Ανάπτυξη και Προβλήματα στον Διαγωνισμό Φωτοβολταϊκών Στην Κρήτη και Πελοπόννησο

Η αναμονή των αιτούντων για την απόκτηση αδειών κατασκευής φωτοβολταϊκών σταθμών στην Κρήτη και την Πελοπόννησο παρατείνεται, καθώς οι εξελίξεις γύρω από τους διαγωνισμούς αυτούς συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία. Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, απάντησε σε σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Βουλευτή Ηρακλείου, Φραγκίσκο Παρασύρη, και έδωσε σαφή στοιχεία για την πορεία των διαδικασιών.

Στο έγγραφο που προσκόμισε η Υφυπουργός, περιλαμβάνονται πληροφορίες από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), καθώς και από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), οι οποίοι θα κληθούν να δώσουν περαιτέρω διευκρινίσεις και να προχωρήσουν στην εξέταση των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί.

Η επικαιρότητα του θέματος οδήγησε την Υφυπουργό να επισημάνει πως οι συγκεκριμένες περιοχές υπάρχουν ζητήματα κορεσμού, τα οποία δυσχεραίνουν τη χορήγηση επιπλέον ηλεκτρικού χώρου. Πιο συγκεκριμένα, απαιτείται εισήγηση εκ μέρους των Διαχειριστών προκειμένου να αξιολογηθεί η δυνατότητα χορήγησης επιπλέον ισχύος για την εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών σταθμών.

Η ΡΑΑΕΥ, σε επικοινωνία της με τον ΔΕΔΔΗΕ, τόνισε τη σημασία της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης των αιτούντων κατά τη διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων. Η Αρχή αναγνωρίζει την ανάγκη για σαφή κατευθυντήρια γραμμή, ώστε να διασφαλιστεί η ισότητα των ευκαιριών για όλους τους ενδιαφερόμενους.

Ωστόσο, οι πληροφορίες δείχνουν ότι οι αιτήσεις έχουν καθυστερήσει, με εκατοντάδες επενδυτές να παραμένουν σε αβεβαιότητα μετά από 18 μήνες από τη διεξαγωγή των διαγωνισμών. Οι αιτούντες που είχαν υποβάλει αίτηση, ακόμη και αν έχουν ολοκληρώσει τις προϋποθέσεις τους, βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα θολό τοπίο, χωρίς καθοδήγηση για τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με την Υφυπουργό, οι προγραμματισμένες διαδικασίες θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, αλλά απαιτείται σταθερή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για την επίλυση των εκκρεμοτήτων. Αυτό προϋποθέτει άμεσες ενέργειες ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης των ενστάσεων και η χορήγηση όρων σύνδεσης.

Το ΥΠΕΝ επισημαίνει ότι όλες οι απαιτούμενες πληροφορίες θα διαβιβαστούν άμεσα στους ενδιαφερόμενους, παρέχοντας διαφάνεια στη διαχείριση της κατάστασης, εν μέσω εντονότερης πίεσης από τους επενδυτές.

Αν και οι πρώτες αιτήσεις σύνδεσης έχουν ήδη εξεταστεί και οι πρώτες προσφορές σύνδεσης εκδόθηκαν, οι διαδικασίες συνεχίζονται με αργό ρυθμό. Το γεγονός αυτό επιβαρύνει τις επιχειρηματικές στρατηγικές και το οικονομικό σχέδιο των επενδυτών, οι οποίοι παραμένουν μετέωροι.

Έχει υποβληθεί μεγάλη σειρά ενστάσεων, οι οποίες καλύπτουν μια ευρεία γκάμα περιπτώσεων από διαφορετικούς επενδυτές. Η ΡΑΑΕΥ έχει δεσμευτεί να εξετάσει τις ενστάσεις αυτές με αντικειμενικότητα και βάση τις αρχές της διαφάνειας, ώστε να μη ζημιωθούν οι νόμιμοι αιτούντες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για πολλές περιπτώσεις, οι διεκδικήσεις έχουν στραφεί και δικαστικά, με σημαντικές καταθέσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κάτι που προσθέτει επιπλέον πίεση στην ευρύτερη διαδικασία.

Είναι καθοριστικής σημασίας για την αγορά των ΑΠΕ η ταχύτερη επίλυση αυτών των ζητημάτων, καθώς η χώρα δείχνει δέσμευση για τη στήριξη της πράσινης ενέργειας και της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά η καθυστέρηση μπορεί να υπονομεύσει αυτή τη στρατηγική.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Ενέργειας τονίζει ότι θα καταβληθούν όλοι οι απαραίτητοι οι πόροι και οι ενέργειες για την εξεύρεση λύσεων, ώστε οι περιοχές που πλήττονται από τον κορεσμό να αποκτήσουν τη δυνατότητα για νέες επενδύσεις και διασύνδεσεις.

Τέλος, η ολοκλήρωση της εκδίκασης των ενστάσεων σε εύλογο χρονικό διάστημα είναι επιτακτική. Η προσοχή στρέφεται επόμενα στη διαχείριση της παρούσας κατάστασης και στην προώθηση των προσφορών σύνδεσης στους υποψήφιους επενδυτές.

Συνοψίζοντας, η κατάσταση γύρω από τις άδειες φωτοβολταϊκών σταθμών στην Κρήτη και την Πελοπόννησο είναι πολύπλοκη και απαιτεί τη συντονισμένη δράση όλων των εμπλεκομένων. Η διαφάνεια, η επικοινωνία και η άμεση επίλυση των προβλημάτων είναι κλειδιά για την απρόσκοπτη προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα.