής παραγωγικότητας στη Θεσσαλία," δήλωσε υπογραμμίζοντας τη σημασία της προάσπισης της αγροτικής γης.

Επιπτώσεις στη Γεωργία

Η επέκταση των φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στη γεωργία. Οι γεωργοί ανησυχούν για την ιδιωτικοποίηση εκτάσεων που πριν χρησιμοποιούνταν για καλλιέργεια τροφίμων.

Διαφάνεια και Υπευθυνότητα

Η αναγκαιότητα της διαφάνειας στις διαδικασίες χορήγησης αδειών είναι επιτακτική. Οι πολίτες απαιτούν υπευθυνότητα από τις τοπικές αρχές και την κυβέρνηση για την προστασία των φυσικών πόρων.

Χρειαζούμενες Ενέργειες από την Κυβέρνηση

Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της την ανάγκη για σωστή οργάνωση και διαχείριση της γης, διασφαλίζοντας ότι οι διαδικασίες χορήγησης αδειών δεν διαταράσσουν την παραγωγή και την βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα.

Αντίκτυπος στην Τοπική Κοινωνία

Ο αντίκτυπος στο τοπικό επίπεδο είναι επίσης σημαντικός. Οι κοινοτικές ομάδες και οι γεωργοί χάνουν την εμπιστοσύνη τους στις αρχές και εκφράζουν φόβους για την αξιοπιστία των πολιτικών αποφάσεων.

Η Ώρα της Αλήθειας

Όλη αυτή η κατάσταση αναδεικνύει την ανάγκη για μια νέα προσέγγιση στη διαχείριση της αγροτικής γης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το μοντέλο που εφαρμόζεται πρέπει να διασφαλίσει συνετή χρήση και μακροχρόνια βιωσιμότητα.

Συμπερασματικά

Η διερεύνηση των διαδικασιών χορήγησης αδειών για φωτοβολταϊκά στον Θεσσαλικό κάμπο φανερώνει τις ανησυχίες που κυριαρχούν στην τοπική κοινωνία. Με την παρέμβαση των αρμόδιων αρχών και την λήψη απόφαση που να προστατεύει τη γη υψηλής παραγωγικότητας, μπορούμε να ελπίζουμε σε μια καλύτερη συνύπαρξη γεωργίας και ανανεώσιμών πηγών ενέργειας στην περιοχή.

πηγή