Αγοράστε φωτοβολταϊκά online από το leditnow.gr και εξοικονομήστε ενέργεια με τις καλύτερες λύσεις για το σπίτι σας.

Ορόσημο το 2024: Οι Φωτοβολταϊκές Εγκαταστάσεις Ξεπερνούν το 10 GW

Ιστορικό Ρεκόρ για την Ελληνική Αγορά Φωτοβολταϊκών

Το 2024 αναμένεται να είναι μια χρονιά-σταθμός για τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, καθώς η συνολική εγκατεστημένη ισχύς προσεγγίζει το «φράγμα» των 10 GW. Σύμφωνα με ενημέρωση του Σεπτεμβρίου, η ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών βρίσκεται σε πορεία υπέρβασης του προηγούμενου ρεκόρ του 2023, που είχε καταγραφεί στα 1,59 GW.

Τα Στοιχεία της ΣΕΦ και οι Προβλέψεις

Ο Στέλιος Ψωμάς, σύμβουλος πολιτικής του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταïκών (ΣΕΦ), αναφέρει ότι κατά τους πρώτους εφτά μήνες του 2024, η νέα εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή ισχύς φτάνει το 1,5 GW, με εκτιμήσεις ότι έως το τέλος του χρόνου μπορεί να προστεθούν επιπλέον 500 MW από μικρές εγκαταστάσεις.

Αναμένοντας Νέες Προσθήκες

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς για το 2024 θα φτάσει τουλάχιστον τα 2 GW. Επιπλέον, 100 MW νέων φωτοβολταϊκών συστημάτων, που σχετίζονται με αυτοκατανάλωση, είναι προγραμματισμένα να προστεθούν φέτος μέσω προγραμμάτων net metering.

Κλείσιμο του Κεφαλαίου Net Metering

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα net metering σταμάτησε την άνοιξη του 2023 και αντικαταστάθηκε από το net billing. Αυτό προσδιορίζει μία σημαντική αλλαγή στον τρόπο χρηματοδότησης και υποστήριξης των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.

Επίτευξη Στόχων ΕΣΕΚ

Η ραγδαία ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα καθιστά ολοένα και πιο εφικτό τον στόχο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), σύμφωνα με τον οποίο η εγκατεστημένη ισχύς αναμένεται να φτάσει τα 13,5 GW μέχρι το 2030. Μάλιστα, αναλύσεις δείχνουν ότι αυτό το επίπεδο μπορεί να επιτευχθεί νωρίτερα, ήδη από το 2026.

Καθυστέρηση στην Αποθήκευση Ενέργειας

Όσο αυξάνεται η εγκατεστημένη ισχύς από φωτοβολταϊκά, αυξάνονται και οι ανησυχίες σχετικά με την αποθήκευση ενέργειας. Με τις περικοπές πράσινης ενέργειας να τριπλασιάζονται φέτος, οι παραγωγοί οφείλουν να βρουν λύσεις για την αποθήκευση, που αποτελεί έναν κρίσιμο κρίκο στη συνολική αλυσίδα παραγωγής ενέργειας.

Περικοπές στην Πράσινη Ενέργεια

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΣΕΦ, οι περικοπές πράσινης ενέργειας έχουν φτάσει τις 632 Γιγαβατώρες μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, αναμένοντας περαιτέρω αύξηση. Αυτό σημαίνει ότι οι περικοπές θα μπορούσαν να υπερβούν το 1 Τεραβατώρα μέχρι το τέλος του 2024.

Μηδενικές/Αρνητικές Τιμές στην Χονδρική Αγορά

Η αύξηση των περικοπών συνοδεύεται από την εμφάνιση μηδενικών ή αρνητικών τιμών ενέργειας στη χονδρική αγορά, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον προκλήσεις για τους παραγωγούς ΑΠΕ.

Στρατηγικές Αντιμετώπισης

Για να αποφευχθούν οι συνέπειες των περικοπών και των χαμηλών τιμών, οι επιχειρήσεις του τομέα της πράσινης ενέργειας θα πρέπει να επενδύσουν άμεσα σε συστήματα αποθήκευσης, προκειμένου να διασφαλίσουν την οικονομική τους βιωσιμότητα.

Προβλέψεις για την Εγκατάσταση Μπαταριών

Οι παράγοντες της αγοράς τονίζουν την ανάγκη για εγκατάσταση μπαταριών ισχύος 4,3 GW έως το 2030, το οποίο όμως δεν επαρκεί για να συμβαδίσει με την αυξανόμενη φωτοβολταϊκή παραγωγή. Η αύξηση αυτή θα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον τα 7,5-8 GW.

Μείωση Κόστους Δαπάνης Ενέργειας

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ανανεώσιμης Ενέργειας (IRENA), το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 48% το 2023, καθιστώντας την χώρα πρωτοπόρο στην περιοχή.

Φωτοβολταϊκή Υπεροχή στην Ευρώπη

Η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον δεύτερη στην Ευρώπη ως προς τις προσθήκες φωτοβολταϊκών ανά κάτοικο, ακολουθώντας τη Γερμανία. Συγκεκριμένα, προστέθηκαν 15,4 MW ανά 100.000 κατοίκους.

Σημαντικές Ευκαιρίες για το Μέλλον

Η αυξανόμενη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών προκαλεί ευκαιρίες για καινοτομία και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση της αποδοτικότητας και της βιωσιμότητας.

Η Σημασία της Βιωσιμότητας

Στην εποχή της μετάβασης προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η βιωσιμότητα παραμένει καθοριστικής σημασίας, καθώς οι επιλογές που κάνουν οι παραγωγοί και οι καταναλωτές ενδέχεται να καθορίσουν το μέλλον της ενέργειας στην Ελλάδα.

Συμπέρασμα

Η ταχεία ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα προσφέρει μία ευχάριστη προοπτική για το μέλλον, με την ελπίδα ότι οι κατάλληλες στρατηγικές αποθήκευσης και στήριξης θα συμπληρώσουν την ανάπτυξη αυτή. Με την εγκατεστημένη ισχύ να αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 GW, η Ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών προοδεύει και ενδυναμώνει τις πιθανότητες για μία βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση.

πηγή