Η ζήτηση για φωτοβολταϊκά έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική για επαγγελματίες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών. Η IRENA αναφέρει ότι τα φωτοβολταϊκά παρέχουν 3,61 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Το πρόγραμμα GSS-VET βοηθά 2.500 εργαζόμενους να γίνουν ειδικοί σε φωτοβολταϊκά και γεωθερμικά. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν για την τεχνολογία, εγκατάσταση και συντήρηση. Το πρόγραμμα διαρκεί περίπου ένα μήνα, με 12 ώρες εκπαίδευσης την εβδομάδα.

Η κατανόηση της συντήρησης και απόδοσης των φωτοβολταϊκών είναι κρίσιμη. Η εκπαίδευση βοηθά τους συμμετέχοντες να προχωρήσουν στην καριέρα τους. Επιπλέον, προωθεί βιώσιμες ενεργειακές λύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για φωτοβολταϊκά συστήματα

Πολλοί τεχνικοί σχολές και κοινοτικά κολέγια στην Ελλάδα προσφέρουν πιστοποιημένα προγράμματα κατάρτισης για φωτοβολταϊκά. Αυτά τα προγράμματα συνδυάζουν θεωρία και πρακτική, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να μάθουν ό,τι χρειάζεται. Το ΚΔΒΜ ΕΥΡΩΠΡΟΟΔΟΣ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και την Unicert, προσφέρει εργαστήρια φωτοβολταϊκών για πρακτική εκπαίδευση.

Η διάρκεια της εκπαίδευσης είναι έξι μήνες, με τρεις μήνες για θεωρία και τρεις για πρακτική. Μετά την ολοκλήρωση, οι συμμετέχοντες μπορούν να πιστοποιηθούν. Το πρόγραμμα καλύπτει πολλά θέματα, όπως το σχέδιο, την εγκατάσταση, την λειτουργία των συστημάτων και τις νομικές απαιτήσεις.

Μετά την πιστοποίηση, υπάρχει προαιρετική εργασία για δύο μήνες σε επιχειρήσεις με φωτοβολταϊκά. Σε περίπτωση αποτυχίας στις εξετάσεις, υπάρχει δωρεάν συμμετοχή σε επαναληπτικές. Έτσι, όλοι μπορούν να ολοκληρώσουν την κατάρτισή τους επιτυχώς.

Υπάρχουν προγράμματα εκπαίδευσης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών;

Η ζήτηση για επαγγελματίες στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αυξάνεται. Το πρόγραμμα κατάρτισης φωτοβολταϊκών δίνει τις απαραίτητες γνώσεις. Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν σε εργαστήριο φωτοβολταϊκών.

Το πρόγραμμα διαρκεί περίπου 1 μήνα. Οι συμμετέχοντες δουλεύουν 12 ώρες την εβδομάδα. Θα κάνουν εξετάσεις και μπορούν να επαναλάβουν αν χρειαστεί.

Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν σε εταιρείες ή να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Το πρόγραμμα είναι σημαντικό για την καριέρα τους. Προσφέρει ευκαιρίες στην αγορά εργασίας.

Συμπέρασμα

Η ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά, αυξάνεται συνεχώς. Αυτό κάνει τα προγράμματα για την εγκατάσταση τους πολύ σημαντικά. Οι ευκαιρίες για καριέρα σε αυτόν τον τομέα είναι πολλές και αναμένεται να αυξηθούν.

Το πρόγραμμα GSS-VET βοηθά 2.500 εργαζόμενους μέχρι το 2025 να γίνουν ειδικοί. Έχουν συμμετοχή εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων από διάφορες χώρες. Αυτό δίνει στους εκπαιδευόμενους σημαντική διεθνή εμπειρία.

Οι εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών συστημάτων μπορούν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους. Με την κατάλληλη εκπαίδευση, μπορούν να γίνουν ηγέτες στον τομέα της ενέργειας. Αυτό βοηθά στην αειφορία και βιωσιμότητα της κοινωνίας μας.