Ο νόμος 5037/2023, δημοσιευμένος στο ΦΕΚ Α΄ 78/28.3.2023, έχει αλλάξει σημαντικά την νομοθεσία για την αυτοπαραγωγή ενέργειας στην Ελλάδα. Αυτός περιλαμβάνει ρυθμίσεις για ενεργειακούς συμψηφισμούς και εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό. Αυτό βοηθά τους αυτοκαταναλωτές και τις ενεργειακές κοινότητες να κατανοήσουν καλύτερα τις διαδικασίες.

Το 2023, εγκαταστάθηκαν περισσότερα συστήματα net-metering από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό δείχνει την υποστήριξη για τις αυτόνομες πηγές ενέργειας. Το 2022, εγκαταστάθηκαν 119,1 MW και μέσα σε ένα έτος, περίπου 260 MW συνδέθηκαν στο δίκτυο.

Οι νέες ρυθμίσεις αυξάνουν την αυτοπαραγωγή ενέργειας. Προσδιορίζουν απαιτήσεις για νομικά πρόσωπα και οικιακούς καταναλωτές. Ειδικά, οι μπαταρίες και τα φωτοβολταϊκά συστήματα επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία στην αυτοκατανάλωση και τους ενεργειακούς συμψηφισμούς.

Εισαγωγή στη νομοθεσία για την αυτοπαραγωγή ενέργειας

Ο νόμος 5037/2023 στην Ελλάδα θεσπίζει τις διαδικασίες για την αυτοπαραγωγή ενέργειας. Αυτός ο νόμος είναι μέρος της στρατηγικής για την κλιματική αλλαγή και την ανανεώσιμη ενέργεια. Προωθεί τον ενεργειακό συμψηφισμό, βοηθάει στην αυτοκατανάλωση και καταγράφει την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας.

Συνολικά, από το 2018 έως το 2023, ιδρύθηκαν 1,689 ενεργειακές κοινότητες στην Ελλάδα. Ο νόμος 5037/2023 καθορίζει νέες μορφές αυτών των κοινοτήτων. Αυτό βοηθά τους πολίτες να συμμετέχουν στην παραγωγή ενέργειας.

Τα έργα αυτοπαραγωγής έχουν αυξήσει την συνολική εγκατεστημένη ικανότητα σε 1,642 MW. Αυτό σημαίνει ότι πλησιάζουμε στο όριο των 2 GW που προβλέπεται από τον νόμο. Οι ενεργειακές κοινότητες γίνονται όλο και πιο σημαντικές για τη διαχείριση των ενεργειακών πόρων.

Ποια είναι η νομοθεσία για την αυτοπαραγωγή ενέργειας;

Η νομοθεσία για την αυτοπαραγωγή ενέργειας στην Ελλάδα έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Τώρα, οι καταναλωτές μπορούν να εγκαταστήσουν σταθμούς παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Αυτό ισχύει για οικιακούς καταναλωτές μέχρι 10,8 kW και για νομικά πρόσωπα μέχρι 100 kW.

Ο ενεργειακός συμψηφισμός είναι μια καινοτομία που επιτρέπει στους αυτοπαραγωγούς να αποθηκεύουν το πλεόνασμα ενέργειας στο δίκτυο. Το πλεόνασμα που δεν χρησιμοποιείται μπορεί να διατηρηθεί για τρία χρόνια. Στο τέλος, γίνεται εκκαθάριση.

Η νομοθεσία υποστηρίζει επίσης τις κοινότητες που παράγουν ανανεώσιμη ενέργεια. Οι κατοικοίς πολυκατοικιών μπορούν να συνεργάζονται για να μοιράζουν την ενέργεια. Αυτό βοηθάει στην οικονομία και την βιωσιμότητα των κοινοτήτων. Οι ειδικές κατηγορίες καταναλωτών μπορούν επίσης να επωφεληθούν από αυτήν την ενεργειακή αυτονομία.

Νέες μορφές ενεργειακών κοινοτήτων

Ο Νόμος 5037/2023 έφερε μεγάλα αλλαγές στις ενεργειακές κοινότητες στην Ελλάδα. Οι παλιές μορφές αντικαταστάθηκαν από τις Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας (Κ.Α.Ε.) και Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών (Ε.Κ.Π.). Αυτές οι νέες μορφές βοηθούν στην παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Για να γίνει μια Κ.Α.Ε. ή Ε.Κ.Π., χρειάζεται τουλάχιστον 50% + 1 από τα μέλη να είναι από την περιοχή. Αυτό βοηθά στην τοπική ενεργειακή οικονομία και στην ενεργειακή συμμετοχή των πολιτών. Είναι απαραίτητο να υπάρχουν τουλάχιστον 30 μέλη, με εξαιρέσεις ανάλογα με την τοποθεσία.

Οι νέες κοινότητες μπορούν να αναπτύξουν διάφορες δραστηριότητες, όπως εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό. Επίσης, μπορούν να συμμετέχουν σε όλες τις αγορές ενέργειας, απολαμβάνοντας τις ευκαιρίες της αγοράς ανανεώσιμων πηγών.

Υπάρχουν περιορισμοί στην ισχύ των φωτοβολταϊκών σταθμών. Δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 10,8 kW για οικιακές χρήσεις και τα 100 kW για νομικά πρόσωπα. Αυτό βοηθά στην ευνοϊκή συμμετοχή και συλλογικό όφελος.

Η δημιουργία των Κ.Α.Ε. και Ε.Κ.Π. βοηθά στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας. Ενισχύει τις κοινότητες να αναπτύξουν βιώσιμες και τοπικές λύσεις ενέργειας.

Συμπέρασμα

Η νέα νομοθεσία για την αυτοπαραγωγή ενέργειας στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντική. Βελτιώνει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έτσι, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπορούν να μειώσουν τα ενεργειακά τους κόστη.

Η πρόταση για περισσότερο ηλεκτρικό χώρο για αυτοπαραγωγή και η δυνατότητα για ενεργειακές κοινότητες βοηθούν στην συνεργασία. Αυτό προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων είναι πολύ σημαντική για την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα. Αν και υπάρχουν προκλήσεις, όπως ανησυχίες για τον ταυτοχρονισμένο ενεργειακό συμψηφισμό, η προσαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου είναι απαραίτητη. Αυτό θα επιτρέψει την αποτελεσματική χρήση των νέων τεχνολογιών.

Ο τελικός στόχος είναι να βελτιωθεί ο ενεργειακός τομέας. Αυτό θα βοηθήσει στην μείωση της εξάρτησης από παλιές μορφές ενέργειας. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει νομοθεσία που να υποστηρίζει την αυτοπαραγωγή ενέργειας και τις ενεργειακές κοινότητες.