Θέλετε να είστε αυτοδύναμοι στο ρεύμα; Θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα και να βοηθήσετε το περιβάλλον; Η λύση είναι να εγκαταστήσετε φωτοβολταϊκά. Το κόστος για ένα είναι περίπου 1 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Με τα φωτοβολταϊκά, παράγετε το δικό σας ρεύμα. Αυτό γίνεται για την οικιακή ή επαγγελματική χρήση σας. Κερδίζετε πολλά χρήματα.

Η τεχνολογία μετατρέπει το ηλιακο φως σε ρεύμα. Αυτό ρεύμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για νια τροφοδοσία κι ρευτέρων συσκευών. Έτσι, γίνεστε αυτοί που παράγουν τις ίδιες τους ενέργειες.

Οι οικονομικές επιδόσεις της παραγωγής ρεύματος με φωτοβολταϊκά

Τα φωτοβολταϊκά είναι μια υπέροχη επένδυση. Κοστίζουν περίπου 1 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η επίστροφη του κόστους μπορεί να γίνει μέσα σε 3 χρόνια. Μετά, παράγουν ρεύμα δωρεάν για 20 χρόνια.

Αυτό βοηθάει σε μεγάλες οικονομίες στο ρεύμα. Δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε για τις τιμές του ρεύματος.

Εκτός από τα χρήματα, βοηθούν και το περιβάλλον. Δεν βλάπτουν με το άνθρακα. Επίσης, είναι αξιόπιστες επειδή ο ήλιος δεν τελειώνει.

Για τις επιχειρήσεις, υπάρχουν οφέλη. Η υποστήριξη του προγράμματος “Φωτοβολταϊκά στο χωράφι” βοηθά. Οι επιδοτήσεις φτάνουν μέχρι 30% και 350 ευρώ ανά κιλοβατώρα για επιχειρήσεις. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να μειώσουν το κόστος και την κατανάλωση ενέργειας.

Πλεονεκτήματα της παραγωγής ρεύματος με φωτοβολταϊκά

Τα φωτοβολταϊκά έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Πρώτον, δίνουν αυτονομία στους καταναλωτές από χορηγίες και ανέβασμα τιμών. Έτσι, οι ιδιοκτήτες χρηματοδοτούνται και γίνονται πιο φιλικοί προς το περιβάλλον.

Επίσης, βοηθούν να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που βλάπτουν το περιβάλλον.

Τα ηλιακά συστήματα βοηθούν σε πολλούς τομείς. Μετατρέπουν τον ήλιο σε ροή ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό απλώνει τη χρήση ανανεώσιμης ενέργειας, μειώνοντας το τελικό κόστος.

Τα συστήματα βοηθούν επίσης να μη μας συνδέονται με τα ορυκτά καύσιμα. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι βοηθούν στη βελτίωση του περιβάλλοντος.

Όσο για τη συντήρηση, είναι ελάχιστη. Και, ένας μεγάλος χρόνος ζωής κερδίζει την εμπιστοσύνη μας. Τα σπίτια γίνονται ακόμα πιο ελκυστικά, γιατί είναι οικονομικά συντηρητικά και άνευ φόβων για το περιβάλλον.

Τι είναι το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκό στη Στέγη”

Το πρόγραμμα αυτό βοηθά στο να παράγουμε ενέργεια με τη βοήθεια του ήλιου. Το υπουργείο της χώρας μας το προωθεί. Μας δίνει τη δυνατότητα να κερδίζουμε κιόλας από αυτήν την παραγωγή.

Αυτό φυσικά βελτιώνει την οικονομική μας θέση. Το σύνολο των χρημάτων που μοιράζει το πρόγραμμα είναι πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ. Πολλά από αυτά τα χρήματα μας τα δίνει το κράτος.

Όσο για τη βοήθεια που παίρνουμε, εξαρτάται από ποιο είδος σπίτι ανήκουμε. Τα νοικοκυριά μέχρι και 75% και οι αγρότες μέχρι και 60% αποζημιώνονται. Μπόνους 10% παίρνουν οι ΑμΕΑ και ορισμένες άλλες οικογένειες.

Οι μπαταρίες είναι επίσης σημαντικές. Γι’ αυτέν τη βοήθεια παίρνουμε μέχρι 100% για τις δύο πρώτες κατηγορίες. Για την επιλογή τους, οι αγρότες μπορούν να πάρουν 90% βοήθεια. Έχουμε μοίρα χρήματα και για την επιπλέον ενέργεια που παράγουμε.

Το πρόγραμμα βοηθάει όλους, όπως ευάλωτα οικογένειες και αγρότες. Μας δίνει μαζικά χρήματα. Ο σκοπός αυτού του προγράμματος, όπως λέει και ο υπουργός, είναι να αυξήσει την παραγωγή πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα.

