Αγοράστε φωτοβολταϊκά online από το leditnow.gr και εξοικονομήστε ενέργεια με τις καλύτερες λύσεις για το σπίτι σας.

Νέες Προοπτικές για τα Φωτοβολταϊκά σε Πολυκατοικίες: Τι Αλλάζει με το ΥΠΕΝ

Ευελιξία στην Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών
Η πολιτική του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) εκσυγχρονίζεται, προσφέροντας περισσότερη ευελιξία στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις πολυκατοικίες. Με τις νέες ρυθμίσεις που βρίσκονται υπό διαβούλευση, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να ενεργοποιήσει έναν νέο τρόπο αυτοπαραγωγής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ταυτοχρονισμένος και Εικονικός Συμψηφισμός
Οι αλλαγές περιλαμβάνουν τον ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό (net-billing) και τον εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό (virtual net-billing), οι οποίοι αντικαθιστούν τα παλαιότερα συστήματα net-metering. Αυτές οι ρυθμίσεις υπόσχονται να κάνουν την αγορά φωτοβολταϊκών πιο προσιτή στους καταναλωτές.

Πώς Λειτουργεί το Net-Billing
Στο πλαίσιο του net-billing, οι «πράσινες» κιλοβατώρες που δεν καταναλώνονται τη στιγμή παραγωγής τους πωλούνται στο ηλεκτρικό δίκτυο. Η πώληση αυτή θα γίνεται στη χονδρεμπορική τιμή κατά την ώρα της έγχυσης, γεγονός που ευνοεί εκείνους που έχουν υψηλή ημερήσια κατανάλωση.

Αναγκαία Συχνότητα Ταυτοχρονισμού
Η νέα ρύθμιση απευθύνεται κυρίως σε καταναλωτές που μπορούν να επιτύχουν υψηλό ποσοστό ταυτοχρονισμού στην κατανάλωση ενέργειας. Αν δεν έχουν υψηλές καταναλώσεις κατά την ημέρα, η αποδοτικότητα της επένδυσης μπορεί να μην είναι άμεση.

Διευκολύνσεις για την Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών
Μια σημαντική αλλαγή είναι η μείωση της απαίτησης συναίνεσης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες πολυκατοικιών. Ο αριθμός των συνιδιοκτητών που απαιτείται να συμφωνήσουν για την εγκατάσταση μειώνεται στο 51%, από το 100%.

Διχασμός και Ενεργειακές Μεταρρυθμίσεις
Η αποδοχή της νέας πρότασης από το ΥΠΕΝ ενσωματώνει μεταρρυθμίσεις που ανήκουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα REPowerEU, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και αυτονομίας.

Από Κοινού Αυτοκατανάλωση: Νέες Δυνατότητες
Η Υπουργική Απόφαση ανοίγει το δρόμο για την από κοινού αυτοκατανάλωση. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον δύο καταναλωτές στο ίδιο κτίριο μπορούν να μοιράζονται την παραγωγή ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά τους.

ΟΡΘΟΛΑΒΟΣ: Ηλιακή Παραγωγή και Κοινόχρηστοι Χώροι
Οι καταναλωτές της πολυκατοικίας μπορούν να συμψηφίζουν τις καταναλώσεις στους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου με την ηλιακή ενέργεια που παράγουν, προσφέροντας μια βιώσιμη λύση για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων.

Net-Billing vs. Net-Metering: Οικονομικές Διαφορές
Ενώ το net-billing είναι λιγότερο ευνοϊκό οικονομικά από το net-metering, οι διαδικασίες έχουν γίνει πιο απλές. Οι οικιακοί αυτοκαταναλωτές δεν θεωρούνται επιτηδευματίες και δεν έχουν φορολογικές υποχρεώσεις στην πώληση της ενέργειας.

Διευκολύνσεις από τον ΔΑΠΕΕΠ
Η εκπροσώπηση των οικιακών αυτοκαταναλωτών στην αγορά ενέργειας πραγματοποιείται από τον ΔΑΠΕΕΠ χωρίς καμία χρέωση. Αυτό διαφοροποιείται από την περίπτωση των εμπορικών αυτοκαταναλωτών, οι οποίοι θα χρειαστούν συνεργασία με Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦοΣΕ) έναντι αμοιβής.

Πλεόνασμα Ενέργειας: Πωλήσεις και Συμβάσεις
Για την πλεονάζουσα ενέργεια που παράγεται, οι καταναλωτές μπορούν να υπογράψουν διμερείς συμβάσεις αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPA). Αυτή η επιλογή παρέχει εναλλακτικές δυνατότητες διάθεσης του πλεονάσματος που παράγεται.

Προμηθευτές και Πλεόνασμα: Ευελιξία
Σε περιπτώσεις όπου το φωτοβολταϊκό ανήκει σε τρίτη πλευρά ή προμηθευτή ρεύματος, υπάρχει η δυνατότητα πώλησης της πλεονάζουσας ενέργειας είτε στο δίκτυο είτε μέσω PPAs.

Σταθερές Τιμές Πώλησης
Οι προμηθευτές ενέργειας μπορούν να παρέχουν σταθερές τιμές πώλησης για την πλεονάζουσα ενέργεια, κάτι που προσφέρει ενισχυμένο οικονομικό σχεδιασμό για τους καταναλωτές.

Καταλήγοντας στην Ενεργειακή Ασφάλεια
Η νέα Υπουργική Απόφαση τοποθετεί τα θεμέλια για μια πιο ευέλικτη και βιώσιμη ενεργειακή πολιτική στην Ελλάδα. Με τη μείωση των απαιτήσεων για συναίνεση και την ενίσχυση της από κοινού αυτοκατανάλωσης, ανοίγονται νέα δρόμοι για τα φωτοβολταϊκά συστήματα, προάγοντας ουσιαστικά τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη ενεργειακή κατεύθυνση.

πηγή