Η ενεργειακή αυτονομία αποτελεί πλέον μια ελκυστική επιλογή για πολλούς, προσφέροντας οικονομίες, περιβαλλοντική συνείδηση και ανεξαρτησία από τους παραδοσιακούς παρόχους ενέργειας.

Τι είναι η ενεργειακή αυτονομία;

Συνοψίζοντας, η ενεργειακή αυτονομία σημαίνει την παραγωγή και κατανάλωση της δικής σας ηλεκτρικής ενέργειας, απαλλάσσοντάς σας από την εξάρτηση από το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Πώς να γίνετε αυτόνομοι:

  1. Επιλέξτε την κατάλληλη λύση:
  • Φωτοβολταϊκά: Η πιο δημοφιλής επιλογή, μετατρέπει το ηλιακό φως σε ηλεκτρική ενέργεια.
  • Αιολική ενέργεια: Ιδανική για περιοχές με ισχυρούς ανέμους.
  • Υδροηλεκτρική ενέργεια: Χρησιμοποιεί την κινητική ενέργεια του νερού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Γεωθερμική ενέργεια: Εξάγει θερμότητα από το εσωτερικό της γης.
  1. Εκτιμήστε τις ανάγκες σας:

Υπολογίστε την κατανάλωση ενέργειας σας για να προσδιορίσετε το μέγεθος του συστήματος που χρειάζεστε.

  1. Επιλέξτε τον εξοπλισμό:

Πάνελ, ανεμογεννήτριες, υδροστρόβιλους ή γεωθερμικούς αντλίες, ανάλογα με την επιλογή σας.

  1. Εγκατάσταση:

Αναζητήστε αδειούχους εγκαταστάτες για την ασφαλή και σωστή τοποθέτηση του συστήματος.

  1. Σύνδεση στο δίκτυο:

Επιλέξτε “νετ metering” για να πωλείτε πλεόνασμα ενέργειας στο δίκτυο ή “net billing” για να αγοράζετε ενέργεια όταν η παραγωγή σας δεν επαρκεί.

Κόστος:

Το κόστος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Τύπος συστήματος
  • Μέγεθος
  • Τοποθεσία
  • Εγκατάσταση

Ενδεικτικά, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα 5kW κοστίζει περίπου 8.000€ – 10.000€, ενώ ένα αιολικό σύστημα 1kW περίπου 5.000€ – 7.000€.

Κίνητρα:

Πολλά κράτη προσφέρουν επιδοτήσεις και κίνητρα για την ενθάρρυνση της ενεργειακής αυτονομίας. Ενημερωθείτε για τα διαθέσιμα προγράμματα στην περιοχή σας.

Οφέλη:

  • Οικονομίες: Μείωση ή εξάλειψη των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Περιβαλλοντική συνείδηση: Μείωση του άνθρακα και προστασία του περιβάλλοντος.
  • Ενεργειακή ανεξαρτησία: Απαλλαγή από τους αυξομειώσεις τιμών και διακοπές ρεύματος.

Συμπέρασμα:

Η ενεργειακή αυτονομία αποτελεί μια βιώσιμη και οικονομικά συμφέρουσα λύση για την κάλυψη των ενεργειακών σας αναγκών. Με προσεκτική μελέτη, σωστή επιλογή και υλοποίηση, μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη της αυτονομίας και να συμβάλλετε στην προστασία του περιβάλλοντος.

Συχνές Ερωτήσεις για την Ενεργειακή Αυτονομία

1. Πόσο καιρό χρειάζεται για να αποσβεσθεί η επένδυση;

Ο χρόνος αποσβέσεως εξαρτάται από το κόστος του συστήματος, τις ετήσιες αποταμιεύσεις σας σε ενέργεια και τους κρατικούς επιδοτήσεις. Γενικά, ο χρόνος αποσβέσεως ενός φωτοβολταϊκού συστήματος κυμαίνεται μεταξύ 5-10 ετών.

