Αγοράστε φωτοβολταϊκά online από το leditnow.gr και εξοικονομήστε ενέργεια με τις καλύτερες λύσεις για το σπίτι σας.

Ανοιχτή επιστολή για τη στήριξη των αγροτών: Έγκριση επιλαχουσών αιτήσεων για φωτοβολταϊκά

Σε μία ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, και την υφυπουργό κα Αλεξάνδρα Σδούκου, ο πρόεδρος της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, κ. Χρήστος Αθανασιάδης, επισημαίνει την ακατανόητη ανάγκη για την έγκριση των επιλαχόντων αιτήσεων στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι».

Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουνίου 2024 από τη Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα έχει διαθέσιμο προϋπολογισμό 30 εκατομμυρίων ευρώ. Σε ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα διαφάνειας, ο πίνακας περιλαμβάνει 3.183 επιλέξιμες αιτήσεις και 2.156 επιλαχούσες, από συνολικά 5.339 αιτήσεις.

Αναλυτική κατανομή αιτήσεων

Από τις 3.183 επιλέξιμες αιτήσεις, οι 906 ανήκουν στην Α’ ομάδα προτεραιότητας (Φωτοβολταϊκά έως και 10,8kW), ενώ οι 2.277 εντάσσονται στη Β’ ομάδα προτεραιότητας (Φωτοβολταϊκά πάνω από 10,8kW και έως 50kW). Αξιοσημείωτο είναι ότι το 81,2% των αρχικών αιτήσεων ανήκει στη Β’ ομάδα, γεγονός που δείχνει τη σαφή προτίμηση των αγροτών.

Επιτακτική ανάγκη στήριξης των αγροτών

Το πρόγραμμα αυτό ανταποκρίνεται στις επιτακτικές ανάγκες των αγροτών μας, οι οποίοι πλήττονται σοβαρά από την αύξηση του κόστους ενέργειας. Είναι πλέον φανερό ότι η έγκριση των 2.156 επιλαχουσών αιτήσεων είναι απαραίτητη για να στηριχθεί η βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Κόστη και οικονομική βιωσιμότητα

Η εκτίμηση για το κόστος ένταξης όλων των επιλαχουσών αιτήσεων ανέρχεται σε 24,7 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θεωρείται ανεκτό σε σύγκριση με την ανάγκη στήριξης του κλάδου. Πράγματι, αυτή η χρηματοδότηση είναι εφικτή.

Στρατηγικές χρηματοδότησης

Μια εναλλακτική πηγή για την υποστήριξη των απαιτούμενων κεφαλαίων είναι το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», το οποίο, παρά την πρόωρη λήξη του, αφήνει διαθέσιμα κονδύλια λόγω μη πλήρους απορρόφησης του προϋπολογισμού του. Αυτό μπορεί να αποφέρει σημαντικές βελτιώσεις.

Δημιουργία ευκαιριών

Η δυνατότητα διοχέτευσης 24,7 εκατομμυρίων ευρώ στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» μπορεί να αποδειχθεί ο κρίκος που θα συνδέσει την επιτυχία των αγροτών με την οικονομική ανάπτυξη. Με 40,4 εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα από το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», οι προϋποθέσεις είναι ευνοϊκές.

Ευρωπαϊκή Ένωση και αναπτυξιακή στήριξη

Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι όσα ποσά δεν χρησιμοποιούνται από τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, επιστρέφονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για αποτελεσματική διαχείριση πόρων και στήριξη του κλάδου.

Ιστορικό στήριξης αγροτών

Αναφορές σε προηγούμενες πρακτικές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποδεικνύουν ότι έχει υπάρξει θετική παράδοση στήριξης μέσω ανάλογων προγραμμάτων, όπως το πρόγραμμα Νέων Αγροτών ή τα Σχέδια Βελτίωσης, που έχουν αποφέρει θετικά αποτελέσματα για τον αγροτικό κόσμο.

Προοπτικές μελλοντικής συνεργασίας

Η εύνοια στο αίτημα του προεδρείου της ΠΑΚ με τη στήριξη και άλλων φορέων της αγροτικής κοινότητας θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη, με στόχο τη συντονισμένη δράση και την καλύτερη προώθηση της βιωσιμότητας στον πρωτογενή τομέα.

Μία συλλογική προσπάθεια

Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να στηρίξουν την αγροτική παραγωγή, διασφαλίζοντας ότι οι αγρότες θα έχουν πρόσβαση στα εργαλεία και τους πόρους που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή τους.

Η ώρα της απόφασης

Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλείται να δείξει το κατάλληλο πολιτικό θάρρος και να εγκρίνει τις επιλαχούσες αιτήσεις. Η αδικία αυτή δε θα πρέπει να συνεχιστεί.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, η έγκριση των 2.156 επιλαχουσών αιτήσεων όχι μόνο θα ανακουφίσει τους αγρότες μας, αλλά θα συμβάλλει και στη βιωσιμότητα του αγροτικού κλάδου γενικότερα. Ας ελπίσουμε ότι υπεύθυνοι κυβερνητικοί παράγοντες θα λάβουν υπόψη τους την κρίσιμη αυτή ανάγκη και θα δράσουν άμεσα για το καλό των ελλήνων παραγωγών.

πηγή