Η Ελλάδα δίνει μεγάλη σημασία στην ενεργειακή αυτονομία. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών είναι κρίσιμη για αυτό. Η κυβέρνηση έχει προσφέρει επιδοτήσεις μέσω του προγράμματος “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη”.

Αυτό προσφέρει 238 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αυτονομία. Νοικοκυριά και αγρότες μπορούν να ζητήσουν έως 65% επιδότησης. Οι αιτήσεις παραμένουν ανοιχτές μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024 ή μέχρι εξάντλησης πόρων.

Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»

Το πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στη στέγη προσφέρει σημαντικές επιδοτήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Αυτά τα συστήματα μπορούν να τοποθετηθούν σε οικίες και επαγγελματικές εγκαταστάσεις. Η συνολική επιδότηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας φτάνει τα 238 εκατ. ευρώ.

Η επιδότηση καλύπτει ποσοστά από 40% έως 60% του συνολικού κόστους εγκατάστασης. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχορηγήσεις μπορούν να φτάσουν έως 1.200€ ανά kWp. Οι ευάλωτοι πολίτες, οι αγρότες και όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα μπορούν να επωφεληθούν από αυξημένη επιδότηση.

Ο μέγιστος επιλέξιμος χωρισμός ισχύος για το φωτοβολταϊκό σταθμό είναι 2MW. Η μέγιστη επιλέξιμη χωρητικότητα για μπαταρίες φτάνει τα 2 ωρών. Η επιδότηση μπαταρίας καλύπτει έως 40% του κόστους.

Για να υποβάλετε αίτηση, πρέπει να έχετε τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, σύμβαση σύνδεσης και πιστοποιητικά εξοπλισμού. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη μειώνει το ετήσιο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης, αυξάνει την αξία του ακινήτου.

Ο στόχος του προγράμματος είναι να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά τουλάχιστον 30%. Θέλει επίσης να υποκαταστήσει τουλάχιστον 35% της ηλεκτρικής ενέργειας που μια επιχείρηση χρησιμοποιεί από το δίκτυο με την ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά.

Υπάρχουν επιδοτήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα;

Οι επιδοτήσεις φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να μειώσετε το κόστος εγκατάστασης. Το πρόγραμμα της ΔΕΔΔΗΕ το 2023 καλύπτει το 40-60% του κόστους. Υπάρχει ειδική επιδότηση για μπαταρίες στα net metering, με ποσοστά από 90% έως 100%.

Για να αιτηθείτε, πρέπει να συμπληρώσετε και να υποβάλετε δικαιολογητικά ηλεκτρονικά. Οι δικαιούχοι περιλαμβάνουν ευάλωτα νοικοκυριά, επαγγελματίες αγρότες και πολίτες με διάφορα εισοδήματα. Η επιδότηση βοηθά στην οικονομική αυτονομία και μειώνει το κόστος ηλεκτρικού.

Το αρχικό κόστος για την εγκατάσταση μπορεί να φτάσει τα 12.000 ευρώ. Με την επιδότηση, η επένδυση γίνεται πιο προσιτή. Οι δικαιούχοι πρέπει να διατηρήσουν τον εξοπλισμό για πέντε χρόνια. Για να υποβάλετε αίτηση, χρειάζεται συμφωνία σύνδεσης και καταβολή 458,80 ευρώ.

Συμπέρασμα

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη” είναι μια σημαντική πρωτοβουλία. Προωθεί τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Με 200 εκατομμύρια ευρώ, βοηθά νοικοκυριά και αγρότες να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά.

Οι επιδοτήσεις φτάνουν έως 75% για νοικοκυριά και 10 χιλ. ευρώ για αγρότες. Αυτό κάνει την επιλογή αυτή προσιτή και βιώσιμη. Οι δικαιούχοι μπορούν να εξοικονομήσουν έως 3 χιλ. ευρώ ετησίως.

Το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη” έχει περιορισμένη διάρκεια. Αλλά, οι πιθανότητες για πράσινο μέλλον στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερες από ποτέ. Αυτοί που επιλέγουν αυτήν την κατεύθυνση, επενδύουν στην ενεργειακή επάρκεια και την αειφορία.