2. Είναι κατάλληλη η ενεργειακή αυτονομία για όλους;

Η καταλληλότητα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Διαθέσιμος χώρος: Τα φωτοβολταϊκά πάνελ απαιτούν επαρκή ηλιοφάνεια και χώρο εγκατάστασης.
  • Κατανάλωση ενέργειας: Αν η κατανάλωσή σας είναι πολύ υψηλή, μπορεί να μην είναι οικονομικά αποδοτικό.
  • Κλιματολογικές συνθήκες: Οι περιοχές με υψηλή ηλιοφάνεια και άνεμο είναι πιο κατάλληλες.

3. Τι συντήρηση απαιτείται;

Τα συστήματα ενεργειακής αυτονομίας απαιτούν περιορισμένη συντήρηση. Οι φωτοβολταϊκοί συλλέκτες χρειάζονται περιστασιακό καθαρισμό και οι ανεμογεννήτριες περιοδικούς ελέγχους.

4. Τι συμβαίνει όταν παράγω περισσότερη ενέργεια από αυτή που χρειάζομαι;

Με το “net metering” μπορείτε να πουλήσετε την περίσσεια ενέργεια στο δίκτυο και να λάβετε οικονομική αποζημίωση. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποθηκεύσετε την ενέργεια σε μπαταρίες για νυχτερινή χρήση.

5. Υπάρχουν οικονομικοί λόγοι πέρα από τις χαμηλότερες χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος;

Ναι. Πολλές χώρες προσφέρουν φορολογικές ελαφρύνσεις και κίνητρα για την εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ενημερωθείτε για τα ισχύοντα προγράμματα στην περιοχή σας.

Συμπέρασμα

Η ενεργειακή αυτονομία δεν είναι απλώς ένας τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και μια μακροπρόθεσμη επένδυση στο μέλλον. Ερευνήστε τις διαθέσιμες επιλογές, λάβετε υπόψη τις ανάγκες σας και προχωρήστε προς την ενεργειακή ανεξαρτησία!

40 COMMENTS

  1. EMAIL επικοινωνίας Fixit.adypapas@gmail.com

    Βρείτε ανταλλακτικά & αναλώσιμα για όλες τις μάρκες ηλεκτρικών συσκευών. Άμεση αποστολή ανταλλακτικών σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο με ACS Courier ή BOX NOW. Μπείτε στο https://kokoris.gr/ ή επικοινωνήστε τηλεφωνικώς στο 2751021800 κα μέσω μηνύματος viber στο 6934706968.

    έχουμε και τικ τοκ !!
    https://www.tiktok.com/@ady_papas.youtube?_t=8fMb48aQSiP&_r=1
    Ερχονται η τρέχουν διαγωνισμοί και κληρώσεις στο instagram μπες εδώ! https://instagram.com/adypapas_fixityourself?utm_medium=copy_link

  2. Τί άποψη έχετε για τις ανεμογεννήτριες οικιακής χρήσης των 6 KW; Θα μπορούσαν να συνδυαστούν με τα ηλιακά πάνελ; Αν ναι θα μπορούσε κάποιος να πετύχει πλήρη αυτονομία με 8 ηλιακά πάνελ, ανεμογεννήτρια και εφεδρική γεννήτρια πετρελαίου;

  3. Ανδρέα καλησπέρα. Είμαι σιγουρος ότι είναι ένα από τα καλύτερα VIDEO που ανέβασες, εστίασες σε αυτά που αναρωτιέται ο κάθε ένας που θέλει να φτιάξει ενα φωτοβολταϊκό σύστημα. Θα ήθελα να δώσεις λίγα παραπάνω χαρακτηριστικά- προδιαγραφές στην επιλογή των πάνελ, τι να προσέξουμε στην αγορά τους. Να είσαι καλά συνέχισε έτσι μπράβο!!!!

  4. Δεν μας ειπες ποσο διαρκουν αυτα τα 6κ . Δηλαδη ποσα χρονια βγαζουν ? Και τι κινδυνος πυρκαγιας υπαρχει.. αν υπαρχει. Ευχαριστουμε πολυ

  5. ποια ειναι η διαφορα του συστηματος 12 , 24 ,η 48 volt αν μπορουσε παρακαλω καποιος να μου απαντηση,ευχαριστω εκ των προτερων.

