6 Λάθη που κάνουμε στα φωτοβολταϊκά

6 Λάθη που κάνουμε στα φωτοβολταϊκά

Οι φωτοβολταϊκοί συλλέκτες αποτελούν μια ολοένα και πιο δημοφιλή εναλλακτική πηγή ενέργειας. Ωστόσο, κατά την εγκατάσταση και τη συντήρηση τους, πολλές φορές κάνουμε κάποια λάθη που μειώνουν την αποδοτικότητά τους. Ας δούμε, λοιπόν, τα 6 συνηθέστερα λάθη που κάνουμε:

1. Ακατάλληλος τοποθεσία εγκατάστασης

Ένα λάθος που συχνά κάνουμε είναι όταν επιλέγουμε τη λανθασμένη τοποθεσία για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συλλεκτών. Απαιτείται μια τοποθεσία όπου οι συλλέκτες να λαμβάνουν μέγιστη ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, πρέπει να αποφεύγονται σκιερά μέρη και εμπόδια που μπορούν να εμποδίσουν τη φωτεινότητα του ήλιου.

2. Ανεπαρκής συντήρηση

Η καλή συντήρηση των φωτοβολταϊκών συλλεκτών είναι απαραίτητη για εξασφαλίσει τη μακροζωία τους και τη μέγιστη απόδοσή τους. Πολλές φορές, όμως, παραγνωρίζουμε τη σημασία της συντήρησης και αυτό αποτελεί ένα σοβαρό λάθος. Πρέπει να τους ελέγχουμε τακτικά, να καθαρίζουμε τα φίλτρα από σκόνη και να επιδιορθώνουμε αμέσως οποιαδήποτε βλάβη.

3. Μεγάλοι ηλικίακοί παράγοντες

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα έχουν μια περιορισμένη ζωή και με την πάροδο του χρόνου υπόκεινται σε φθορές. Αδιάφορη συντήρηση και έλλειψη αναβαθμίσεων μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της απόδοσης. Ένα ακόμη συνηθισμένο λάθος που κάνουμε είναι να δεσμεύουμε χώρο με ανίκανες συσκευές ή παλιές τεχνολογίες που δεν είναι πλέον αποδοτικές.

4. Καλώδια χωρίς προστασία

Τα καλώδια που συνδέουν τους φωτοβολταϊκούς συλλέκτες με τον διαχειριστή ενέργειας πρέπει να έχουν κατάλληλη προστασία. Πολλές φορές, όμως, αγνοούμε τις σημαντικές απαιτήσεις που έχουν τα καλώδια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο ατύχημα ή βλάβη, ειδικά αν τα καλώδια περνούν μέσα από περιοχές με υγρασία ή εκτείνονται σε πολύμηκρους χώρους.

5. Λανθασμένη διαδικασία εγκατάστασης

Η λανθασμένη διαδικασία εγκατάστασης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα και αστάθεια των φωτοβολταϊκών συλλεκτών. Αυτό συμβαίνει όταν παραλείπουμε την τήρηση των οδηγιών του κατασκευαστή και δεν χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα εργαλεία και υλικά για την εγκατάσταση.

6. Ανεπαρκής προγραμματισμός

Ο ανεπαρκής προγραμματισμός του φωτοβολταϊκού συστήματος μπορεί να προκαλέσει μείωση της απόδοσης. Πρέπει να επιλέξουμε τον σωστό ελεγκτή φόρτισης και να προγραμματίσουμε το σύστημα με βάση τις ειδικές ανάγκες του ως προς την παραγωγή και αποθήκευση της ενέργειας.

Συνοψίζοντας, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε αυτά τα 6 συνηθισμένα λάθη στην αντιμετώπιση και συντήρηση των φωτοβολταϊκών συλλεκτών μας. Με τη σωστή τοποθέτηση, συντήρηση, προγραμματισμό και επιθεώρηση, θα εξασφαλίσουμε μια αποδοτική και αξιόπιστη πηγή ενέργειας για το μέλλον μας!


27 COMMENTS

  1. Ειμαι ραδιοερασιτεχνης μιλω με τον ασυρματο με ολο τον κοσμο, ομως αφοτου εβαλα πανελ και ινβερτερ δεν μπορω να ακουσω τιποτα. πολυ παρασιτο σε ολεςτις συχνοτητες. Τελικα για εμενα το συστημα ειναι αχρηστο.

  2. Καλησπέρα. Ευχαριστούμε για τα βίντεο και το κανάλι σας γενικότερα! Μπορεί ένας που δεν είναι ηλεκτρολόγος και δεν έχει καμία άδεια να στήσει ένα αυτόνομο φωτοβολταικό πολύ μικρής ισχύος 100W για μία συνεχής κατανάλωση 100Wh/24ωρο εάν απλά γνωρίζει το αντικείμενο; Η χρειάζεται άδεια και σχέδιο;

  3. Πραγματικά θα μας τρελλάνεις.
    Αναφέρεσαι σε συστήματα εκατομμυρίων ευρώ, και λες ότι αυτός που θα τα ξοδέψει, θα χρησιμοποιεί λάμπες πυρακτώσεως (που δεν υπάρχουν), και ότι κατά την εγκατάσταση θα τα κάνει ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ λάθος, ότι την εγκατάσταση θα την κάνουν τα ανηψάκια του της δευτέρας δημοτικού, κλπ.
    Μεθυσμένος είσαι?

