Η ενεργειακή αυτάρκεια είναι ένας σημαντικός στόχος για πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα. Η Ελλάδα θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από εξωτερικούς προμηθευτές. Επιδιώκει επίσης να ενισχύσει την ανεξάρτητη ενέργεια της.

Στόχος είναι να προέρχεται το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) μέχρι το 2026. Μέχρι το 2030, ο στόχος είναι το 80%. Η Ελλάδα προγραμματίζει να δημιουργήσει νέες υποδομές για να φτάσει τους 28 GW εγκατεστημένων ΑΠΕ.

Σήμερα, σχεδόν το 25,8% της ενέργειας που καταναλώνει η Ελλάδα προέρχεται από εσωτερικές πηγές. Η βιώσιμη ενέργεια και η κατάλληλη εκμετάλλευση των ΑΠΕ είναι πολύ σημαντικές. Αυτό βοηθάει στην μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, που είναι περίπου 74%.

Η χρήση του υδρογόνου και η ανάπτυξη υποδομών αποθήκευσης ενέργειας θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια. Έτσι, η Ελλάδα θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της χωρίς εξωτερικές παραγγελίες.

Εισαγωγή στην έννοια της ενεργειακής αυτάρκειας

Τα τελευταία χρόνια, η έννοια της ενεργειακής αυτάρκειας έχει γίνει πολύ σημαντική. Αυτό συμβαίνει ειδικά στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης. Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ο.Κ.Ε. στις 7 Φεβρουαρίου 2023, αναφέρθηκαν σημαντικά θέματα για την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια.

Οι ελληνικές αρχές έχουν θέσει στόχους για την επένδυση σε πράσινη ενέργεια. Μέχρι το 2026, θέλουν να καλύψουν το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας με ΑΠΕ. Μέχρι το 2030, το ποσοστό θα φθάσει στο 80%.

Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, χρειάζεται ισχυρή διασύνδεση και αξιόπιστη αποθήκευση ενέργειας. Αυτά είναι κρίσιμα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Η ενεργειακή κρίση έχει προκαλέσει τάσεις για την αναζήτηση βιώσιμων πηγών ενέργειας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινύσει την ανάγκη για ασφάλεια των ενεργειακών προμηθευτών στην Ευρώπη. Αυτό κάνει την ενεργειακή αυτάρκεια ακόμα πιο σημαντική.

Η Εθνική Πολιτική για την Ενέργεια έχει τέσσερις βασικούς άξονες: εξοικονόμηση, αποθήκευση, αύξηση παραγωγής και εμπορία ενέργειας. Αυτοί οι τομείς θα βοηθήσουν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση στρατηγικών για βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα.

Τι είναι η ενεργειακή αυτάρκεια;

Η ενεργειακή αυτάρκεια σημαίνει ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις μπορούν να παράγουν και να χρησιμοποιούν την ενέργεια που χρειάζονται. Χρειάζεται ηλιακή ενέργεια και τεχνολογίες όπως οι μονάδες ΣΗΘ για αυτό. Αυτές οι μονάδες συνδυάζουν παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας.

Για να επιτευχθεί η αυτονομία, χρειάζεται σωστός σχεδιασμός. Πρέπει να υπάρχουν κατάλληλοι ηλιακοί συλλέκτες. Μια μεγάλη εγκατάσταση μπορεί να δώσει ανεξαρτησία, αλλά μπορεί να χρειαστούν και άλλες λύσεις, όπως γεννήτριες, για τις περιόδους χαμηλής ηλιακής ενέργειας.

Για να υπολογίσετε την απαιτούμενη ενέργεια, πρέπει να κάνετε εκτιμήσεις. Πρέπει επίσης να υπάρχει αποθήκευση για να καλύψετε τις ανάγκες, ειδικά τον χειμώνα. Η επιτυχία εξαρτάται από τη διαχείριση και την ολοκληρωμένη χρήση των πηγών ενέργειας, για να καλύψετε τις ανάγκες θέρμανσης, κίνησης και ζεστού νερού.

Συμπέρασμα

Η ενεργειακή αυτάρκεια είναι πολύ σημαντική για την ασφάλεια και βιωσιμότητα της Ελλάδας. Η ενεργειακή στρατηγική μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τους φυσικούς της πόρους καλύτερα. Έτσι, θα μειωθεί η εξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας.

Επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, είναι πολύ σημαντικές. Αυτές βοηθούν στην ανάπτυξη της ενέργειας στην Ελλάδα.

Οι δήμοι μπορούν να δημιουργήσουν ενεργειακές κοινότητες. Αυτό θα βοηθήσει όχι μόνο τους δήμους, αλλά και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η επιδότηση για την δημιουργία τέτοιων κοινοτήτων βοηθά τους πολίτες που αντιμετωπίζουν ενεργειακές δυσκολίες.

Για να επιτευχθεί η ενεργειακή αυτάρκεια, χρειάζεται συνεργασία των δήμων. Χρειάζεται επίσης η υλοποίηση έργων που θα βοηθήσουν στην αειφορία και ανεξαρτησία της χώρας. Με σωστό σχεδιασμό, η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα παράδειγμα ενεργειακής αυτονομίας στην Ευρώπη.