  6. Καλησπέρα, μπράβο για την προσπάθεια και το βίντεο.
    Προσωπικά αγγίζω σχεδόν το 95% αυτονομίας.
    Η δικη μου εγκατάσταση είναι με PowerStation
    Από 3 Εταιρείες (Ecoflow – Bluetti – Allpowers)
    Συνολικά έχω 12 μπαταρίες με συνολική χωρητικότητα στα 18,5KWh και εχω στην ταράτσα 18 Panel συνολικής χωρητικότητας 4,5KWp
    Εχω ηλεκτρικο Μηχανάκι και ενα μεγάλης κατηγορίας Πατίνι.
    Επίσης ολο μου το σπιτι ειναι με αυτοματισμούς, και smart υποσυστήματα.
    Κανω γενικά αρκετη χρηση ενεργείας αν αναλογιστούμε οτι ο μεσος ορος ειναι τα 29KWh σε κατανάλωση την ημέρα.
    Ο λογος που εχω παει σε PowerStation ειναι σε οποιαδήποτε περίπτωση εχω ξεχωριστά αυτονομα συστήματα, που ουσιαστικα ματσαρω την χρηση ενος κεντρικου Inverter με μεγαλες επιδώσεις σε KW.
    Η λογικη ειναι τα μεγαλα PowerStation (πχ το Delta Pro) μπορούν και σηκώνουν κατι οπως την κουζίνα/θερμοσίφωνα που ενα πραγμα θα κανείς απο τα 2 και υστερα ειναι το Master Συστημα για ολο το σπιτι.
    Το Delta 2 MAX σηκώνει πλυντήριο πιάτων / ρούχων /βραστήρα / εσπρεσιερα /μικροκυμάτων
    Το R1500 Σηκώνει πχ σε μονη βαση το ψυγειο μου.
    και μετα οι υπολοιπες μπαταριες ειναι για TV Για καμερες, για συναγερμο και για PC.
    Ενα θετικο σε κατι τετοιο ειναι οτι μπορεις να ξεκινησεις με 1 Powerstation και αργοτερα να προσθέτεις, οπως και προσθετω και αντίστοιχα και πανελ.
    Ξεκίνησα προπερσι το καλοκαιρι με μια μπαταρια και ενα πανελ και εχω φτασει σε αυτη την δυναμικη.
    Αλλο ενα θετικο ειναι αν βγει μια μπαταρια OFF εχω υπολογισει back-up πανω στο Back-up και δεν μενω χωρις ρευμα με 1 Inverter μονο.
    Το αρνητικο της υπόθεσης ειναι οτι σου πιανει πολυ περισσοτερο χωρο.
    Ειναι ακριβη επένδυση αν υπολογίσεις και την καλωδίωση τις βασεις και τα μετρα προστασίας, γλίτωσα τα εργατικά μιας και είμαι ηλεκτρολόγος και τα έστησα μονος μου, μεχρι και αυτόματο Wi-Fi μεταγωγικο διακοπή έβαλα στον πινακα μου, που ελεγχεται και με Smarthome συστημα οπως Google home ή Alexa.
    σπαστα μεν μεσα σε 1,5 χρονο ξόδεψα γυρω στα 17000€ που θα ηταν 3 φορες κατω σε κοστος σε μια κλασικη εγκατάσταση ή το μισο σε κατι ποιοτικο.

    αυτες οι 29KW Ομως την ημερα μου στοίχιζαν περίπου 6000€ τον χρονο σε Ρευμα
    και η τελευταια μου προσθηκη ηταν το Delta Pro Με 2 Expantion τον δεκεμβριο μαζι με 6 400αρια πάνελ.
    Αυτο που ειδα σαν διαφορα με 10KWh μπαταριες επιπλεον σε σχεση με τις 8.5kw που ειχα μονο και 2kwh σε πανελ ειναι οτι απο 16 δεκεμβριου εως 16 απριλιου εχω καψει μονο 578kwh και ολες οι καταναλωσεις ηταν σε μερες που ειχε κακο καιρο μονο την επομενη ημερα το ξημέρωμα.

