Φωτοβολταϊκά στη Θεσσαλία: Ειδήσεις που "σοκάρουν"
Σοκαριστικά στοιχεία από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας
Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα φωτοβολταϊκά στο θεσσαλικό κάμπο έχουν προκαλέσει αίσθηση και ανησυχία στην τοπική κοινωνία. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας, αποκάλυψε πληροφορίες που όπως δήλωσε «σοκάρουν» κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο κτίριο της Περιφέρειας στη Θεοφράστου. Η σύσκεψη αυτή είχε αφορμή την ερώτηση του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Βασίλη Κόκκαλη, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη.
Η κατάσταση της γης στη Θεσσαλία
Ο κ. Κουρέτας παρουσίασε συγκεντρωτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η Θεσσαλία κατατάσσεται πρώτη στη χώρα σε αδειοδοτήσεις φωτοβολταϊκών, με 359.000 στρέμματα να έχουν λάβει άδεια εγκατάστασης. Τόνισε ότι πολλές από αυτές τις άδειες αφορούν φωτοβολταϊκά κάτω του 1 MW, τα οποία δεν υπολογίζονται στο 1% της καλλιεργούμενης έκτασης που επιτρέπεται σύμφωνα με το νόμο. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε σχεδόν καλύψει το όριο» και κάλεσε σε συνεργασία για την προστασία της γης της Θεσσαλίας.
Πολιτική ευθύνη και μέλλον της γεωργίας
Σε μια συγκλονιστική δήλωση, ο περιφερειάρχης αναρωτήθηκε ποιο είναι το μέλλον της θεσσαλικής γεωργίας. Θέτοντας το ερώτημα της πολιτικής ευθύνης τα τελευταία χρόνια, επισήμανε την ανάγκη για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής που θα προστατεύει τη γη της περιοχής.
Στηρίζοντας τους αγρότες: Η έκκληση του Βασίλη Κόκκαλη
Ο κ. Βασίλης Κόκκαλης, κατά την τοποθέτησή του, χαρακτήρισε εγκληματική την κατάσταση που δημιουργείται στη Θεσσαλία. Με «340.000 στρέμματα φωτοβολταϊκών», ανέφερε, πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι δυσκολεύονται να καλλιεργήσουν και να βόσκουν τα κοπάδια τους. Ζήτησε τη δημιουργία ενός κοινού πολιτικού μετώπου για την προστασία της παραγωγικής γης και για την ισορροπία ανάμεσα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αγροτική παραγωγή.
Καταδίκη της υπερβολικής εγκατάστασης φωτοβολταϊκών
Στην ίδια γραμμή, η κ. Λιακούλη επισήμανε την ανάγκη για τη θεσσαλική γη να μην μετατραπεί σε «ένα απέραντο φωτοβολταϊκό πάρκο». Υπογράμμισε ότι υπάρχουν όρια και κανόνες που πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα, ανησυχώντας για τις καταστροφές που ήδη έχουν συμβεί.
Οικονομικά εμπόδια και αγροτική παραγωγή
Ο αντιδήμαρχος Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Στρατηγικού Σχεδιασμού, κ. Κωνσταντίνος Καλόγηρος, πρόσθεσε ότι η μη καλλιέργεια των χωραφιών σχετίζεται με το υψηλό κόστος παραγωγής και την έλλειψη νερού. Η δήλωση αυτή εκφράζει τις πραγματικές ανησυχίες των αγροτών για την επιβίωσή τους.
Φθηνότερο ρεύμα για τους αγρότες
Ο δήμαρχος Τεμπών, κ. Γιώργος Μανώλης, ανέφερε την ανάγκη να δοθούν κίνητρα στους Δήμους και στους ΤΟΕΒ προκειμένου να παρέχουν φθηνό ρεύμα στους χρήστες της γης. Αυτή η πρόταση έρχεται ως μια λύση για την διευκόλυνση της παραγωγικής δραστηριότητας.
Διαμαρτυρία κατά της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών
Ο κ. Νίκος Γάτσας, δήμαρχος Ελασσόνας, εξέφρασε την αντίθεσή του για τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, οι οποίες δεσμεύουν παραγωγική γη. Πραγματοποιήθηκε και η ερώτηση «πώς φτάσαμε εδώ;», υποδηλώνοντας την απογοήτευση που κυριαρχεί στην κοινότητα.
Η αναγκαιότητα της εφαρμογής της νομοθεσίας
Η σύσκεψη κατέληξε με την απαίτηση για τη δημιουργία ενός «δίχτυ προστασίας» για τη Θεσσαλία, με την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας και τον έλεγχο των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.
Δημόσια αντίδραση και φωτογραφίες από την εκδήλωση
Η συνάντηση αυτή υπήρξε κομβική και η αντίδραση του κοινού ήταν έντονη. Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν φωτογραφίες από την εκδήλωση, αποτυπώνοντας τις αντιδράσεις και τις αποφάσεις που ελήφθησαν.
Συμπέρασμα: Η ανάγκη μιας κοινής δράσης
Η κατάσταση των φωτοβολταϊκών στη Θεσσαλία εγείρει πολλές ανησυχίες για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή. Οι τοπικοί φορείς και οι πολίτες καλούνται να συνεργαστούν και να διαμορφώσουν μια βιώσιμη στρατηγική, που θα διασφαλίσει τη γη υψηλής παραγωγικότητας, τις αγροτικές κοινότητες και την κληρονομιά του θεσσαλικού κάμπου. Η ώρα για δράση είναι τώρα.