Τα πολυκρυσταλλικά πάνελ είναι πολύ δημοφιλείς για την ηλιακή ενέργεια. Κατασκευάζονται από πολλές μικρές κρυστάλλους πυριτίου. Αυτά τα φωτοβολταϊκά πάνελ μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η αποδοτικότητα τους κυμαίνεται από 13-16%. Μερικά μοντέλα μπορούν να φτάσουν έως και 18%. Παρόλα αυτά, οι πολυκρυσταλλικοί συλλέκτες είναι πιο οικονομικά από τους μονοκρυσταλλικούς. Ωστόσο, η απόδοσή τους είναι χαμηλότερη, κάτι που τους κάνει λιγότερο κατάλληλους για ορισμένες χρήσεις.

Η διάρκεια ζωής τους είναι πάνω από 25 χρόνια. Αυτό τους κάνει αξιόπιστους για μακροχρόνιες επενδύσεις.

Ορισμός και Λειτουργία Πολυκρυσταλλικών Πάνελ

Τα πολυκρυσταλλικά πάνελ αποτελούνται από πολλές μικρές κρυστάλλους πυριτίου. Αυτοί δημιουργούνται μέσω διαδικασίας τήξης και κρυστάλλωσης. Αυτή η διαδικασία βοηθά τα πάνελ να συλλέγουν ηλιακή ακτινοβολία και να την μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η μέθοδος αυτή ανακαλύφθηκε από τον Εντμόντ Μπεκερέλ το 1839. Έτσι, τα πολυκρυσταλλικά πάνελ λειτουργούν ως φωτοβολταϊκά πάνελ. Μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε ηλεκτρική ενέργεια.

Τα πολυκρυσταλλικά πάνελ έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Μπορούν να λειτουργούν σε διάφορες καιρικές συνθήκες. Επίσης, είναι ανθεκτικά στον χρόνο.

Υπό ιδανικές συνθήκες φωτός, παρέχουν σταθερή απόδοση. Αυτό τους κάνει μια δημοφιλής επιλογή για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Διαφορές μεταξύ πολυκρυσταλλικών και μονοκρυσταλλικών πάνελ

Οι διαφορές μεταξύ πολυκρυσταλλικών και μονοκρυσταλλικών πάνελ είναι σημαντικές. Τα μονοκρυσταλλικά πάνελ προσφέρουν υψηλή απόδοση, πάνω από 19%. Αυτό σημαίνει ότι μετατρέπουν περισσότερη ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική. Είναι ιδανικά για περιοχές με περιορισμένο χώρο.

Το κόστος είναι επίσης σημαντικό. Τα μονοκρυσταλλικά πάνελ είναι πιο ακριβά λόγω της πιο περίπλοκης διαδικασίας κατασκευής τους. Τα πολυκρυσταλλικά πάνελ είναι πιο οικονομικά και προσφέρουν καλή επιλογή για μεγαλύτερους χώρους.

Αισθητικά, οι μονοκρυσταλλικοί συλλέκτες έχουν μαύρο χρώμα. Οι πολυκρυσταλλικοί έχουν γαλάζια απόχρωση. Και οι δύο τύποι έχουν μακροχρόνια διάρκεια ζωής, πάνω από 25 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να είναι καλές επιλογές ανάλογα με τις ανάγκες.