    ο απριλιος μονο που ημαστε στα μισα εχει γραψει 56KWh και υπολογιζω πως Μαιος θα ειναι μηδενικος.

    Τις προάλλες ειχε πεσει ενα αμαξι πανω στην κολωνα τις ΔΕΗ και ειχε κοψει το ρευμα σε ολη την γειτονιά, και ημουν ο μονος που ειχε ρευμα και εβλεπα την ταινιαρα μου στην TV.

    Ειναι ελευθερία.

    Τελος στον ελευθερο μου χρονο, περνώ κελια 18650 η 21500 και με μια ηλεκτροποντα φτιαχνω αυτοσχεδιες μπαταριες με BMS Τις πλακας (καθαρα για πειράματα) προς το παρον τα χρησιμοποιω για powerbank ή εχω φτιαξει αυτοσχεδιο inverter PWM απο PSU PC και τροφοδοτω καμια ηλεκτρικη σχαρα ή καμια σομπα.
    Το πιο βασικο οταν δεν θα εχουν εγγυηση πλεον οι μπαταριες μου (θα εχουν βγαλει τα λεφτα τους προφανως) θα μπορω να τις κανω Re-Perpose ή να τις επισκευάζω.

    Τελος αν ειναι καποιος και ζει ψηλα θα εχει σιγουρα και αερα, βαλτε και καμια WindTurbine για Backup , Κατα 90% οποτε δεν εχει ηλιο εχει Αερα, ειναι κανονας.

    Συγνωμη για το σεντονι

    Να στε ολοι καλα!

  7. Χρησιμο το βιντεο. Για μενα η ιστορια αυτη ειναι α) αν καταφερεις να αυτονομηθεις οπου με μαιμουδιες κοβεις εντελως τη ΔΕΗ κτλ κερατιατικα που συνεπαγεται και β) αν γινοταν να πουλούσες στη ΔΕΗ το επιπλεον ρευμα (net metering). Το τελευταίο παρότι θα ήταν εξαιρετικό ειδικά για πχ εξοχικό το καλοκαιρι θα εβγαζες και λεφτα, δεν γινεται στην Ελλάδα. Υπαρχουν φυσικα κι άλλες λύσεις πχ κουζινα φούρνος με αεριο που οι μπουκάλες μπορεί και να έχουν πιο φτηνα απο το ΦΑ.

  8. Πολλα μπραβο για την προσπαθεια. Με τις γνωσεις που εχω αποκτησει και επαγγελματικα και με δοκιμες θα πω καποια πραγματα να σκεφτεις και αν θες τα προσθετεις σε video σου γιατι πραγματικα το προσπαθεις να βοηθησεις. Τα πανελ ειναι συγκριτικα πολυ πιο φθηνα απο μπαταριες οποτε πρεπει να τα εκμεταλευτουμε. Το βελτιστο ειναι να εχουμε πλεονασμα πανελ με διαφορετικους προσανατολισμους ωστε να μεγιστοποιησουμε την καμπυλη ωρας – αποδοσης. Δηλαδη να εχουμε πανελ που να κοιτανε και την ανατολη και την δυση (σε διαφορετικους mppt) ωστε να ξεκιναει η παραγωγη απο πολυ νωρις και τελειωνει οσο πιο αργα μεσα στην ημερα. Σε παραγωγη θα ειναι ολικα μικροτερη απο το να ηταν ολα νοτια αλλα δεν μας ενδιαφερει αυτο μιας και με νταλα ηλιο δε προκειται να μας λειψει το ρευμα. Εχει αρεκτη διαφορα μπορει να βγαλεις εως και 2kwh παραπανω το βραδυ και το πρωι να βγαλεις αντιστοιχα απο 1 ωρα νωριτερα αλλες 2kwh και αυτα με εγκατεστημενη συνολικη ισχυς 5kwp πανελ. Για να γινω κατανοητος ενω η παραγωγη σου υποθετικα στις 7 το απογευμα θα επεφτε κατακορυφα σχεδον στο 10% του συστηματος με αυτο τον τροπο θα εχεις παραγωγη γυρω στο 30% μεχρι και τις 8 η ωρα, αναλογα ποσα πανελ θα βαλεις. 1 πανελ 550w παει 140-150€ περιπου και θα γλιτωσεις αρκετα απο την μπαταρια. Ελπιζω να εγινα κατανοητος και να βοηθησα κ εγω εστω και στο ελαχιστο