Η τιμή της παραγωγής ενέργειας είναι 87 ευρώ το Μεγαβατώρα για 20χρονη περίοδο. Σε αυτό το χρόνο, μπορούμε να κερδίσουμε περίπου 5.800 ευρώ.

Η διαδικασία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων

Για να βάλεις φωτοβολταϊκά, χρειάζεται να κάνεις μελέτη και να τα εγκρίνουν. Πρέπει να έχεις κινητό το μέρος σου και να υπάρχει λειτουργικό δίκτυο κοντά. Αν μένεις σε πολυκατοικία, θα χρειαστεί να έχεις και συγκατάθεση όλων.

Η εγκατάσταση διαρκεί περίπου 2 μέρες.

Το κόστος εξαρτάται από το μέγεθός τους και τον τρόπο που τα προσαρμόζεις στον χώρο σου. Μια καλή εκκίνηση είναι 4-5.000 ευρώ για ένα σύστημα 3 kW.

Στην Ελλάδα, κάποιοι μπορεί να πάρουν 60% επιδότηση.

Η θέση είναι πολύ σημαντική για την απόδοσή τους. Στρίβουν προς το νότο για καλύτερα αποτελέσματα.

Πρέπει επίσης να τα φροντίζεις συχνά. Καθάρισε τα πάνελ κάθε 1-2 χρόνια. Καλό είναι να τα ελέγχεις κάθε 6 μήνες – 1 χρόνο.

Τα φωτοβολταϊκά είναι μια καλή επένδυση. Βοηθούν στη μείωση του λογαριασμού του ρεύματος και αυξάνουν την αξία της ιδιοκτησίας στην αγορά.

Συμπέρασμα

Να επενδύουμε σε φωτοβολταϊκά είναι μια καλή επιλογή. Βοηθάει να εξοικονομήσουμε χρήματα και προστατεύει το περιβάλλον. Στην Ελλάδα, πολλοί έχουν ηδη εγκαταστήσει ηλιακά πάνελ.

Η χρήση ηλιακής ενέργειας είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα. Βοηθάει στη δημιουργία βιώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας. Ακόμα, βάζει υψηλούς στόχους για την καθαρή ενέργεια.

Υπάρχουν ανησυχίες για την αυξημένη χρέωση μικρών συστημάτων. Αλλά, η νέα ρύθμιση κάνει τα πράγματα καλύτερα για τους κατοίκους. Βοηθάει εκείνους που μοιράζονται ενέργεια.

Η τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας βελτιώνεται. Και τα φωτοβολταϊκά μπαίνουν περισσότερο στην αγορά ενέργειας. Έτσι, η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας πηγαίνει προς την αυτάρκεια.

FAQ

Ποια είναι τα οφέλη της παραγωγής ρεύματος με φωτοβολταϊκά;

Να παρουσιάσω στους καταναλωτές τη δυνατότητα να παράγουν το δικό τους ρεύμα. Αυτό μπορεί να χρησιμεύσει για οικιακή ή επαγγελματική χρήση. Μειώνει το κόστος ενέργειας, βοηθώντας στην οικονομία τους.

Πόσο κοστίζει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων;

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων κοστίζει περίπου 6.000 ευρώ. Περιλαμβάνει μελέτη, έγκριση, και εγκατάσταση πάνελ.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της παραγωγής ρεύματος με φωτοβολταϊκά;

Η παραγωγή δικού σας ηλεκτρισμού προσφέρει αυτάρκεια και εξοικονόμηση χρημάτων. Βοηθάει επίσης στην προστασία του περιβάλλοντος, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων.

Τι είναι το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκό στη Στέγη”;

Το πρόγραμμα υποστηρίζει την ενεργειακή αυτονομία. Επιτρέπει στους καταναλωτές να πωλούν ενέργεια στο δίκτυο για 20 χρόνια.

Ποιες είναι οι απαιτήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων;

Πριν εγκαταστήσετε φωτοβολταϊκά, χρειάζεστε μελέτη και έγκριση. Πρέπει να υπάρχει επίσης η δυνατότητα σύνδεσης στο δίκτυο. Χρειάζεστε χώρο και άδεια από τους γείτονες, αν ζείτε σε πολυκατοικία.

Πώς μπορεί η παραγωγή ρεύματος με φωτοβολταϊκά να είναι οικονομικά αποδοτική;

Η επένδυση σε φωτοβολταϊκά είναι σοφή. Μετά από περίπου 3 χρόνια, θα έχετε αποδεικνύσει την αξία τους. Μετέπειτα, παράγετε δωρεάν ρεύμα για άλλα 20 χρόνια.

Σύνδεσμοι πηγών