Η φωτοβολταϊκή αγορά εξελίσσεται συνεχώς. Οι προοπτικές για την επόμενη δεκαετία είναι πολύ καλές. Ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) προβλέπει ότι η ισχύς των φωτοβολταϊκών θα φτάσει τα 5.200 GW έως το 2030 και τα 14.000 GW έως το 2050.

Αυτή η πρόοδος δείχνει ότι η ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνεται. Πιο και περισσότερες χώρες επιλέγουν βιώσιμες ενεργειακές λύσεις.

Η τεχνολογία εξελίσσεται, ειδικά με τη νανοτεχνολογία και τη Grid Forming τεχνολογία. Εταιρείες όπως η Huawei Digital Power επενδύουν στην έρευνα και ανάπτυξη. Προσβλέπουν στην ασφάλεια, την ενεργειακή πυκνότητα και την ποιότητα ισχύος.

Με την αύξηση των μεγάλων Φ/Β συστημάτων, η πορεία προς ένα βιώσιμο μέλλον γίνεται πιο προφανής. Αυτό σημαίνει μια πιο υπεύθυνη ενεργειακή μέλλων.

Ανασκόπηση της παγκόσμιας αγοράς φωτοβολταϊκών

Η αγορά φωτοβολταϊκών αυξάνει συνεχώς, παρά τις προβλέψεις για βραδύτερη ανάπτυξη. Από το 2019 έως το 2023, οι εγκαταστάσεις αυξήθηκαν με μέσο όρο 28% ετησίως. Η Κίνα και η Ινδία είναι οι ηγέτες στην ανάπτυξη.

Στην Ευρώπη, η αγορά ηλιακής ενέργειας μεγαλώνει λόγω των κυβερνητικών δεσμεύσεων. Στη Βόρεια Αμερική, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ευημερώνουν από τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Η Λατινική Αμερική, η Μέση Ανατολή και η Αφρική δείχνουν ενδιαφέρον για φωτοβολταϊκά. Η ηλιακή ακτινοβολία ενισχύει τις προσπάθειες. Η αγορά ηλιακής ενέργειας θα φτάσει στα 377.04 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2029.

Εταιρείες όπως η LONGi Green Energy Technology Co, η JinkoSolar Holding Co και η Canadian Solar Inc είναι πρωτοπόροι. Η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών γκοφρετών υψηλών αποδόσεων βελτιώνει την αποδοτικότητα και μειώνει το κόστος.

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι βασικό μέρος της αγοράς. Τα μονοκρυσταλλικά και πολυκρυσταλλικά κύτταρα πυριτίου έχουν μεγάλη ζήτηση, ειδικά για οικιακά συστήματα. Η ανάπτυξη στην Μέση Ανατολή και την Αφρική μπορεί να προωθήσει την αγορά ακόμα περισσότερο.

Ποιες είναι οι τάσεις στη διεθνή αγορά φωτοβολταϊκών;

Ο κλάδος των φωτοβολταϊκών αλλάζει συνεχώς. Αυτό σημαίνει ότι οι τάσεις φωτοβολταϊκής αγοράς μπορούν να επηρεάσουν την Ελλάδα. Η εταιρεία RECOM Technologies παράγει πάνω από 3.2 GW ετησίως και πωλεί τα προϊόντα σε πάνω από 100 χώρες.

Στόχος της είναι να φτάσει τα 10 GW φωτοβολταϊκών έργων μέσα σε πέντε χρόνια. Αυτό δείχνει την επιθυμία της για καινοτομίες.

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα και συστήματα αποθήκευσης γίνονται πιο προσιτά. Μέχρι το 2030, η εγκατεστημένη ισχύς θα φτάσει τα 5.200 GW. Τα φωτοβολταϊκά θα αποτελέσουν το 90% της ενέργειας.

Η τεχνολογία Grid Forming γίνεται πιο δημοφιλής. Αυτό σημαίνει καλύτερη αξιοπιστία και ασφάλεια. Η RECOM Repower, ιδρυμένη το 2023, βοηθάει στην ενεργειακή μεταρρύθμιση της Ελλάδας.

Το 2024, η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα συνεχιστεί. Αυτό δείχνει την ανοδική τάση.

Οι καινοτομίες συνεχίζουν να προχωρούν. Η ενεργειακή πυκνότητα των μετατροπέων βελτιώνεται. Αυτό βοηθάει στην μεγαλύτερη χρήση φωτοβολταϊκών και συστημάτων αποθήκευσης.

Όλα αυτά δείχνουν τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών. Επηρεάζουν επίσης την ελληνική οικονομία.

Προκλήσεις και ευκαιρίες για την αγορά φωτοβολταϊκών

Η αγορά φωτοβολταϊκών αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως νομοθεσία, οικονομικές πιέσεις και ανάγκη σύνδεσης στο δίκτυο. Οι αλλαγές στις ρυθμιστικές πολιτικές και προβλήματα σύνδεσης επηρεάζουν τις πωλήσεις. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης.

Κράτη και επιχειρήσεις επενδύουν σε φωτοβολταϊκά και καινοτόμες τεχνολογίες αποθήκευσης. Αυτό ανοίγει νέες προοπτικές για την αγορά. Η ζήτηση για βιώσιμη ενέργεια και η επιθυμία για ενεργειακή ανεξαρτησία ενισχύουν αυτές τις πρωτοβουλίες.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς. Οι πολιτικές υποστήριξης βοηθούν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Το κόστος των φωτοβολταϊκών μειώνεται, δημιουργώντας ευκαιρίες για τους κατασκευαστές.

Τεχνολογικές εξελίξεις βελτιώνουν τους μετατροπείς και τις μπαταρίες ιόντων λιθίου. Αυτό ενισχύει την ζήτηση. Η αγορά μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη. Παρόλα αυτά, η κατεύθυνση και εξέλιξη της αγοράς βοηθούν στην ανάπτυξη μιας βιώσιμης ενεργειακής υποδομής.

Συμπέρασμα

Το μέλλον των φωτοβολταϊκών φαίνεται πολύ ελπιδοφόρο. Οι αγορές αυξάνονται ταχύτατα και οι επενδύσεις έφτασαν τα €25 δις το 2022. Αυξάνεται η ισχύς των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, δείχνοντας την υποστήριξη για καθαρές πηγές ενέργειας.

Νέες τεχνολογίες όπως τα bifacial πάνελ και οι μπαταρίες ESS βελτιώνουν την αποδοτικότητα. Η έρευνα προβλέπει ότι η απόδοση των ηλιακών κυττάρων θα φτάσει το 27% μέχρι το 2025. Αυτό θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αγορά των φωτοβολταϊκών.

Παράλληλα, υπάρχουν προκλήσεις, όπως το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα. Η ενσωμάτωση τεχνολογιών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι σημαντική για την ανάπτυξη. Με την κατάλληλη υποστήριξη, τα φωτοβολταϊκά θα είναι κλειδί για βιώσιμες πρακτικές και διεθνείς αγορές.