  9. Τα βλέπουν εύκολα. Το ινβερτερ τρώει όλη την μπαταρία μόνο του. Θες5000€ σε μπαταρίες για να είσαι άνετος

  10. Καλησπέρα φίλε Ανδρέα.
    Εγώ πιστεύω πώς πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία για τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος και τι εννοώ.
    Παλαιότερα κάμναμε χρήση του φθηνού νυχτερινό ρεύματος και χρησιμοποιούσαμε όλες τις ενεργοβόρες συσκευές μας το βράδυ
    Τώρα πρέπει να χρησιμοποιούμε της ενεργοβόρης συσκευές μας την ημέρα και συγκεκριμένα της καλύτερες ηλιακές ώρες
    Είμαι σίγουρος ότι η σωστή και η ορθή χρήση του ρεύματος που παράγουμε από το φολταβολταϊκά μας μπορεί να μας οδηγήσει
    Στην αυτονομία
    Και από ότι βλέπω ορισμένοι φίλοι που γράφουν εδώ μέσα το έχουν καταλάβει και με χαμηλά κοστολόγια έχουν καταφέρει να είναι αυτόνομοι
    Εκεί πιστεύω είναι το μυστικό
    Τώρα το πόσα χρήματα θέλουμε να επενδύσουμε,
    Για διάφορα συστήματα,είναι καθαρά με το μέγεθος των καταναλώσεων που έχουμε και τον απαιτήσεων μας
    Αλλά και με το είδος της κατοικίας μας.
    Καλό σου απόγευμα.

  11. Σε ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση και για όλα οσα κάνεις, θα επιθυμούσα να μάθω, με χρήση αντλία θερμότητος τι χρειάζεται σε εγκατάσταση πάνελ κ.τ.λ για να μπορέσουμε να μειώσουμε σε μεγάλο ποσοστό την κατανάλωση ρεύματος το χειμώνα.

  12. Απ' ότι κατάλαβα ένα σπίτι με καλή μόνωση που δεν θα χρειαστεί κλιματιστικά και με παραδοσιακό φούρνο χωρίς ηλεκτρικό αυτοκίνητο η αντλίες θερμότητας κλπ όλα αυτά τα αχρείαστα έξτρα μπορεί να αυτονομηθεί με 48αρι ινβερτερ πάνελ γύρω στα 6000 βατ και μπαταρίες από 7-10. Είναι ετσι;

  13. καλησπερα παιδια καμμια γνωμη για γειωση ινβερτερ εχουμε πχ, μπορουμε να τον ριξουμε στην γειωση του σπιτιου ευχαριστω

  14. Αντρεα, ωραία και επικοινιακα βιντεο , ελπίζω να φτάσεις τις 300.000 συνδρομητές σύντομα.
    Αν και συνάδελφος δε ασχολούμαι Καθόλου με τη ηλεκτρολοκινηση . Ισως να εχει νόημα και εσύ μια και έχεις ev είσαι ο πλεον αρμοδιος μια εγκατάσταση τύπου carport που να φορτίζει ένα φορτιστή dc φαντάζομαι τη μέρα που λείπουν τα ιχ από το σπίτι και να τα γυρνάει πίσω όταν έρχονται το βράδυ. Να μπορεί ο ιδιοκτήτης να επιλέξει δηλαδή αν θα τα πάρει το σπίτι ή το ιχ το ρευμα. Σήμ. Στο Πόρτο ράφτη το solar energy club έκανε κάτι παρόμοιο. Πήρε μερικά leaf από UK κοψοχρονια και τα χρησιμοποιεί είτε σαν μπαταρία για το σπίτι είτε να φορτίζει το ένα το αλλο.φυσικα η λύση αυτή δε είναι για τους σε πολυκατοικια διαμενοντες αλλά για όσους έχουν δική τους θέση σταθμευσης

  15. Καλησπέρα φίλε. Ερώτηση. Τα πάνελ δίνουν καλή απόδοση με το φως της ημέρας η αποδίδει πολύ λιγότερο και δεν αξίζει να ασχοληθείς αν ζεις σε συνυφασμένη χώρα?

