Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει κρίσιμο ρόλο στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στόχος της είναι η επίτευξη βιωσιμότητας και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Έχει ανακοινώσει ένα επενδυτικό σχέδιο 1 τρις ευρώ για τα επόμενα 10 χρόνια.

Αυτή η επένδυση θα βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 55% έως το 2030. Η ανάγκη για μείωση της εξάρτησης από ρωσικά ορυκτά καύσιμα έγινε ακόμα πιο προβληματική. Αυτό οφείλεται στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας.

Η ΕΕ επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση της ως ηγετική δύναμη στις βιώσιμες μορφές ενέργειας. Επενδύει σε αιολική, ηλιακή και άλλες μορφές μη ορυκτής ενέργειας. Αυτό θα συμβάλλει στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

Η στρατηγική της ΕΕ έχει στόχους για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050. Στόχος είναι να αυξηθεί το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε 42,5% στην τελική κατανάλωση ενέργειας. Ο Κανονισμός (ΕΕ) 2020/852 εισάγει κριτήρια βιωσιμότητας για τις εταιρείες στην περιοχή.

Η ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ έχει στόχο την απαλλαγή από ανθρακούχες εκπομπές. Στόχος είναι η βιωσιμότητα. Χρησιμοποιεί την εσωτερική αγορά ενέργειας για να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια.

Το άρθρο 194 της ΣΛΕΕ δίνει νομική βάση για αυτήν την πολιτική. Προωθεί πλήρη συνεργασία και ρύθμιση μεταξύ των κρατών μελών.

Στόχοι περιλαμβάνουν τη μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές ενέργειας. Θα αυξηθεί το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στο 42,5% έως το 2030. Η διασύνδεση 15% των ηλεκτρικών συστημάτων της ΕΕ είναι επίσης σημαντική.

Η πολιτική προγραμματίζει μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 11,7% έως το 2030. Η συνεργασία με διεθνείς εταίρους περιλαμβάνει διαφοροποίηση πηγών ενέργειας. Αυτό θα μειώσει τη χρήση ορυκτού αερίου και θα αυξήσει την ικανότητα εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ποια είναι η σημασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως κλειδί για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Το 2022, η χρήση τους έφτασε στο 23% της συνολικής ενέργειας στην ΕΕ. Αυτό δείχνει την απόφαση της Ένωσης για μια ενεργειακή μετάβαση.

Η ΕΕ σχεδιάζει να αυξήσει ακόμα περισσότερο τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών. Ο Σχεδισμός REPowerEU επιδιώκει να επιταχύνει αυτή τη μετάβαση. Προτείνει να φθάσει το 42,5% των ανανεώσιμων πηγών έως το 2030.

Στη Σουηδία, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φτάνει στο 66%. Η Φινλανδία και η Λετονία ακολουθούν με 63,5% και 63,4% αντίστοιχα. Αλλά χώρες όπως η Ιρλανδία και η Μάλτα έχουν χαμηλότερα ποσοστά, γύρω στο 13% και 14,4%.

Οι πολιτικές της ΕΕ υποστηρίζουν καινοτομίες και χρηματοδότηση για νέες τεχνολογίες. Αυτό βοηθά στην ανάπτυξη βιώσιμων ενεργειακών πρακτικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το 2020, οι ανανεώσιμες πηγές ξεπέρασαν τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό δείχνει τη στροφή της ΕΕ προς μια πιο βιώσιμη και καθαρή ενεργειακή πολιτική.

Συμπέρασμα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παίζει μεγάλο ρόλο στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Προωθεί πολιτικές για την ανάπτυξη και εφαρμογή τους. Η στήριξη του ελληνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας με 341 εκατομμύρια ευρώ δείχνει την απόφαση της ΕΕ για περισσότερες ΑΠΕ, όπως οι ανεμογεννήτριες και οι ηλιακοί συλλέκτες.

Η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή κρίση απαιτούν συνεργασία από τα κράτη-μέλη. Η ΕΕ έχει στρατηγικές και στόχους για να ηγηθεί στην πράσινη μετάβαση. Αυτό θα κάνει την ενεργειακή ασφάλεια και ανάπτυξη της προτεραιότητα.

Οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βελτιώνουν την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομία της Ευρώπης. Μειώνουν επίσης τις εκπομπές CO2. Η ΕΕ δείχνει ότι η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει πολλά οφέλη για το περιβάλλον και την κοινωνία.