Ρεκόρ Εγκαταστάσεων Φωτοβολταϊκών το 2024
Το 2024 ήταν αναμφισβήτητα ένα έτος-ρεκόρ για τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα, με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) να εκτιμά ότι εγκαταστάθηκαν νέα έργα συνολικής ισχύος 2,5 γιγαβάτ. Αυτή η εκπληκτική επίδοση ξεπέρασε κατά 1.000 MW την προηγούμενη χρονιά, αποδεικνύοντας τη σταθερή ανάπτυξη του τομέα.
Δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής
Από τα νέα έργα, 1,7 GW συνδέθηκαν με το δίκτυο μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ, ενώ 800 MW συνδέθηκαν με το δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ. Αυτή η κατανομή δείχνει τη συνεχιζόμενη πρόοδο και την επένδυση στην ανάπτυξη των υποδομών του ενεργειακού τομέα.
Αύξηση Ικανότητας και Συνολική Ικανότητα
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τον ΔΑΠΕΕΠ δείχνουν ότι μέχρι τον Νοέμβριο, προστέθηκαν 178,2 MW φωτοβολταϊκών σε μηνιαία βάση, φέρνοντας τη συνολική ισχύ του ελληνικού συστήματος σε 8.446 MW. Η συνεχής αύξηση υποδηλώνει τον αυξανόμενο ρόλο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ελληνική αγορά.
Συμβόλαια Διαφορικής Προσαύξησης
Αξιοσημείωτο είναι ότι σχεδόν 4 GW από τα νέα έργα λειτουργούν με συμβόλαια διαφορικής προσαύξησης (CfD), εξασφαλίζοντας σταθερές τιμές μέσω διαγωνισμών. Αυτό δίνει κίνητρα στους επενδυτές και υποστηρίζει τη βιωσιμότητα των έργων αυτών.
Διαφορετικοί Τρόποι Στήριξης
Από τα συνολικά έργα, 514 MW απολαμβάνουν σταθερές τιμές, 2.181 MW έχουν υπογράψει συμβάσεις πώλησης, ενώ 1.017 MW συμμετέχουν απευθείας στην αγορά χωρίς στήριξη. Αυτή η ποικιλία επιτρέπει την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα στο μεταβαλλόμενο ενεργειακό τοπίο.
Προβλέψεις για τον Ειδικό Λογαριασμό ΕΛΑΠΕ
Ο ΔΑΠΕΕΠ αναμένει πως έως το τέλος του 2024, ο ειδικός λογαριασμός ΕΛΑΠΕ θα έχει έλλειμμα ύψους 105 εκατ. ευρώ. Αυτό το έλλειμμα είναι κρίσιμο για τη χρηματοδότηση των έργων ΑΠΕ και απαιτεί προσεκτική διαχείριση.
Κάλυψη Ελλείμματος μέσω Πράσινου Τέλους
Ωστόσο, ο ΔΑΠΕΕΠ εκτιμά ότι μέσω του νέου “πράσινου” τέλους που επιβλήθηκε στο ντίζελ, θα είναι δυνατή η πλήρης κάλυψη του ελλείμματος, με τον λογαριασμό να κλείνει με μικρό πλεόνασμα.
Μελλοντικές Προβλέψεις για το 2025
Η εκτίμηση για το 2025 ενδέχεται να προμηνύει μία νέα “τρύπα” στον ειδικό λογαριασμό, ύψους 88 εκατ. ευρώ, τη δυνατότητα κάλυψης της οποίας αναμένεται μέσω του τέλους στο ντίζελ. Αυτές οι εκτιμήσεις σηματοδοτούν την ανάγκη για επανασχεδιασμό της στρατηγικής στήριξης των ΑΠΕ.
Στρατηγικές για την Υποστήριξη των ΑΠΕ
Η κυβέρνηση και οι φορείς του τομέα καλούνται να επαναστατούν τις στρατηγικές τους ώστε να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα και να επωφεληθούν από την αυξανόμενη ζήτηση για καθαρές πηγές ενέργειας.
Ο Ρόλος των Φωτοβολταϊκών στο Ενεργειακό Μείγμα
Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της μετάβασης προς ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μείγμα που θα μειώσει την εξάρτηση από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Διαρθρωτικά Προβλήματα στην Αγορά Ενέργειας
Η αγορά ενέργειας αντιμετωπίζει διαρθρωτικά προβλήματα, τα οποία πρέπει να επιλυθούν ώστε να υποστηριχθεί ο μηχανισμός λειτουργίας των ΑΠΕ με βιώσιμο τρόπο. Η εποπτεία των λογαριασμών και η αναγκαία διαχείριση ρίσκου είναι κρίσιμα στοιχεία αυτού του μηχανισμού.
Χρυσές Ευκαιρίες για Επενδύσεις
Η τάση αυτή δημιουργεί χρυσές ευκαιρίες για επενδύσεις, ενώ καινοτόμες προσεγγίσεις μπορούν να ενισχύσουν τη θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Καταληκτικά Συμπεράσματα
Συνολικά, το 2024 αναγνωρίζεται ως ένα ορόσημο για τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα. Ο τομέας συνεχίζει να αναπτύσσεται με rapid ρυθμούς, καλύπτοντας τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Τα δημιουργούμενα πλεονεκτήματα και οι απαιτήσεις για τη διαχείριση ελλειμμάτων θα απαιτήσουν σθεναρές πολιτικές και στρατηγικές, διασφαλίζοντας την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας στο μέλλον.