  16. Κάνω αυτή την δουλειά 30 χρόνια είμαι ηλεκτρολογος μηχανολόγος…ένα σπίτι 100 τετραγωνικά πλήρης αυτονομία θέλεις το λιγότερο 25000 ευρώ..υβριδικό με αέρα γκάζι και ήλιο…..

  17. Για πες λιγο για γεννητρια-ανεμογεννήτρια 4-5 kw που θα παίρνει ρευμα το βράδυ απο μπαταρια ημερήσιου φωτοβολταϊκου πως- εαν γίνεται 😊

  18. Μην λέτε χαζομάρες στον κόσμο… Αυτονομια στην πόλη είναι χαζομάρα. Οι μπαταρίες πολύ ακριβές και ακόμα σε βρεφικό στάδιο σε σχέση με το τι θα δούμε σε 10 χρόνο; Το ίδιο και τα πάνελ. Δυστυχώς το net metering τελειώνει 15 Μαΐου.

  19. Παιδιά καλησπέρα είμαι Πολιτηκος Μηχανικος και έχω ασχοληθεί παρά πολύ με αυτόν τον τομέα ! Δύστυχος το κάθε σπίτι θέλει ξεχωριστή μελέτη παίζουν παρά πολλά πράγματα ρόλο ! Τοποθεσία προσανατολισμός όροφος τετραγωνικά και συσκευές. Δεν μπορείς να πεις ένα σπίτι 70μ θέλει Χ€ αυτό είναι λάθος. Το καλύτερα και το ποιο σίγουρο σύστημα είναι ένα υβριδικό το θέμα είναι ότι δεν μπορούν όλα τα σπίτια να έχουν ένα τέτοιο σύστημα γιατί δεν το σήκωνε η περιοχή τους.

  20. Δεν ειναι σωστοι υπολογισμοί.
    Λειπει το κοστος οχ θέρμανσης. Οως ζεσταίνεσαι,λειπει το κοστος γκαζιού,συν οι συσκευες γκαζιου ,λειπει το κοστος στα πάγια που πρπει ουτως η αλλιως να πληρωθουν.
    Γενικα λείπουν πράγματα απο την ανάλυση. Για τι σπιτι μιλαμε ,για πόσα άτομα,πιο ηταν το μεσο αρχικο κοστος κατανάλωσης?
    Πχ αν παρουνε το οαραδειγμα των 100 ππυ αναφέρεται το μηνα ειναι 1200 το χρονο ,θες περιπου μια δεκαετια για απόσβεση.
    Δεν καταλαβαινω πως θεωρείται ρεαλιστικό πλανο.

  21. Καλημέρα, σε ευχαριστούμε για την ενημέρωση που μας κάνεις, και μας ανοίγεις τα μάτια….. θα ήθελα να σε ρωτήσω αν ξέρεις το εξής: έχω ένα inverter το SPF 5000 της ,growatt με panel 3,8kw και θέλω να βάλω μπαταρία λιθίου 48 βολτ περίπου 230ΑΗ , τι πρέπει να προσέξω; έχεις να μου προτείνεις κάτι; ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ!!!?

  22. Νομίζω ότι η εξίσωση είναι κάπως απλή: Εάν κάποιος σκεφτεί να γλιτώσει ρεύμα, πρώτα από όλα πρέπει να υπολογίσει ΜΟΝΟ το κόστος της κιλοβατώρας που θα γλιτώσει. (Θα συνεχίσεις να πληρώνεις δημοτικά τέλη, οπότε μην κοιτάς τον λογαριασμό του ρεύματος συνολικά). Η κιλοβατώρα λοιπόν κοστίζει ας πούμε μαζί με το ΦΠΑ και τις προσαυξήσεις 0,2€. Αν φτιάξεις ένα σύστημα απο το οποίο κάθε μέρα θα ΑΝΤΛΕΙΣ (δλδ θα γλιτώνεις) συνολικά 5 κιλοβατώρες, σημάινει ότι θα αποσβαίνεις 1€ τη ΜΕΡΑ! Δδλ τον χρόνο θα γλιτώσεις 365€. Σε 7 χρόνια, θα έχεις γλιτώσει 7*365 = 2555€. ΑΡΑ: Το πολύ απλό ερώτημα αυτομάτως είναι: Μπορείς να φτιάξεις ένα σύστημα που να σου δίνει 5ΚWH την ημέρα με 2555€? ΟΧΙ! Άρα ξέχνα το αν ο σκοπός σου είναι η οικονομία στο ρεύμα.