  4. Βρε φίλε θα μας τρελλάνεις, εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν παράγονται λάμπες πυρακτώσεως ,και σίγουρα κάποιος που θα ξοδέψει 150-200χιλιάδες για να ντύσει το σπίτι με φ/βολταϊκά, και του καεί μια λαμπα και κατά τύχη βρεί μία παλιά πυρακτώσεως δεν θα την βάλει αλλά θα πάει στο ψιλικατζίδικο να πάρει λεντ.
    Και μιλάμε ΑΝ τύχει και του έχει ξεμείνει καμμιά πυρακτωσεως

  5. ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΕΝΑ ΚΑΡΟ ΧΡΗΜΑΤΑ …ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ …ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ …ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ !!!!! ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΛΟ ΗΛΙΟ …ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ …ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΟΣΟ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ…ΚΑΙ ΑΜΑ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΙΝ ΣΑΣ ΟΤΙ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΓΩΝΕΙ ( ΑΣΕ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΄΄ΕΙΔΙΚΟΙ΄΄΄ΠΕΡΙ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ !! ΤΡΙΧΕΣ ΔΗΛ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΟΒΑΡΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ) ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΛΑΜΠΑ ΝΑ ΑΝΑΨΕΤΕ !!!!
    ΜΕΤΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ….
    ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΟΛΟ ΑΥΤΟ !!!!
    ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΜΕ ΚΑΘΕΤΑ ΠΤΕΡΥΓΙΑ ΟΧΙ ΕΛΙΚΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΄΄ΠΙΑΝΕΙ΄΄ ΟΛΟ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΑΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ ΒΑΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΑ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ !!! ΠΕΡΑ ΤΟΥ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΥΠΟΗΧΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΜΒΥΑ ΟΝΤΑ ….
    ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΤΑ ΛΕΕΙ ΑΥΤΑ ?? ΚΑΝΕΙΣ !! ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΑΓΝΟΙΑ ….

  6. Παιδιά είμαι ηλεκτρολόγος και μάθετε ότι στην ηλεκτρολογία δεν συμβαίνουν μαγικά!!!!!!! δουλέψτε τα Φ/β σας όταν έχετε παραγωγή (η ανεμογεννήτρια) γιατί δεν απασχολείται τις μπαταρίες.ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΙΣΜΟΣ!!!όλες σας τις εργασίες την ημέρα όχι τη νύχτα, όπως πλυντήριο, μαγείρεμα κ.α!!! είναι πολύ βασικό!!!

  7. Καλησπέρα σας
    Θα ήθελα να ρωτήσω εάν γνωρίζετε που να απευθυνθώ για αυτόνομη εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στο Ηράκλειο Κρήτης

  8. Σοβαρός παράγοντας για την απόδοση των ΦΒ πλαισίων είναι και η θερμοκρασία. Οι μετρήσεις STC γίνονται με θερμοκρασία κυψέλης στους 25 βαθμούς (που σημαίνει θερμοκρασία περιβάλλοντος κάτω από 20) που αυτό με την σειρά του σημαίνει ότι την μέγιστη απόδοση θα την δεις τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Αντίθετα η μέτρηση NOCT θεωρεί ότι η ηλιακή ακτινοβολία είναι 800W/m2 και η μέτρηση γίνεται με θερμοκρασία περιβάλλοντος 20 βαμούς Κελσίου (μάλλον είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα).

  9. Το μοντέλο επένδυσης σε φωτοΒκα πάρκα απέτυχε στην Ελλάδα και με παράλληλη αποτυχία η καταστροφή πολύτιμης καλλιεργήσιμης γης.
    Το μέλλον της Ελλάδας αλλά και τις ανθρωπότητας είναι στο Υδρογόνο και στην Γεωθερμια.
    Επίσης μια χρονικα ενδιάμεση λύση για την λήξη χρησης λιγνίτη αλλα παραγωγικής εκμετάλλευσης των ατμό Γεννητριων Είναι η χρήση πάρκων υπερθέρμανσης λαδιού για μετατροπη νερου σε ατμό.
    Ξεχωριστά το παραπάνω βίντεο το θεωρώ ακριβέστερο και ευχαριστώ για τις συμβουλές.

  10. Για τον απλό κόσμο που δεν έχει γνώσεις πάνω στο αντικείμενο αυτά του ακούγονται πολλά και υπερβολικά. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι σε ένα τέτοιο σύστημα είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας για τη θέρμανση το μαγείρεμα και το ζεστό νερό . Εκεί πέφτουμε απευθείας κατακόρυφα στο κόστος υλοποίησης του συστήματος

  11. φωτοβολταικα ωραια αλλα ασυμφορα για την τσεπη μας …..οι μπαταριες σε 4 χρονια χανουν την λειτουργικοτητα τους …ειναι πανακριβες ..οπως και οι συσκευες ινβερτερ…..που για να γυρισουν τα 12v η 24v στα 220v καταναλωνουν το 30% ενεργειας του φωτοβολταικου …..η μονη λυση συμφερουσα στον απλο κοσμο ….ειναι το υδρογονο δηλαδη νερακι του θεου….που με μια συσκευη υδρογονου …..και μια γεννητρια που την γυρναμε σε καυσιμο νερου …..την εγκαθισταμε στο υπογειο η σε χωρο με καλη ηχομονωση ..να μην μας ενοχλη ο θορυβος …..λυθηκε το ζητημα …αλλα οι εταιριες καρτελ προωθουν φωτοβολταικα …..και οχι την συσκευη του φτωχου ….αυτα καλη συνεχεια

  12. Πολυ βιντεο. Μηπως μπορειτε να προτεινετε καποια καλη εφαρμογη η οποια να μπορει να υπολογισει των αριθμο μπαταριων που θα χρειαστουν για δημιουργια αυτονομου ηλεκτρικου συστηματος?