  23. Παπαριές καμαρωτες ! Η καλύτερη λύση είναι οι γερμανικές ανεμογεννήτριες με άδεια κιόλας για εγκατάσταση σε σπίτια. Ήλιο μπορεί να μην έχει για εβδομάδες ολόκληρες τον χειμωνα, αλλά αεράκι έστω και λίγο, σχεδόν Πάντα. Άντε και περαστικά. Παρεπιπτόντως, όλοι οι Γερμανοί που….Έτρεξαν να βάλουν φωτοβολταϊκά και παπαριές, τα κυκλώνουν και τα χαρίζουν. 😂😂😂😂Μια έρευνα θα σας το αποδείξει! Μόνο το κοστολογιο κάθε 4-5 χρόνια για…μπαταρίες αναλώσιμα κλπ, για μια σκέπη 100m2, δεν φτάνουν 35-40.000€ ! Δηλαδι πεταμένα λεφτά. Εξού και που ακούτε την δωρεάν τοποθέτηση….😂😂😂κοροηδα ψάχνουν ώρες ξυπνατεεε ! Και κάτι ακόμα…..Περιμένετε να δείτε και την φορολογία σε λίγο ……ερχετε και αυτό το σοκολατάκι για την κορυφή του γλυκού….😂😂😂

  24. Ελατε να σας φορτωσω νταλικες με μεταχειρισμενα ηλιακα πανελ και παπαριες απο γερμανια…….Το καλοκαιρι οκ, κατι γινετε στην ελλαδα. Τον χειμωνα βρειτε μαντηλι να κλαψετε τα λεφτα σας.

  25. Έχω τρία aircondition ψυγείο μεγάλο, πλυντήριο, φούρνο, πλυντήριο πιάτων, και ηλεκτρικό αμάξι τι μου προτείνετε

    Σας ευχαριστω εκ των προτέρων

  26. Μηπως συμφέρει ανεξάρτητα συστήματα για γενικης χρησης (φώτα tv pc κλπ), άλλο για ψυγείο και άλλο για κουζίνα-πλυντηριο; Μπορεί να έχει περισσότερη καλωδίωση και αυξημενο κόστος αλλά αν σου καεί ο ένας και μοναδικός INVERTER … κάηκες!

  27. Μήπως γνωρίζει κάποιος κάποιον σχετικό τεχνικό να μου προτείνει στην περιοχή Μαγνησίας; Ευχαριστώ.

  28. ωραιο βιντεακι φιλε, εχω μερικες αποριες……. 1) γιατι δεν μπορουμε να γινουμε 100% αυτονομοι? 2) εχω απλετο χορο εκει που μενω, αν βαλω τα διπλασια πανελ και τις διπλασιες μπαταριες , δεν μπορω να δουλευω και ψυγειο και κουζινα και αντλια και κλιματιστικο ολη μερα? θελω να δουλευω την αντλια στο μεγιστο ολη μερα…….. την εχω και καθεται γιατι αλλιως θα μας παρει το σκαλπ η ΔΕΗΗΗΗΗΗΗΗΗ

  29. αν εχω και δεη να μειωσω τουλαχιστον τον λογαριασμο απο 100 ευρω σε 50 ευρω δεν λειτουργει?

  30. οταν λεσ μπαταριες 7 κιλονατ μπαταριες τι ενοεις ? ενοεις οτι χωρανε 7 κιλοβατ? μια μπαταρια πως καταλαβαινω ποσα κιλοβατ χωρανε? μια 100ah ποσα κιλοβατ χωρανε?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here